Parchetul General infirmă una dintre „dezvăluirile“ lui Sebastian Ghiţă: „Costurile transportului lui Nicolae Popa, achitate de Poliţia Română“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a arătat că aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie.  Procurorii infirmă una din declaraţiile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, cercetat în două dosare de corupţie şi urmărit general.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

„Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menţionată prin intermediul înregistrărilor difuzate. În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie”, a anunţat Parchetul General.

Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept, mai spun procurorii.

MAI: Costurile au fost suportate integral de către Poliţia Română

Şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a reacţionat după ce pupă ce Sebastian Ghiţă a afirmat, într-o înregistrare video, că a plătit avionul care l-a adus în ţară pe Nicolae Popa.

„Menţionăm că, după aprobarea cererii de extrădare de către statul solicitat, preluarea efectivă a persoanei extrădabile se realizează de către Poliţia Română prin ofiţeri de poliţie specializaţi în activitatea de escortare. Referitor la achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa, vă informăm că procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică. Semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne“, se precizează într-un comunicat al MAI. 

Avocaţii lui Ghiţă au contestat mandatul de arestare

Completul de cinci judecători al instanţei supreme va judeca în 16 ianuarie contestaţia lui Sebastian Ghiţă la măsura arestării preventive în lipsă, decizia în acest caz urmând să fie definitivă. Avocaţii lui Sebastian Ghiţă au contestat la Completul de Cinci Judecători al Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie (ICCJ) decizia de înlocuire a controlului judiciat pe cauţiune cu arestarea preventivă în lipsă, dispusă de un complet de trei judecători al instanţei supreme.

Instanţa supremă a decis, în 5 ianuarie, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, înlocuind controlul judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Ce spunea fostul deputat

Sebastian Ghiţă a afirmat că, în decembrie 2009, firma Asesoft, patronată de el, a plătit 200.000 de euro pentru un avion care să-l aducă în ţară pe Nicolae Popa, fost director Gelsor, omul responsabil de falimentarea FNI. Banii ar fi fost plătiţi la cererea Laurei Codruţa Kovesi, mai spune Ghiţă.

„La cererea lui Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa din Indonezia. Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi care a furat sute de mii de oameni. O întreb pe doamna Kovesi: ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa sau sunt doar eu? Am acţionat eu în numele statului român?”, a spus fostul deputat.

Nicolae Popa a fost arestat pe data de 2 decembrie 2009 de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite