Ora Pământului, marcată de Guvern și Administrația Prezidențială. Lumina va fi stinsă pentru o oră, pentru a atrage atenția asupra importanței protejării naturii

0
Publicat:

​Guvernul României și Administrația Prezidențială se alătură din nou inițiativei globale de mediu Ora Pământului – Earth Hour, eveniment pe care îl vor marca prin stingerea luminilor, timp de o oră, în Palatul Victoria și Palatul Cotroceni, în această seară, în intervalul orar 20:30 - 21:30.

Luminile se vor stinge pentru o oră la Administrația Prezidențială. FOTO arhivă Adevărul
Luminile se vor stinge pentru o oră la Administrația Prezidențială. FOTO arhivă Adevărul

Prin acest gest simbolic, devenit deja o tradiție pentru milioane de oameni, instituții și companii din întreaga lume, Guvernul României dorește să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare asupra problemelor de mediu, pentru a veni astfel în sprijinul măsurilor pe care le implementăm prin politicile asumate în domeniu.

„O nouă viziune, mai clară și mai aplicată”

Preocuparea pentru tranziția către o economie circulară, verde și combaterea schimbărilor climatice este fermă și se reflectă în angajamentul cu care sunt îndeplinite prioritățile relevante pentru acest domeniu, sub coordonarea Comitetului Interministerial pentru Schimbări Climatice (CISC), care își desfășoară activitatea la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, se arată într-un comunicat transmis de Guvernul României.

„Ca rezultat al acestor eforturi, România are o strategie națională până în 2030 și planul de acțiune afferent, documente ce oferă un cadru coerent și durabil pentru ca societatea și economia națională să se adapteze dinamic la provocările climatice, asigurând atât o dezvoltare sustenabilă și cât și protejarea cetățenilor. Strategia și Planul de Acțiune pentru Economia Circulară a României, de a căror coordonare pentru implementare se ocupă Cancelaria Prim-Ministrului, sunt dovezi concrete ale asumărilor dar și ale acțiunilor concrete de la cel mai înalt nivel. Avem, de asemenea, o strategie care vizează dezvoltarea ecoturismului în zone protejate fără vreun impact negativ asupra mediului natural, și avem aprobat un nou Cod Silvic, care vine cu o nouă viziune, mai clară și mai aplicată, în ceea ce privește modul de gestionare și protejare a pădurilor și resurselor forestiere”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul spune că o serie de decizii luate la nivel guvernamental vizează totodată sprijinirea cercetării, dezvoltării, inovării și a transferului tehnologic în domeniul schimbărilor climatice, precum și înființarea unui centru național de monitorizare climatică, util atât pentru observații și măsurători privind parametrii climatici în 166 de stații meteo din țară, cât și pentru proiecții cu modele climatice pe termen lung.

„Și pentru că grija față de mediu este nevoie să fie cultivată în rândul tinerelor generații, una dintre cele mai noi măsuri a Guvernului este adoptarea Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, care oferă generațiilor de elevi posibilitatea de a învăța și a-și dezvolta abilități și atitudini esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice, inclusiv prin implicarea lor efectivă, pe perioada de școlarizare, în activități concrete de protejare a mediului”, a mai spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Ora pământului, marcată și de Administrația Prezidențială

Și Administrația Prezidențială marchează Ora Pământului

„Astăzi, 22 martie 2025, între orele 20:30 și 21:30, lumina va fi stinsă pentru o oră, pentru a atrage atenția asupra importanței protejării naturii. În acest an, Ora Pământului se suprapune cu Ziua Mondială a Apei. Trebuie să prețuim și să protejăm resursele planetei noastre, în special apa. Aceasta este esențială pentru sănătatea noastră, pentru producția de hrană și pentru obținerea unei energii sustenabile. Reducerea risipei de apă și energie ne ajută să protejăm Planeta Pământ și să economisim resursele”, se arată într-un comunicat al instituției.  

În acest sfârșit de săptămână, în care marcăm Ora Pământului, a început și programul „Porți Deschise la Palatul Cotroceni”. Vizitatorii pot admira gratuit grădina Palatului Cotroceni, aflată pe latura nordică a complexului „Palatul Cotroceni”.

În cadrul inițiativelor Administrației Prezidențiale de promovare a protecției mediului, în ultimii ani au fost realizate plantări de arbori și flori la Palatul Cotroceni, însoțite de lucrări de întreținere a spațiilor verzi. 

Anul acesta, Ora Pământului coincide și cu marcarea Zilei Mondiale a Apei

Acțiunea globală voluntară de mediu Ora Pământului – Earth Hour este marcată în fiecare an la sfârșitul lunii martie, cu scopul de a evidenția responsabilitatea colectivă pentru sănătatea climatică a planetei, prin protejarea resurselor naturale și promovarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.

Anul acesta, acțiunea Ora Pământului coincide și cu marcarea Zilei Mondiale a Apei, al cărei scop este, de asemenea, de a evidenția necesitatea protejării resurselor de apă de pericolul poluării și de efectele schimbărilor climatice.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite