Motivul absurd pentru care Rusia nu va participa la „Ora Pământului”

0
Publicat:

Rusia a anunţat că nu va participa sâmbătă la "Ora Pământului", acţiunea globală prin care iluminatului public este oprit pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, pe motiv că organizaţia inițiatoare, WWF, este „agent străin", informează AFP citată de Agerpres. 

Moscova luminată noaptea, noiembrie 2022.  FOTO Profimedia
Moscova luminată noaptea, noiembrie 2022. FOTO Profimedia

„Am decis să nu participăm în acest an la această acţiune", a declarat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, explicând că decizia a fost luată după ce renumitul ONG  World Wide Fund for Nature (WWF) a fost inclus pe lista „agenţilor străini".

 WWF, acuzată că „încearcă să influenţeze deciziile autorităţilor ruse"

Din anul 2009, în cadrul operaţiunii "Ora Pământului", o acţiune de anvergură planetară, organizată de WWF (Fundaţia Mondială a Naturii, în limba română) mai multe clădiri și instituții emblematice ruseşti, inclusiv Piaţa Roşie şi Palatul Kremlin, îşi stingeau luminile timp de o oră în ultima zi de sâmbătă din luna martie.

Luna aceasta. Rusia a inclus WWF în categoria „agenţilor străini", iar Ministerul Justiţiei din această ţară a acuzat organizaţia că „încearcă să influenţeze deciziile autorităţilor ruse" şi „să împiedice implementarea unor proiecte industriale şi de infrastructură" sub pretextul protejării mediului înconjurător.

Adoptatarea acestui statut juridic complică acţiunile organizaţiei şi ale persoanelor care critică puterea de la Kremlin, supunându-le unor foarte dificile proceduri administrative, care, dacă sunt încălcate, pot să atragă sancţiuni penale.

Statutul de „agent străin" aminteşte de cel de „duşman al poporului" din epoca sovietică, potrivit AFP, citatră de Agerpres.

Reprezentanții filialei ruse a WWF a anunţat miercuri pe site-ul său că este posibilă susţinerea acţiunii "Ora Pământului" şi a organizaţiei WWF pe internet, însă i-a rugat pe internauţi să nu folosească logoul şi numele WWF, pentru a nu fi expuşi în faţa riscului unor cercetări penale.

 Rusia, ţară mare producătoare de hidrocarburi, a adoptat un discurs din ce în ce mai climatosceptic, criticând ţările occidentale pentru eforturile lor care vizează tranziţia energetică.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite