Odiseea lui Virgil, românul împuşcat de piraţii somalezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timonierul Virgil Teofil Creţu (36 de ani) din Tulcea a fost rănit grav la puntea navei RIM în luptele dintre echipajul sechestrat şi piraţi, care au avut loc ieri-dimineaţă în Oceanul Indian. Un elicopter al Naţiunilor Unite a păzit vasul pe care se afla românul alături de alţi nouă marinari până la sosirea unei fregate care i-a preluat pe prizonieri.

Operaţiune de salvare contracronometru în Golful Aden. Ieri-dimineaţă zeci de focuri de armă au răsunat în apropiere de coasta somaleză, unde RIM, un cargou libian sub pavilion nord-coreean, era sechestrat de piraţi de la 2 februarie. Pe vas se aflau zece marinari, printre care şi un român, timonierul Virgil Teofil Creţu (36 de ani).

Acesta şi-a sunat disperat iubita ieri-dimineaţă şi i-a spus că pe navă este un adevărat măcel. Mariana Andrei a povestit că, profitând de un moment de neatenţie, când un bărbat a adus alimente de la mal, echipajul a încercat să recapete controlul vasului. Răpitorii au scos armele şi au început să tragă.

În schimbul de focuri a fost rănit grav Virgil Creţu şi mai uşor un alt marinar libian. „L-au împuşcat pe Teo. Mi-a spus că a fost rănit la şold în timpul unui schimb de focuri. Cer intervenţia de urgenţă a statului român pentru salvarea acestui om care stă de peste patru luni acolo, fără ca cineva să încerce să facă ceva", a declarat Mariana Andrei. În altercaţie au fost ucişi şapte piraţi somalezi, iar echipajul a recăpătat controlul asupra vasului.

Pericol de un nou atac

Cu toate acestea, nu au scăpat de pericol. „Ceea ce trupele de salvare nu înţeleg în momentul de faţă este că piraţii somalezi care au răpit nava sunt morţi cu toţii pe puntea navei, iar marinarii au preluat conducerea.

Marinarul român este acum la timonă, dar starea lui este destul de gravă. Trebuie să ne mişcăm foarte repede pentru că, dacă ceilalţi piraţi află că nava a fost eliberată, vor porni spre noi cu şalupe rapide şi nu se vor lăsa până nu ne scufundă", a declarat Dorel Onaca, specialist în operaţiuni de salvare pe mare.

Previziunile lui s-au adeverit. La doar două ore după ce au scăpat din calvarul răpitorilor, marinarii au fost implicaţi într-un nou schimb de focuri cu piraţii aflaţi pe mal. Din fericire, navigatorii au scăpat neatinşi. 

În siguranţă

Imediat după ce au aflat de evoluţia evenimentelor de la bordul navei RIM, potrivit Mediafax, comandantul NAVFOR (European Union Naval Force Somalia Operation) Jan Thornqvist a trimis nava-spital Victoria în întâmpinarea cargoului pentru a oferi asistenţă marinarilor.

La rândul său, echipajul de pe fregata spaniolă a trimis înainte un elicopter care a ajuns în două ore în zona unde se afla nava RIM. Mai mulţi piraţi au încercat să împiedice operaţiunea de salvare folosind o altă navă capturată, MV VOC DAISY. S-au tras din nou focuri de armă, iar unul dintre piraţi este posibil să fi murit.

La ora 14.00, ora României, echipa de salvare din elicopter a găsit nava RIM cu şapte piraţi morţi şi un echipaj deshidratat la bord. „Marinarul român este deshidratat şi foarte slăbit. A pierdut mult sânge", a declarat coordonatorul echipei de salvare Dorel Onaca, care a plecat ieri spre Mogadishu, Somalia. Imediat ce starea marinarului se va stabiliza, bărbatul va fi adus în ţară.

"Marinarul român este deshidratat şi foarte slăbit. A pierdut mult sânge."
Dorel Onaca
salvator

Patru luni petrecute în captivitate

Cargoul libian, cu o capacitate de 4.800 de tone, a plecat din Constanţa la data de 18 septembrie 2009. Vasul cu zece membri la bord naviga sub pavilion nord-coreean şi la 2 februarie 2010 se îndrepta spre coasta somaleză a Golfului Aden. A fost capturat de somalezi şi dus la 17 mile în larg.

Printre membrii echipajului se aflau nepotul şi fratele proprietarului navei, Mustafa Rami. Piraţii somalezi au cerut iniţial o răscumpărare de trei milioane de euro pentru a elibera nava şi echipajul de la bord, însă pentru că vasul mergea la casat şi, în plus, nu avea asigurare, suma stabilită după negocierile cu proprietarul a coborât până la 300.000 de euro. Răscumpărarea nu a fost plătită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite