O parte dintre salvatorii români trimişi în Turcia au revenit în ţară. „Aţi fost emisarii României” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima echipă RO-USAR, care a participat la misiuni de căutare-salvare în Turcia, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8, care a avut loc pe 6 februarie în această ţară, a revenit miercuri noapte în România.

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Salvatorii români au fost întâmpinaţi de premierul Nicolae Ciucă, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, potrivit Agerpres. 

„Dragi militari, dragi medici de la SMURD, dragi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, voluntari care aţi participat la această misiune deosebit de dificilă, daţi-mi voie ca în nume personal, în numele Guvernului României să vă spun un simplu mulţumesc pentru modul în care v-aţi îndeplinit misiunea. Aţi fost emisarii României, aţi fost cei care aţi dus cu dumneavoastră compasiunea, solidaritatea şi empatia poporului român faţă de poporul turc greu încercat de această tragedie. Modul în care aţi acţionat, în care aţi reuşit să salvaţi vieţile a patru cetăţeni turci reprezintă acel gest prin care în situaţii disperate aţi reuşit să redaţi speranţa unor oameni deznădăjduiţi că pot să fie salvaţi şi faptul acesta vi se datorează dumneavoastră, care, prin devotament, curaj, profesionalism, aţi făcut cinste României şi aţi dat dovadă de maximă umanitate. (...) Meritaţi să vă odihniţi după cele 10 zile în care aţi făcut totul pentru a salva vieţi”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.  

Printre cei care i-au întâmpinat pe salvatorii români s-au numărat şi ministrul de Interne, Lucian Bode, şeful DSU, Raed Arafat, şi şeful SMAp, generalul Daniel Petrescu. De asemenea, au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii turce şi oficiali ai Ambasadei turce la Bucureşti, care au afişat drapelele Turciei şi României şi care i-au aplaudat pe salvatorii români la sosire.

„Sunteţi prima echipă care vă întoarceţi din Turcia din misiunea dificilă de căutare şi salvare vieţi, la care România a răspuns prezent din prima clipă a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, fiind şi prima ţară care a ajuns pe teritoriul turc după cumplitul cutremur care a provocat un dezastru de proporţii. Ne-aţi reprezentat cu cinste şi de această dată timp de zece zile în care aţi fost angajaţi total într-un maraton contratimp pentru viaţă. Spiritul de salvator şi dedicarea faţă de profesie v-au determinat din nou după misiunea de anul trecut din Albania să fiţi unde este mare nevoie de ajutor. (...) Imaginile cu voi în acţiune, mărturiile de la faţa locului, faptul că aţi ţinut în braţe oameni salvaţi de sub dărâmături sunt expresia profesionalismului, devotamentului şi spiritului de sacrificiu. Prin voi România a dovedit încă o dată că are capacitatea să furnizeze expertiză în zona de protecţie civilă şi în situaţii de urgenţă, fiind un partener capabil să ofere sprijin tuturor cetăţenilor europeni aflaţi în nevoie”, a spus ministrul Bode.

El a arătat că prima echipă de salvatori care s-a întors în România este formată din 55 de pompieri militari medici şi asistenţi SMURD, voluntari ai organizaţiilor neguvernamentale. De asemenea, ministrul de Interne a precizat că în curând vor reveni acasă şi ceilalţi 59 de colegi ai acestora.

„Vă mulţumesc tuturor pentru profesionalismul de care aţi dat dovadă şi vă felicit pentru cum aţi făcut faţă misiunilor ce v-au fost încredinţate. Ne-aţi făcut mândri prin tot ceea ce aţi realizat în aceste zile, sunteţi şi de această dată eroii noştri şi un exemplu de solidaritate demn de urmat”, a adăugat Bode.

Două aeronave de transport C-27J Spartan, ale Forţelor Aeriene Române, au executat, miercuri, o misiune de transport aerian pe ruta Hatay, Turcia - Otopeni, pentru întoarcerea acasă a primei echipe RO-USAR, a medicilor şi asistenţilor SMURD, respectiv a personalului specializat în misiuni de căutare-salvare, alături de echipa canină, dislocată în data de 6 februarie, în Turcia.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite