Noul cod rutier: Guvernul vrea să facă bani pe centura de siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nepurtarea centurii de siguranţă devine una dintre cele mai grave abateri la codul rutier
Nepurtarea centurii de siguranţă devine una dintre cele mai grave abateri la codul rutier

Guvernul intenţionează să mărească de şase ori amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranţă la volan pentru că aceasta e, de departe, cea mai des întâlnită contravenţie şi ar aduce mulţi bani la buget. Lipsa centurii devine astfel la fel de aspru sancţionată ca forţarea barierei CFR sau ca accidentele cu victime.

Amenzile de peste 9.000 de lei pentru sancţiunile rutiere grave şi indulgenţă mai mare faţă de consumul de alcool la volan au fost modificările care au stârnit cele mai aprinse discuţii pe tema modificării noului Cod Rutier. Din acest motiv, alte modificări - controversate sau de-a dreptul bizare – au trecut într-un plan second.

Jonglerii cu clasele de sancţiuni

Astfel, potrivit proiectului noului Cod Rutier,  abateri precum neacordarea de prioritate pietonilor, dar şi vehiculelor, trecerea pe culoarea roşie a semaforului şi depăşirea neregulamentară urmează să fie sanţionate mai dur, fiind mutate din clasa a II-a de sancţiuni (unde se acordă 4-5 puncte amendă) în clasa a-III-a de sancţiuni (6-8 puncte amendă). Precizăm că un punct-amendă valorează acum 80 de lei, iar cuantumul amenzii se socoteşte prin înmulţuirea puntelor-amendă cu valoarea punctului.

O altă abatere care a fost “avansată în grad” este vorbitul la telefonul mobil în timpul şofatului. Astfel, o asemenea contravenţie a fost mutată de la clasa I-a (2-3 puncte amendă) la clasa a II-a (4-5 puncte amendă).

O situaţie cu totul bizară se observă însă în cazul contravenţiei de a nu purta centura de siguranţă sau, pentru motociclete, a căştilor de protecţie. Aici viitoarea lege face o distincţie între şofer, respectiv motociclist şi pasagerii pe care aceştia îi transportă. Pentru pasagerii majori care nu poartă centura de siguranţă sau cască de protecţie, amenzile trec din clasa I-a (2-3 puncte - amendă) în clasa a II-a (4-5 punte amendă), deci amenzile sar de pe palierul 160-240 de lei pe palierul  320-400 de lei.

Cea mai dramatică schimbare îi vizează însă pe şoferii care nu poartă centură, care nu pun centură minorilor aflaţi în autoturism şi motocliştilor care nu poartă cască. Aici, amenzile sunt trecute din clasa I-a direct în clasa a IV-a, adică de la intervalul de amendă 160-320 la intervalul 720-1.600 de lei. Prin această modificare, se poate observa că simpla nepurtare a centurii este considerată o contravenţie mai gravă decât trecerea pe culoarea roşie, neacordarea de prioritate sau depăşirea neregulamentară şi la fel de gravă ca forţarea barierei CFR sau producerea de accidente cu victime.

Explicaţia stă în statistici

Un posibil motiv îl putem afla din statisticile poliţiei: în Municipiul Buicureşti, pentru nepurarea centurii au fost acordate anul trecut nu mai puţin de 35.000 de sancţiuni, la mare distanţă de următoarea contravenţie ca frecvenţă, vorbitul la telefonul mobil, unde s-au înregistrat peste 10.000 de sancţiuni. 

Dinamica statisticii se menţine şi în acest an. În primele nouă luni ale lui 2013 pentru nepurtarea centurii au fost întregistrate peste 37.000 de sancţiuni, iar vorbitul la telefon în timpul condusului a dus la aplicarea, pentru aceeaşi perioadă, a peste 13.000 de sancţiuni.

Alte contravenţii, cu potenţial de pericol mult mai mare decât lipsa centurii de siguranţă, sunt mult mai puţin frecvente şi, pe cale de consecinţă, mult mai puţin apte de a îngroşa bugetul de stat. În cazul depăşirii neregulamentae, în primele nouă luni din 2013, au fost înregistrate 4073 de sancţiuni, în timp ce pentru aceeaşi perioadă, trecerea pe culoarea roşie a dus la un cumul de 1600 de sancţiuni, iar neacordarea de prioritate, a totalizat în aceeaşi perioadă 4000 de sancţiuni.

Banii „de pe centură“

La un simplu calcul, la un minim de 160 de lei al amenzii pentru lipsa centurii -  aşa cum se sancţionează în present - raportat la 35.000 de sancţiuni date şoferilor pentru această abatere vom obţine un total de 5,6 milioane de lei. În cazul în care noul proiect de Cod Rutier va fi aprobat, iar amenda minimă pentru lipsa centurii va ajunge la 720 de lei, raportat la acelaşi număr de sancţiuni, vom obţine un total de 25,2 milioane de lei. Mai exact, de 4,5 ori mai mult decât în prezent.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite