Noi modificări ale Codului Rutier. Din 14 februarie se aplică reguli noi pentru şoferii care transportă copii
0Noi modificări aduse Codului Rutier vor intra în vigoare începând cu 14 februarie. Noile reglementări se adresează şoferilor care transportă copii mai mici de 3 ani sau mai scunzi de 135 de centimetri, în vehicule care nu sunt echipate corespunzător. Conducătorii auto care nu respectă aceste indicaţii riscă sancţionarea cu 4-5 puncte amendă, dar şi cu 3 puncte de penalizare. Aceste modificări vor intra în vigoare pe 14 februarie.
Mai exact, „copiii care au o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii”, arată avocatnet.ro.
Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru copiii care au peste 135 de centimetri înălţime, însă pentru aceştia mai există şi varianta purtării centurii de siguranţă.
„Copiii cu o înălţime de peste 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, se mai arată în Hotărârea de Guvern nr. 11/2015.
De menţionat este faptul că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii poate fi, de exemplu, scaunul de siguranţă, perna de înălţare (care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi), un portbebe-coşuleţ pentru sugari sau scaunul pentru sugari.
Dispozitivele de fixare în scaun trebuie să fie omologate
Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
„Aceste dispozitive pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum şi pe locul din faţă al pasagerului. Cu toate acestea, instalarea pe locul din faţă este permisă doar dacă instrucţiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru şi doar dacă airbagul corespunzător locului este dezactivat ori dacă automobilul nu este echipat cu airbag pentru acel loc”, se arată în lege.
În Hotărârea de Guvern au fost introduse şi unele excepţii de la obligaţia de a fixa/prinde copiii în dispozitive specifice şi de la cea de a purta centura de siguranţa. Concret, obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Însă este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.
De asemenea, atât obligaţia folosirii dispozitivului de fixare, cât şi cea a folosirii centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul în cauză este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranţă. În această situaţie, copiii pot fi transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă aceştia au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer.
Mai mult, şoferul este obligat să aibă asupra lui certificatul medical de scutire şi în acesta trebuie să fie menţionate afecţiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranţă şi durata de valabilitate.
Cu privire la interdicţia de a transporta minorii cu vârsta mai mică de 3 ani în automobile lipsite de sisteme de siguranţă, aceasta nu se aplică, de asemenea, în cazul autovehiculelor pentru transport public de persoane sau în cazul taxiurilor, însă copiii trebuie supravegheaţi de altă persoană în afară de şofer şi să ocupe orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
„Minorii de până la trei ani pentru care s-a eliberat scutirea medicală menţionată mai sus pot fi transportaţi, sub supravegherea altei persoane în afară de şofer, doar pe locurile din spate ale autovehiculelor neechipate cu sisteme de siguranţă”, arată autorităţile.
Ce amenzi riscă cei care încalcă regulametul
Şoferii care nu respectă aceste prevederi vor fi sancţionaţi 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare. Reamintim că un punct amendă este echivalentul a 10% din salariul minim brut, astfel că, începând cu data de 1 ianuarie 2015 un punct-amendă reprezintă, valoric, 97,5 de lei.
Din septembrie 2014, şoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centura de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Totodată, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.