Noi imagini din Clubul Colectiv surprinse la scurt timp după izbucnirea incendiului: filmarea, făcută de una dintre victime VIDEO
0Noi imagini surprinse în Clubul Colectiv, la scurt timp după declanşarea incendiului, în urma căruia 60 de oameni au murit, au fost făcute publice miercuri, 25 noiembrie, la aproape o lună de la tragedie. Filmarea a fost realizată chiar de una dintre victime, reporterul Pro TV Cristian Matei, internat în prezent într-o clinică din Israel.
Imaginile au fost surprinse de reporterul Cristian Matei la scurt timp după declanşarea incendiului, iar în înregistrare, difuzată de postul de televiziune Pro TV, apar scena şi stâlpul de la care a pornit incendiul. Se poate vedea că flăcările sunt deja puternice, iar cei prezenţi la concertul trupei Goodbye to Gravity, care îşi lansa în acea seară un nou album, se îndepărtaseră deja de foc şi se înghesuiau să iasă pe singura uşă existentă.
Primele imagini din Clubul Colectiv, filmate de un supravieţuitor al tragediei
Potrivit site-ului sitirileprotv.ro, citat de Mediafax, la început tinerii sunt relativ calmi şi nu conştientizează pericolul şi gravitatea situaţiei. De asemenea, în clipul video se poate distinge un băiat care ţine strâns trepiedul camerei de filmare şi aşteaptă liniştit să poată ieşi. Însă, spre finalul filmării, care durează 43 de secunde, focul cuprinde victimele, după ce din tavan cad bucăţi de plastic lichid. Postul Pro TV a ales, din motive evidente, să difuzeze imaginile fără sunet.
Înregistrarea este făcută de reporterul Cristian Matei, una dintre victimele incendiului din Colectiv. Acesta a fost transferat, pe 6 noiembrie, de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală la Spitalul Sheba - Tel Ha Shomer din Israel, fiind supus mai multor intervenţii chirurgicale, după ce a suferit arsuri pe 50 la sută din suprafaţa corpului.
Incendiul s-a declanşat de la focurile de artificii folosite în timpul concertului, la ora 22:32:16, iar tavanul localului situat pe strada Tăbăcarilor a fost cuprins de flăcări violente în doar zece secunde, aşa cum s-a arătat ulterior într-un referat al procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). După alte zeci de secunde, suprafaţa tavanului ardea în totalitate, iar oamenii se îmbulzeau în număr mare să iasă din club, un fum dens cuprinzând întreg clubul.
Amintim că în urma incendiului de pe 30 octombrie, la clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 33 de persoane, numărul victimelor ajungând la 60.
Noi imagini din Clubul Colectiv. Monoxid de carbon, fum şi gaze toxice
Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitalele din Capitală. Dintre acestea, 39 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă zece au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia, unul în Franţa şi doi în Germania. În acest moment, în spitalele bucureştene mai sunt internate 40 de persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care zece sunt în stare critică sau gravă.
Intoxicaţia cu monoxid de carbon, fum şi gaze toxice a reprezentat principala cauză a decesului victimelor incendiului din 30 octombrie, din Clubul Colectiv, potrivit primelor rezultate ale autopsiilor.
La aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv, întreaga conducere a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost suspendată. Între timp, cei trei patroni ai clubului Colectiv sunt încă în arest preventiv, fiind acuzaţi de ucidere din culpă. Ei riscă ani grei de închisoare după ce anchetatorii au extins acuzaţiile faţă de aceştia, mai ales că au fost depuse şi 160 de plângeri la Poliţie pentru vătămare corporală din culpă. Recent, anchetatorii le-au pus sub sechestru averea. Mai mult, procurorii Parchetului General au anunţat că au început urmărirea penală şi faţă de firmele Club Colectiv şi Golden Ideas Foreworks Artists pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă cu victime multiple.