Noi eforturi pentru protecția animalelor: în 2024 au fost întocmite 1.270 de dosare penale pentru abuz asupra animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele 7 luni ale anului în curs, la nivel național, polițiștii au identificat mai multe situații care au impus extragerea imediată a animalelor din starea de pericol în care se aflau, fiind necesară aplicarea ordinului de plasare în adăpost.

foto adăpost de animale/ câini în cuști
În 2024 au fost întocmite 1.270 de dosare penale pentru abuz asupra animalelor FOTO Costi Țițirigă

Astfel, au fost emise 366 de ordine de plasare în adăpost, cu 25% mai multe față de primele 7 luni ale anului 2023, fiind salvate și plasate în adăpost 905 animale aflate în pericol (cu 67% mai multe).

Pentru prevenirea și combaterea încălcărilor legislației, pentru protecția animalelor, polițiștii au demarat 8.381 de acțiuni și controale, cu 71% mai multe astfel de activități, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru neregulile de natură contravențională constatate, au fost aplicate 11.487 de sancțiuni contravenționale, cu 23% mai multe față de perioada similară a anului 2023, în valoare de 5.538.380 de lei.

Au fost întocmite 1.270 de dosare penale și au fost soluționate 1.289 de dosare, cu 8% mai multe față de primele 7 luni ale anului 2023.

În cadrul acestor dosare, polițiștii au efectuat 276 de percheziții, cu 311% mai multe față de perioada ianuarie-iulie 2023.

Ca urmare a activităților desfășurate, au fost dispuse măsuri preventive față de 87 de persoane (reținere/arestare/control judiciar), cu 58% mai multe față de primele 7 luni ale anului 2023.

În perioada de referință, s-au înregistrat creșteri și în ceea ce privește numărul petițiilor/sesizărilor înregistrate, acesta fiind de 7.568, cu 24% mai multe față de aceeași perioadă a anului 2023, dar și în ceea ce privește numărul sesizărilor primite prin Sistemul Național Unic de Urgență 112, respectiv 686 de sesizări, cu 66% mai multe.

De asemenea, polițiștii au desfășurat activități pentru verificarea respectării prevederilor legale privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Legislația specifică referitoare la protecția animalelor este Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

Principalele obligații ale deținătorilor de animale

  • Orice câine, indiferent de rasă sau sex, trebuie identificat prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către A.N.S.V.S.A. până la vârsta de 90 de zile, dar și mai târziu, dacă până la acea vârstă nu s-a putut din diferite motive;  

Identificarea se realizează de către un medic veterinar la solicitarea deținătorului câinelui și poate fi realizată atât la un cabinet veterinar cât și la domiciliu. Microcipul nu este vizibil pe corpul câinelui, însă ne ajută să stabilim toate datele privind identitatea proprietarului, locul de cazare al animalului, statusul medical, trasabilitatea animalului în cazul în care a fost deținut de către altcineva în trecut, etc. Amenda pentru neidentificarea unui câine este de la 5.000 lei la 10.000 de lei.

  • Dacă aveți un câine care nu este de rasă, acesta trebuie sterilizat, indiferent dacă este femelă sau mascul, pentru a evita înmulțirea necontrolată și ulterior abandonul; 

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001 prevede la art. 132 obligativitatea sterilizării câinilor cu sau fără stăpân, aparținând rasei comune și metișii acestora.

Puteți opta pentru sterilizarea lor gratuită în cadrul campaniilor efectuate de către diferite asociații de protecția animalelor și a primăriilor sau efectuarea acestei manopere în cadrul unui cabinet medical veterinar. Această operație nu este dureroasă pentru câine, fiind efectuată sub anestezie, iar recuperarea este rapidă.

La fel ca pentru nemicrocipare, amenda pentru nerespectarea acestei obligații este de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Pentru bunăstarea animalelor pe care le dețineți este necesar să le asigurați acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele:  

  • un adăpost corespunzător (cușcă, țarc) pentru a-i putea feri de eventualele intemperii (frig, ploaie, căldură excesivă);
  •  hrană şi apă suficiente pentru a avea o creștere sănătoasă;
  • posibilitatea de mişcare suficientă, dacă animalele sunt legate afară în lanț, acesta trebuie să aibă o lungime de minimum 2 m, iar țarcul trebuie să fie de cel puțin 4 ori mai mare decât lungimea câinelui, pentru a nu i se atrofia musculatura;
  •  îngrijire şi atenţie;
  • asistenţă medicală, prin care se înțelege atât cea profilactică (deparazitare, vaccinare antirabică), cât și cea curativă (animalele pot avea unele boli, accidente care necesită consult medical de specialitate). 

Pentru nerespectarea acestor aspecte, amenda este între 3.000 de lei și 12.000 lei.

Pentru nesupravegherea și neasigurarea animalelor, lăsându-le libere pe stradă sau în alte spații publice, ce pot prezenta un pericol pentru alte persoane sau bunuri, amenda contravențională este între 100 de lei și 500 de lei.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite