Mircea Geoană, martor la Tribunal: „Marian Vanghelie a venit cu o stare materială bună în PSD, părea că are un nivel de trai peste medie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie Mircea Geoana FOTO: Marian Iliescu/Adevarul
Marian Vanghelie Mircea Geoana FOTO: Marian Iliescu/Adevarul

Fostul preşedinte al Senatului şi fost ministru de Externe, Mircea Geoană, a fost audiat astăzi ca martor la Tribunalul Bucureşti în dosarul în care fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, este judect pentru fapte de corupţie.

UPDATE 15.30 Poliţia a sesizat Tribunalul Bucureşti cu privire la faptul că Marian Vanghelie ar fi încălcat termenii controlului judiciar, pe care fostul primar al sectorului 5 îl are în dosarul în care este judecat pentru luare de mită, potrivit Agerpres.

Marian Vanghelie a declarat, miercuri, că în data de 4 septembrie nu s-a prezentat la Secţia de poliţie pentru verificarea controlului judiciar, deoarece a fost bolnav. "Mi-a fost rău. Trei zile nu m-am ridicat din pat. După aceea, m-am dus, am dat o declaraţie. Se poate întâmpla oricui. Nu este o problemă", a spus Vanghelie. Sesizarea Poliţiei va fi discutată de Tribunalul Bucureşti pe 8 octombrie.

Declaraţia lui Mircea Geoană

Mircea Geoană  a  dat detalii despre cele trei ceasuri pe care le-a primit cadou de la Marian Vanghelie. Potrivit DNA, fostul primar ar fi cumpărat ceasurile din din şpaga primită de la afaceristul Marin Dumitru. Politicianul a explicat instanţei că cele trei ceasuri nu reprezintă mită,  ci simple cadouri: „Nu au făcut obiectul niciunei discuţii cu acesta, mi le-a oferit in calitate de coleg, fara nicio legătură politică sau administrativă. Le-am primit cu ocazia a doua onomastici, a mea şi a soţiei, şi a încă unei aniversari. Nu ştiu nimic cu privire la provenienţa acestora”.

DNA: Ce marca erau ceasurile?
Mircea Geoană: Nu mai ştiu, eu le-am predat DNA. Cert este că ele au fost neatinse multi ani, din 2008, nu mai reţin. Probabil ce este în rechizitoriu este real.

Avocat: V-a dat Marian Vanghelie de înţeles că vrea ceva în schimbul cadourilor?
Mircea Geoană: Nu mi-am imaginat că aceste cadouri provin din surse altfel decât licite. Niciodată Vanghelie nu mi-a solicitat favoruri sau lucruri în schimb.

Avocat: Aţi considerat că era un cadou disproporţionat ca valoare de la un prieten?
Mircea Geoană: Nu sunt specialist, nu mi-au atras în niciun fel atenţia respectivele cadouri, nu mi s-au părut deosebite.

Avocat: Având în vedere relaţia dumneavoastrăcu Vanghelie, îl ştiţi demult, îşi permitea să vă facă astfel de cadouri, îşi permitea să cumpere un astfel de ceas, scump?
Mircea Geoană: Nimeni nu are acces la fisa financiara a membrilor de partid. Dacă e să mă iau după aspectul exterior, nu mi s-a părut ieşit din comun. Nu mă pot pronunţa cu privire la starea materială a domnului Vanghelie. Nu mi-am căutat colegii la declaraţiile de avere, asta este sarcina ANI. Vanghelie a venit cu o stare materială bună în PSD, părea că are un nivel de trai peste medie. Nu era o noutate sau un motiv  a de uimire pentru noi, colegii  de partid, că avea resurse suficiente. Dar avut niciodată informaţii concrete şi exacte despre veniturile şi averea sa.

Avocat: Aţi predat ceasurile odată cu audierea?
Mircea Geoană: Am fost sunat de la DNA şi mi s-a cerut să aduc ceasurile respective. Am fost şi audiat când le-am adus.

Avocat: S-a pus presiune pe dvs când aţi fost sunat de la dna sau in timpul declaraţiei?  
Mircea Geoană: Nu, a fost un dialog instituţional civilizat.

Avocat: Asupra altor persoane din anturajul dvs?
Mircea Geoană: Nu  au fost referiri la alte persoane. Noi că oameni politici nu ne putem desprinde de un anumit context.

Avocat: Înainte de a fi arestat domnul Vanghelie, aţi auzit ca acest dosar a fost fabricat?
Mircea Geoană: Nu cred că e treaba noastră să ne pronunţam.

Fostul edil: „Oprea, Coldea şi Ponta se ocupau temeinic de mine”

Marian Vanghelie: Vreau sa subliniez că eu nu am făcut niciun denunţ, nu am vorbit cu procurorii despre niciun ceas. De ce nu au sunat procurorii pe toţi colegii din România cărora le-am făcut cadouri.  Eu oricum aveam reducere la ceasuri, valoare lor e relativă. Ce vreau să întreb: domnul Oprea, domnul Coldea şi domnul Ponta se ocupau temeinic de mine. Toată încrengătură dintre procurorul de la DNA şi procurorul de la Parchetul Tribunalului Bucureşti care la cercetat pe denunţător (Marian Dumitru era anchetat de Parchetul Capitalei pentru evazaziune fiscală- nr) s-a făcut la Oprea în birou. Domnul Geoană îşi aminteşte despre discuţiile avute de mine cu mai mulţi colegi, cărora le-am spus că mă temeam că voi fi arestat?
Judecător: Sunt discuţii pe fond....martorul a spus deja că nu are informaţii despre existenţa unor influenţe in aceasta cauza
Mircea Geoană: Eu am spus şi că în lupta politică de după 2009, a existat şi Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale, a adus informaţii că între actori ai statului a existat o conivenţă nedemocratică, şi aşadar consider că nu este exclus ca Vanghelie şi alţii au avut de suferit. S- a constatat că au existat imixtiuni nepermise in justiţia din România. Însă nu am informaţii că în această speţă sa fi existat influenţe.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 1 septembrie judecarea contestaţiei fostului primar, pe motiv că avocatul acestuia este plecat în concediu.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în iulie 2015, pentru nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte fapte de spălare de bani, care ar fi fost comise când era primar al Sectorului 5.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.
Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20 la sută din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, ar fi fost de cel mult 60 la sută din valoarea contractelor,  prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite