Ministrul Justiţiei i-a transmis lui Klaus Iohannis propunerea de numire a lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis, miercuri, preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerea pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a procurorului Daniel Horodniceanu.

Potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de Ministerul Justiţiei, propunerea privind numirea lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT a fost transmisă preşedintelui României.

Legea prevede ca şeful şi adjuncţii DIICOT să fie numiţi de şeful statului, la propunerea ministerului Justiţiei şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Luni, 4 mai, procurorul Daniel Horodniceanu, propus să preia şefia DIICOT, a primit aviz pozitiv din partea CSM cu majoritate de voturi. Asta după ce a fost audiat e membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Interviul pe care l-a dat luni Daniel Horodniceanu în faţa membrilor CSM i-a surprins pe cei mai mulţi dintre aceştia. Unul dintre momentele în care procurorii din Comisie au mustăcit a fost cel în care candidatul la şefia DIICOT a mărturisit sincer că nu are viaţă socială. Mai exact, atunci când i s-a solicitat să nominalizeze trei calităţi care îl recomandă pentru ocuparea postului, Daniel Horodniceanu a precizat că are o viaţă socială „foarte săracă”, împărţindu-se „între serviciu şi familie”, iar la defecte a dezvăluit: „Sunt nemulţumit că nu fac mai mult sport”.

Daniel Horodniceanu, sub tirul întrebărilor

În deschiderea şedinţei CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a recomandat avizarea lui Daniel Horodniceanu de către secţia de procurori. Ministrul a precizat că Daniel Horodniceanu “funcţionează la DIICOT de la înfiinţare”, iar performanţele sale “se leagă de performanţele DIICOT”. 

Ulterior, Horodniceanu şi-a prezentat pe scurt principalele puncte ale proiectului, subliniind în special rolul pe care echipa de conducere a DIICOT îl va avea în punerea în valoare a proiectului cu care el se prezintă în faţa CSM.

În prezentarea proiectului său, procurorul a subliniat că “este important să respectăm ceea ce MCV ne-a trasat”, dar şi necesitatea că activităţile procurorilor DIICOT să fie “prioritizate”, astfel încât “să se ducă la bun sfârşit toate cauzele importante”.

Membrii CSM i-au pus mai multe întrebări-capcană lui Daniel Horodniceanu pentru a vedea cum ar reacţiona viitorul şef al DIICOT în situaţii delicate. Cea care l-a „încercat” cel mai tare a fost Oana Hăineală. Ea l-a întrebat ce ar face dacă ar vedea un procuror DIICOT de la unul dintre serviciile locale la masă cu un primar şi un alt politician discutând despre un dosar penal.

Daniel Horodniceanu a evitat un răspuns tranşant: „Încerc să confirm întâi informaţia, încerc să aflu dacă aceştia aveau o relaţie înainte de preluarea funcţiei. Dacă voi constata că activitatea procurorului este prejudiciată, voi solicita procurorului general să ia măsurile necesare”, a răspuns Horodniceanu.

Întrebarea Oanei Hăineală a venit în contextul în care la începutul anului au apărut informaţii potrivit cărora Daniel Horodniceanu ar fi fost văzut într-un restaurant alături de Liviu Dragnea şi Gheorghe Nichita. De altfel, candidatul la şefia DIICOT a şi fost întrebat de jurnalişti dacă are o relaţie de prietenie cu primarul din Iaşi.

„Nu îl cunosc personal. Cred că l-am văzut ultima oară acum trei ani, pe stadion, alergam cu dumnealui şi cu alte câteva zeci de persoane”, a spus magistratul.

De asemenea, întrebat dacă a luat parte la o întâlnire cu Gheorghe Nichita la care ar fi participat şi Liviu Dragnea, acesta a precizat că nu a avut niciodată o întâlnire cu primarul Iaşiului şi cu Dragnea.

Cine este Daniel Horodniceanu

La nominalizarea lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar 6 ani a ocupat funcţii de conducere. De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015. Mihai Stoica

Alina Bica a demisionat de la şefia DIICOT

DIICOT a rămas fără şef încă din noiembrie anul trecut, când Alina Bica a demisionat de la conducerea instituţiei, ca urmare a arestării sale pentru corupţie. În decembrie 2014, Bica a fost trimisă în judecată, fiind acuzată că a acordat, alături de alte persoane, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Într-un alt dosar, fosta şefă a DIICOT a fost acuzată că ar fi ridicat ilegal sechestrul asigurator asupra unor acţiuni ale lui Adriean Videanu, care era cercetat în ”dosarul gazelor ieftine”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite