Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a discutat cu omologul american Charles Hagel despre Afganistan şi avioanele F16

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-a întâlnit, sâmbătă cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cei doi discutând despre cooperarea bilaterală, securitatea internaţională, achiziţia de avioane F16, instruirea piloţilor, precum şi despre baza de la Deveselu. De altfel, cei doi au semnat un acord ca cei peste 52 de mii de soldaţii americani să tranziteze România, prin baza aeriană din Constanţa, la retragerea lor din Afganistan.

Cei doi demnitari au abordat „aspecte privind situaţia de securitate internaţională, au avut un schimb de idei consistent privind modul de dezvoltare a capabilităţilor militare în cadrul NATO prin proiecte «Smart Defense», în condiţiile crizei economice mondiale şi ale unor alocări bugetare insuficiente pentru apărare, precum şi principalele aspecte ale parteneriatului strategic româno-american în domeniul apărării”.

„Au fost dezvoltate teme legate de programul de înzestrare a Armatei României cu avioane multirol F-16 şi instruirea piloţilor, cooperarea în vederea retragerii trupelor şi materialelor din Afganistan şi a stadiului proiectului scutului antirachetă de la Deveselu. Referitor la ultimul subiect, ministrul Duşa a punctat faptul că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate la termenele stabilite şi va continua să ducă la bun sfârşit toate celelalte sarcini, pentru ca proiectul să fie definitivat”, informează MApN.

Afganistan - un alt subiect important al agendei

Afganistan a fost un alt subiect important al agendei. În acest context, ministrul Apărării a declarat faptul că perioada post 2014 va reprezenta o nouă etapă de transformare, când România va rămâne angajată în menţinerea coeziunii şi solidarităţii Alianţei. „Tratamentul medical acordat militarilor români în spitalele americane, dar şi sprijinul oferit trupelor româneşti pentru desfăşurarea misiunilor au fost elemente pe care delegaţia română a dorit să le puncteze în cadrul întâlnirii”, se mai arată în comunicat.

Cei doi oficiali au agreat căutarea modurilor de extindere a cooperării militare ca şi sprijinul eforturilor României de a deveni un lider în regiune.

Astfel, administraţia de la Washington este de acord ca soldaţii americani să tranziteze România, prin baza aeriană „Mihail Kogalniceanu“, din Constanţa, la retragerea lor din Afganistan în 2014, printr-un acord încheiat în cadrul discuţiilor bilaterale purtate la Pentagon între secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, şi ministrul român al Apărării, Mircea Duşa.

Acest acord va permite Statelor Unite ale Americii să comute operaţiunile de zbor pentru România, după ce autorizaţia de folosire a bazei Manas, din Kârgâzstan, va expira în iulie 2014.

Băsescu: V-aş ruga să priviţi în mod pozitiv această întâmplare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a fost dat acordul de principiu pentru ca repatrierea din Afganistan a trupelor şi a tehnicii de luptă ale armatei SUA să se facă prin România, respectiv portul Constanţa şi baza Kogălniceanu, el menţionând că trebuie stabilite datele tehnice.

„V-aş ruga să priviţi în mod pozitiv această întâmplare. Nici eu nu sunt un simpatizat al lui Ponta, dar (..) aici este vorba de interes, interesul nostru şi al SUA", a comentat Băsescu.

 El a precizat că această vizită are loc în contextul în care începe în luna octombrie investiţia pentru site-ul de la Deveselu, pentru sistemul antirachetă şi există discuţii avansate, iar acordul de principiu a fost dat, pentru ca repatrierea trupelor şi a materialelor din Afganistan ale armatei SUA să se facă prin România, urmare a încetării contractului pe care americanii îl aveau cu Kazahstan.

"Transferul trupelor din Afganistan, şi nu vorbim nici de un soldat şi nici de o maşină, vorbim de toată tehnica de luptă a armatei americane (...) 50.000 de militari vor fi tranzitaţi prin România. E vorba şi de portul Constanţa şi de Kogălniceanu", a mai spus Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite