Militarii din celebra Divizie Aeropurtată 101 a SUA îşi prezintă drapelul de luptă la Mihail Kogălniceanu VIDEO
0Peste câteva zile la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa va avea loc ceremonia de prezentare a drapelului de luptă al unităţii americane desfăşurate suplimentar în România. Este vorba de trupe aeropurtate din „2nd Brigade Combat Team” a celebrei „101st Airborne Division”, dislocate în România în urma deciziilor Summit-ului de la Madrid.
Cu acest prilej, forţe şi mijloace aparţinând Diviziei 101 Aeropurtate americane, dislocate în România în urma deciziilor Summit-ului de la Madrid, vor desfăşura un exerciţiu demonstrativ alături de militari ai Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti”. Totodată, va fi organizată şi o expoziţie de tehnică ce va include elicoptere de atac, tancuri, transportoare amfibii blindate, elemente de artilerie şi de artilerie antiaeriană, precum şi echipament specific de geniu şi de acordare a primului ajutor din dotarea subunităţilor române şi americane participante la exerciţiu. De pecizat că militarii americani se antrenează deja de ceva vreme în România.
FOTO army.mil
La festivitate vor participa şi şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu şi comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, general-maior Joseph McGee. Cu ceva timp în urmă generalul american a declarat că întoarcerea diviziei în Europa este un moment istoric, care are rădăcini în cel de-al Doilea Război Mondial.
„La 15 august 1942, această divizie a fost construită special pentru a elibera Europa. Prima noastră operaţiune de luptă, asaltul aerian din Normandia din 6 iunie 1944” , a spus McGee
„Pentru a fi clar despre aliaţii noştri. Fiecare dintre ţările în care vom ajunge au contribuit cu forţe la misiunea Afganistanului”, a spus McGee. „Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria au luptat şi au murit alături de forţele americane ca răspuns la atacurile împotriva ţării noastre din 11 septembrie 2001. Aşadar, cred că este corect şi ca militarii din «Screaming Eagles» (emblema sub care luptă militarii americani-n.red.) să onoreze acest sacrificiu şi să stea alături de aliaţii noştri NATO în acest moment periculos de pe continentul european”.
Pericol pentru ordinea mondială democratică
Pe lângă onorarea angajamentelor faţă de aliaţii NATO, McGee a spus că desfăşurarea este esenţială pentru menţinerea păcii stabilite în Europa la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acea pace, a spus el, este acum ameninţată. „La 24 februarie a acestui an, invazia rusă a căutat să reducă la tăcere voinţa poporului ucrainean şi să-l supună violent unui guvern străin”, a spus McGee. „Dacă Rusia reuşeşte, nu numai că va inspira o agresiune viitoare din partea lor, ci va încuraja alte naţiuni din întreaga lume să le urmeze exemplul”, a precizat generalul.