Mihail Vlasov, suspendat de la şefia Camerei de Comerţ a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Vlasov a fost arestat preventiv după ce a fost prins în timp ce primea 200.000 de euro mită (foto)
Mihail Vlasov a fost arestat preventiv după ce a fost prins în timp ce primea 200.000 de euro mită (foto)

Mihail Vlasov, arestat preventiv, a fost suspendat, vineri, din funcţia de preşedinte, de Colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), interimatul fiind asigurat de Mihai Daraban, vicepreşedinte CCIR.

Daraban va asigura interimarul până pe 27 martie, când va avea loc Adunarea Generală a CCIR pentru a discuta propunerile colegiului de conducere.

"S-a hotărât ca în prima fază să asigurăm un interimat, care va fi validat pe 27 martie. După această dată interimatul poate fi asigurat pe o perioadă de 30 de zile, după care vom declanşa alegeri anticipate prin moţiune de cenzură", a spus Daraban, într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

Mihail Vlasov, a fost arestat preventiv, ieri, pentru 30 de zile, în urma unei decizii a magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea mită 200.000 de euro.

Acesta a fost reţinut marţi seară după ce a fost prins în flagant în timp ce primea 200.000 de euro, bani care reprezentau, potrivit anchetatorilor, prima tranşă dintr-o şpagă de un milion de euro pentru a „aranja” un proces la Curtea de Arbitraj, instituţie aflată în subordinea Camerei de Comerţ la care vicepreşedinte este chiar fiica lui Vlasov, Vanda Vlasov.

Povestea şpăgii

Concret, procurorii anticorupţie au arătat că denunţătorul din acest caz, alături de fostul său partener de afaceri, începând din 2013, erau părţi într-un dosar de arbitraj, în calitate de pârâţi-reclamanţi, dosar înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Printr-un intermediar, denunţătorul a aflat că Mihail Vlasov este interesat de industria de tipar din România şi că doreşte să-l cunoască.

Astfel că, pe 13 martie, în urma unei programări prealabile, denunţătorul s-a prezentat la biroul lui Mihail Vlasov, situat în sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, unde, pe parcursul discuţiei, Vlasov i-a cerut denunţătorului suma de un milion de euro pentru a-l ajuta să câştige procesul respectiv. După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, Vlasov i-a propus denunţătorului următoarea înţelegere: să-i promită acestuia că îi va da suma menţionată, iar până la termenul din 19 martie, să îi dea 200.000 de euro, urmând a primi de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de bani, au explicat anchetatorii.

Flagrantul

În urma acelei discuţii, Mihail Vlasov s-a întâlnit marţi seara la un restaurant din centrul Capitalei cu omul de afaceri, denunţătorul din acest caz, care i-a dat prima tranşă din şpaga de un milion de euro negociată iniţial, de faţă fiind şi şoferul lui Mihail Vlasov. „Pe 18 martie 2014, în jurul orelor 20.00, Mihail Vlasov s-a întâlnit cu denunţătorul într-un restaurant din Bucureşti, moment în care care Vlasov i-a repetat acestuia că vrea un milion de euro, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, promiţând că îi va determina pe aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului”, mai arată anchetatorii.

Mai mult, Vlasov i-a spus denunţătorului că restul banilor îi aşteaptă după ce instanţa de arbitraj urma să amâne dosarul. „Până la următorul termen de judecată, denunţătorul urma să îi mai remită încă 300.000 euro, în acelaşi scop. După înmânarea acestei sume de bani, instanţa de arbitraj urma să dea o decizie favorabilă denunţătorului”, susţin procurorii.

După încheierea discuţiei, denunţătorul s-a deplasat împreună cu şoferul lui Vlasov la maşina personală, unde i-a înmânat o punga în care se aflau cei 200.000 de euro ceruţi, pungă special pregătită de anchetatori. După primirea banilor, şoferul s-a deplasat la maşina preşedintelui Camerei de Comerţ, situată în parcarea restaurantului, moment la care au apărut procurorii DNA care organizaseră flagrantul, banii fiind găsiţi asupra acestuia.

Decizia de arestare a lui Mihai Vlasov, emisă de Curtea de Apel Bucureşti, poate fi atacată la Curtea Supremă. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, reţinut de procurorii DNA în urma unui flagrant

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, avocatul Mihail M. Vlasov, a fost dus la audieri, marţi seară, de procurorii DNA, în urma unui flagrant.

Preşedintele Camerei de Comerţ Mihail Vlasov vrea să acapareze prin lege mediul de afaceri

Camera Deputaţilor a dezbătut, pe furiş, la 9 decembrie, modificarea Legii camerelor de comerţ, care lărgeşte nepermis de mult atribuţiile acestor entităţi private. Deşi proiectul a fost criticat de Guvern şi respins de Senat la 1 octombrie 2013, deputaţii l-au luat totuşi din nou în discuţie.

Comoara de la Registrul Comerţului, între pile şi privatizare

Şase parlamentari propun trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la  Camera de Comerţ şi Industrie. În acest fel, o instituţie care deţine bani şi informaţii despre firmele din România ar trece de la stat la o asociaţie privată condusă de Mihail Vlasov.

Fostul şef al Camerei de Comerţ Iaşi, Magda Ţepoi, a scăpat de închisoare

Ieşeanca acuzată de deturnare de fonduri europene a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. După aproape şapte ani de judecată Curtea de Apel a decis, pe 27 martie, să-i reducă Magdei Ţepoi pedeapsa de cinci ani şi şase luni pe care i-o aplicase Judecătoria Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite