Medicul Ştefan Ozsvath de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, acuzat de luare de mită, eliberat din arest. Nu are voie să ia legătura cu anestezistul Florin Rusu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Ştefan Ozsvath ar fi cerut bani atât pentru el, cât şi pentru anestezist şi rezident FOTO Adevărul
Medicul Ştefan Ozsvath ar fi cerut bani atât pentru el, cât şi pentru anestezist şi rezident FOTO Adevărul

Chirurgul Ştefan Ozsvath, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, a fost eliberat din arest în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi luat mită pentru a opera trei copii. Aşa au decis magistraţii Curţii de Apel care i-au interzis acestuia să părăsească Bucureştiul, să folosească arme şi să ia legătura direct sau indirect cu medicul anestezist Florin Rusu, cercetat în acelaşi dosar.

Tribunalul Bucureşti a respins, pe 10 mai, propunerea procurorilor Parchetului Capitalei de prelungire a măsurii arestării preventive în cazul medicului chirurg Gheorghe Ştefan Ozsvath, care va fi cercetat, în continuare, în libertate.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care le-a respins, luni, recursul, stabilind astfel ca medicul să fie cercetat în libertate. 

Decizia este definitivă, astfel că Gheorghe Ştefan Ozsvath va fi eliberat din arest, acesta având interdicţie de a părăsi Bucureştiul.

Instanţa a stabilit ca medicul Ştefan Ozsvath să nu deţină şi să nu folosească arme, să nu ia legătura direct sau indirect cu medicul Florin Rusu, cercetat în acelaşi dosar, să nu se apropie şi să nu ia legătura cu învinuitul Alin Gabriel Sterian şi cu trei martori din dosar.

Medicul chirurg Gheorghe Ştefan Ozsvath a fost arestat preventiv pe 15 aprilie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a mai dispus atunci ca medicul anestezist Florin Rusu, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, acuzat de luare de mită, să fie cercetat în libertate, cu interdicţie de a părăsi Capitala.

Cei doi medici au fost reţinuţi pe 9 aprilie, după ce ar fi primit bani pentru a opera trei copii, asupra lor fiind găsiţi, la percheziţia corporală, peste 6.000 de lei. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au cerut atunci arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile, însă instanţa a respins propunerea. 

Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea lui Ozsvath.

Ancheta în acest dosar a fost demarată după ce părinţii unui adolescent de 16 ani au depus un denunţ la Parchetul Tribunalului Bucureşti în care arătau că medicul chirurg Ştefan Ozsvath le-a cerut 600 de lei pentru a le opera fiul.

După ce a fost internat în spital, tânărul şi-ar fi sunat părinţii, care nu au putut ajunge la spital pentru că nu puteau lipsi de la muncă, şi le-a comunicat că trebuei să vină să vorbească cu medicul chirurg. 

Chirurgul - 600 de lei, anestezistul - 200 de lei, rezidentul - 100 de lei

Cu acestă ocazie, medicul Şerban Ozsvath i-ar fi spus tatălui acestuia că urmează să îl opereze pe băiatul său şi că trebuie <<să fie pregătit>>. Fără nici un fel de jenă, chirurgul i-ar fi explicat că trebuie să pregătească o sumă de 600 de lei pentru el, una de 200 de lei pentru medicul anestezist (A.T.I.),  Florin Rusu, şi 100 de lei pentru un alt cadru medical care va asista la operaţie, aici referindu-se la rezidentul Alin Sterian.

De asemenea, medicul le-ar fi explicat părinţilor să pună banii în plicuri separate, pentru a le putea da mai uşor fiecărui cadru medical în parte.

Imediat ce a fost declanşată ancheta, procurorii au decis şi interceptarea şi înregistrarea audio şi video a medicilor acuzaţi. Astfel, doctorii au fost surprinşi luând bani de la majoritatea familiilor cărora urmau să le fie operaţi copiii.

Colegii celor doi medici nu s-au arătat surprinşi de faptul că aceştia au fost reţinuţi. Mai mult, conducerea spitalului a anunţat că va demara o anchetă internă în acest caz, după cum a explicat profesorul Dan Enescu, managerul unităţii sanitare. 

Contrar a ceea ce spun ceilalţi medici, Enescu susţinea că nu au existat reclamaţii împotriva celor doi din partea familiilor pacienţilor care au fost trataţi în spital.

Doctorul Ştefan Ozsvath are 62 de ani şi este medic primar în specialitatea chirurgie şi ortopedie pediatrică în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu. Acesta este membru în Societatea Română de Ortopedie-Traumatologie Pediatrică.

Medicul Florin Rusu are 59 de ani şi este şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală încă din 1988. Acesta a fost decorat, în decembrie 2011, de preşedintele Traian Băsescu, pentru modul în care a acţionat la salvarea nou născuţilor în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite