Medicul Beuran rămâne în arest la domiciliu. Tribunalul prelungeşte măsura preventivă în dosarul de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a prelungit cu încă 30 de zile măsura arestului la domiciliu a medicului Mircea Beuran, pe care DNA îl cercetează pentru felul în care ar fi primit 10.000 de euro de la o denunţătoare pentru a dirija un post din spital către aceasta.

Medicul rămâne în arest la domiciliu, însă decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de apărarea doctorului, conform mediax.ro.  

Tribunalul Bucureşti a judecat sâmbătă, în şedinţă nepublică, propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului la domiciliu în cazul medicului Mircea Beuran, care este cercetat de DNA pentru luare de mită 10.000 de euro pentru a dirija un post în spital pentru o denunţătoare interesată.

Concret, procurorii DNA au cerut prelungirea măsurii preventive stabilită definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, care a anulat mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile emis pe numele doctorului de către Tribunal la debutul cazului.

O convorbire din mediul ambiental realizată de către procurorii DNA a fost considerată de către un judecător de drepturi şi libertăţi ca fiind „deosebit de relevantă” pentru a dovedi că Mircea Beuran a primit suma de 10.000 de euro drept mită, transformând spitalul în propria „piaţă de desfacere”.

Informaţia apare în extrasele date publicităţii de Tribunalul Bucureşti, la solicitarea „Adevărul”, din care reiese că medicul Beuran a „picat” pe interceptări, de data aceasta cele făcute chiar de DNA, după decizia CCR din 2016, care a scos SRI din procesele penale. DNA îl acuză pe reputatul chirurg că ar fi luat mită 10.000 de euro de la o denunţătoare, medic, pentru a-i facilita obţinerea unui post de asistent universitar.

Astfel, dosarul de corupţie al medicului Mircea Beuran este printre primele cauze de corupţie instrumentate de DNA după decizia CCR, în care interceptările (ambientale, nu telefonice) sunt realizate de procurorii anticorupţie.

„Relevante, sub aceste aspect, sunt interceptările realizate în cauză de unde rezultă recunoaşterea explicită a inculpatului ...(…) că în data de ...2018, a primit suma de (…) de la …, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, în sensul de a propune scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată în specialitatea … realizată (şi) prin propunerea spre aprobare a statelor de funcţii, respectiv pentru a asigura câştigarea acestui concurs de către denunţătoare. Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine, ca deosebit de relevantă, convorbirea înregistrată în mediu ambiental din data de ...2020 între martora denunţătoare şi inculpat”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Prin acţiunile sale, medicul Mircea Beuran a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria „piaţă de desfacere”, precizează judecătorul de la Tribunalul Bucureşti.

„Fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (...) în propria "piaţă de desfacere', ca sursă personală de venituri ilicite”, se arată în motivare.  

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite