Medic bătut crunt într-un spital de copii din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un medic a fost bătut la spitalul Marie Curie de un aparţinător
Un medic a fost bătut la spitalul Marie Curie de un aparţinător

Scandal fără precedent la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucureşti, unde un medic pediatru a fost bătut de tatăl unui copil până ce a început să-i curgă sânge din ochi. Colegii doctorului sunt şocaţi de gestul agresorului, care riscă ani grei de închisoare dacă va fi găsit vinovat pentru vătămare corporală.

Caz incredibil la Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală unde un medic pediatru a fost bătut crunt de tatăl unui copil internat cu o afecţiune respiratorie uşoară. Potrivit martorilor, părintele l-ar fi atacat pe doctorul care-i îngrijea copilul în momentul în care acesta i-a comunicat că intenţionează să-l externeze pe copil. „S-a năpustit asupra medicului după ce a blocat uşa cabinetului medical şi l-a lovit în mod repetat până ce doctorului a început să-i curgă sânge şi din ochi”, au povestit colegii doctorului.

Scenele incredibile i-au cutremurat şi pe ceialaţi părinţi care s-au încuiat în saloane din cauza urletelor, dar şi pe medici, care nici nu au avut timp de reacţie. În acest caz a fost deschis un dosar penal iar agresorul, un bărbat de 36 de ani, este cercetat de poliţişti sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri şi alte violenţe şi riscă între 3 şi 12 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. 

Situaţia de la Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală nu este însă una singulară, după cum arată un studiu făcut recent de Colegiul Medicilor Bucureşti. Mai exact, peste 85% din doctorii care lucrează în spitalele de stat au fost, cel puţin odată, victimele unor agresiuni verbale şi peste 10% din ei au fost agresaţi fizic, incidentele de acest gen petrecându-se în mod special în unităţile de primiri urgenţe. 

Medic: „în spital ameninţări există la ordinea zilei”

În spitalele de copii numărul acestor agresiuni e în creştere, atrage atenţia profesorul Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul Marie Curie din Capitală, şocată de modul în care a fost bătut colegul său, un pediatru cu 25 de ani de experienţă.

„În 33 de ani de carieră nu am văzut aşa ceva. Aici în spital ameninţări există, la ordinea zilei, dar aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Mai ales că totul s-a petrecut pe secţia de Pediatrie şi nu la unitatea de primiri urgenţe. Scena a fost teribilă. Copilul era internat cu o afecţiune respiratorie minoră şi când a comunicat aparţinătorilor că va externa copilul, tatăl acestuia s-a năpustit asupra lui. Are echimoze, buza ruptă, ochi sângerând, s-a apelat la institutul medico legal şi inclusiv la un examen de rezonanţă magnetică pentru că ar fi putut avea leziuni interne. Şocant a fost şi că individul a închis uşa şi până să vină paznicii să intervină, colegul nsotru a fost bătut crunt”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Mihaela Bălgrădean. 

Medicul a arătat că angajaţii spitalului se simt acum în nesiguranţă. „Colegul nostru este în concediu medical şi spunea că abia astăzi (miercuri - n.r.) realizează ce i s-a întâmplat. Mai grav este că a fost ameninţat şi că va fi urmărit de familie. Ameninţări sunt, că vin cu presa peste noi, că ne reclamă, dar să sară la bătaie pentru nimic, aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Era o situaţie medicală simplă, nu severă. Ar trebui să existe nişte legi care să protejeze cadrele medicale”, a completat reprezentanta spitalului. 

Timpul de aşteptare, motiv de scandal la UPU

La rândul său, doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că aceste situaţii de agresiune, tot mai frecvente nu doar în unităţile sanitare din Bucureşti ci şi în cele din teritoriu, sunt un rezultat al degradării imaginii profesiei medicale. „Ce ar însemna ca pentru fiecare nemulţumire pacientul sau aparţinătorii să sară la bătaie? Dacă va avea nevoie, îl vom asista în instanţă pe medic”, a explicat Borcean, potrivit căruia puţini din medicii care sunt agresaţi fizic s-au şi adresat poliţiei. 

În cifre, mai mult de jumătate din medicii agresaţi în timpul serviciului spun că incidentele respective le-au afectat sănătatea, calitatea vieţii sau activitatea ulterioară. Timpul de aşteptare, nemulţumirea legată de diagnostic, consumul de alcool, refuzul internării sunt doar câteva dintre motivele pentru care medicii ajung să fie agresaţi verbal şi fizic.

„Mi se pare că este o creştere a ratei violenţei în special în UPU pentru că reproşurile legate de deficienţele din sistem ajung nu la autorităţi ci la medici, poate deveni un fenomen periculos pentru ei. În ceea ce-i priveşte pe părinţi, sunt şi acele cazuri când ai de a face cu medici aroganţi, care nu îţi explică exact unde sunt problemele sau care nu te bagă în seamă. De aici şi numărul mare de agresiuni din spitalele de copii”, a declarat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Sancţiuni pentru agresorii medicilor 

Conform prevederilor legale, ameninţarea personalului medical se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, lovirea sau orice alte acte de violenţă - închisoare de la 6 luni la 3 ani, vătămarea corporală - închisoare de la 6 luni la 6 ani, vătămarea corporală gravă - închisoare de la 3 la 12 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite