Video Mai mulți europarlamentari români ar fi implicați în scandalul de corupție Huawei Gate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii Daniel Buda, Cristian Bușoi și Tudor Ciuhodaru ar fi implicați în scandalul de corupție Huawei Gate. Procuratura belgiană anchetează lobbyști legați de gigantul chinez Huawei, suspectați că au mituit europarlamentari și foști europarlamentari pentru a-i determina să susțină inițiativele.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European cere răspunsuri în urma unui nou scandal de corupție în care ar fi implicați circa 20 de deputați europeni anchetați astăzi de poliția de la Bruxelles, se arată într-un comunicat de presă.

„În ciuda avertismentelor consecvente ale Stângii în urma scandalului din Qatargate, foarte puține progrese în ceea ce privește înăsprirea regulilor de etică în Parlamentul European și reprimarea eurodeputaților care acceptă mită pentru influență”, arată sursa citată.

Maria Grapini, europarlamentar român care face parte din grupul amintit, a precizat: „Este al 2-le scandal dupa Quatar Gate. Eu știu ce s-a discutat în grupul nostru. Două colege din Italia au transmis în scris că se suspendă din grup până la finalizarea procedurii”.

Se zice că ar fi vorba despre 20-30 de eurodeputați, foști și actuali., detaliază ea. „Am aflat că sunt și români, Tudor Ciuhodaru, Daniel Buda, Cristian Bușoi. Eu personal mă îndoiesc că românii noștri sunt acolo, dar sigur, cercetările vor continua”, a precizat Grapini.

Stânga cere o dezbatere deschisă asupra scandalului de corupție în următoarea ședință plenară de la sfârșitul lunii martie și implementarea rapidă a unui Corp parlamentar de etică care să investigheze acuzațiile publice de corupție în instituțiile europene. Corpul Parlamentar de Etică este în prezent blocat în procedura de comisie, ceea ce a permis lobby-urilor puternice și corporațiilor multinaționale să submineze democrația din inima Europei cu bani, cadouri și călătorii de lux.

Parlamentul UE este în pericol să cadă într-un alt scandal de corupție

Copreședintele The Left Manon Aubry (La France Insoumise, Franța) a declarat: „În ciuda avertismentelor repetate din partea stângii că Parlamentul UE este în pericol să cadă într-un alt scandal de corupție, aproape nimic nu s-a făcut pentru a o preveni. Trebuie să aflăm urgent cât de adânc ajunge acest scandal și să impunem reguli dure de etică și transparență sau lobby-urile vor continua să arunce bani în buzunarele unei instituții din ce în ce mai corupte.”

La rândul lui, copreședintele Stângii Martin Schirdewan (Die Linke, Germania) a arătat că: „Încă o dată, Parlamentul UE se află într-un scandal care ar fi putut fi evitat dacă avertismentele repetate ale stângii ar fi fost ascultate. Detaliile complete ale oricărei criminalități sau practici corupte din Parlament trebuie scoase imediat la lumină și întâmpinate cu contramăsuri puternice pentru a se asigura că astfel de scandaluri nu se vor mai repeta niciodată.

La puțin peste doi ani după Qatargate, o nouă anchetă de corupție a cuprins Parlamentul European. De această dată, în centrul scandalului ar fi indivizi de naționalitate italiană.

Ce spune procuratura belgiană

Procuratura belgiană a vizat lobbyiști legați de gigantul chinez Huawei, suspectați că au mituit europarlamentari și foști europarlamentari pentru a-i determina să susțină inițiativele în favoarea companiei de telecomunicații.

Potrivit dezvăluirilor ziarului belgian Le Soir, din rețea ar face parte Valerio Ottati, un italo-belgian de 41 de ani, șef al biroului Huawei din UE, fost asistent parlamentar în grupul socialist-democrat și în cel al europarlamentarului EnzoPP Rivel. Cu toate acestea, nu au apărut informații cu privire la numărul exact de deputați implicați.

În această dimineață, poliția judiciară a efectuat 21 de percheziții în toată Belgia și a dus mai mulți lobbyști la audieri. Acuzațiile includ corupție, spălare de bani, fals în documente și asociere criminală.

Potrivit presei belgiene, corupția s-ar fi produs prin cadouri valoroase, precum telefoanele mobile, dar și bilete de intrare la meciuri de fotbal, călătorii și chiar transferuri de bani efectuate printr-o companie cu sediul în Portugalia, care a fost percheziționată în această dimineață.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite