MAE îi sfătuiește pe români să evite călătoriile în Liban, iar dacă sunt acolo să plece cât mai repede
0Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment urgent către cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în zona sudică a Libanului.
În contextul evoluțiilor recente de securitate și al riscului crescut de escaladare a conflictului, MAE recomandă ferm evitarea oricărei călătorii în această țară, potrivit Agerpres.
De asemenea, cei care se află deja acolo sunt sfătuiți să părăsească imediat regiunea.
Într-un comunicat de presă transmis luni, 29 iulie 2024, MAE aminteşte că există un avertisment de călătorie în vigoare pentru Liban, nivel 8/9 - „Evitaţi orice călătorie”, din cauza evoluţiile recente de securitate şi a riscului crescut de escaladare.
Cetăţenii români aflaţi deja în acest stat sunt îndemnaţi să evalueze cu responsabilitate necesitatea rămânerii în Liban, iar celor aflaţi în zona de sud a râului Litani, MAE le transmite recomandarea fermă de a părăsi imediat regiunea, având în vedere confruntările armate recente de la frontiera libanezo-israeliană.
Totodată, MAE recomandă cu fermitate cetăţenilor români care se află în Liban şi să îşi înregistreze prezenţa la Ambasada României la Beirut.
Datele de contact ale misiunii diplomatice sunt: Adresa: Rue du Palais Presidentiel, Baabda, B.P. 40227, telefon: +961 5 924848 (la acest număr de telefon nu se furnizează informaţii consulare), fax: +961 5 924747, Website: beirut.mae.ro, e-mail: beirut@mae.ro.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasada României la Beirut (+961 5 924 849; +961 5 920 432; +961 5 920 452), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie linia telefonică de urgenţă a Ambasadei României la Beirut (+961 76 775 503).
De unde a pornit totul
Autorităţile israeliene au anunţat că atacul cu rachetă asupra unui teren de fotbal din zona Înălţimilor Golan, ocupate de Israel, a ucis sâmbătă, 27 iulie 2024, 12 oameni, printre care şi copii, transmite Reuters. A fost cel mai sângeros atac împotriva Israelului de la începutul conflictului din Gaza.
Israelul a acuzat de lovitură gruparea libaneză Hezbollah, care însă a negat orice responsabilitate.
Ministrul israelian de externe Israel Katz a declarat sâmbătă, 27 iulie 2024, că Israelul se apropie de un război total cu Hezbollah şi Liban după un tir cu rachetă asupra unui teren de fotbal de pe platoul Golan soldat cu moartea a cel puţin zece persoane.
Potrivit BBC, este atacul cu cel mai mare număr de victime din nordul Israelului de la escaladarea ostilităților în regiune, în octombrie 2023, scrie jpost.com.
Majoritatea victimelor sunt copii şi adolescenţi care se jucau pe un teren de fotbal. Hezbollah a transmis că nu a fost implicat în atacul care a lovit Majdal Shams, dar oficialii militari israelienii susțin că informaţiile lor indică, totuși, contrariul. Statul evreu a promis să dea o replică grupării libaneze, care este susţinută de Iran.