Kuleba i-a cerut lui Aurescu să sprijine procesul deschis de Ucraina privind acuzaţiile de genocid împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul ucrainean afaceri externe Dmitro Kuleba şi Bogdan Aurescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul ucrainean afaceri externe Dmitro Kuleba şi Bogdan Aurescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care este expert în drept internaţional, afirmă că omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a solicitat să se implice în dosarul deschis de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse privind încălcarea Convenţiei privind prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid.

Aurescu este cel care a condus echipa de 20 de experţi români care în anul 2009 a câştigat la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga un proces împotriva Ucrainei, litigiu în care cele două state îşi disputau 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă din Marea Neagră.

 "Am discutat împreună cu ministrul Kuleba, la vizita pe care a făcut-o la Bucureşti, inclusiv posibilitatea de a sprijini procesul pe care Ucraina l-a deschis la Curtea Internaţională de Justiţie împotriva Federaţiei Ruse pentru încălcări ale Convenţiei privind prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid. Ministrul Kuleba mi-a solicitat personal ca expert în domeniul dreptului internaţional să mă implic în acest dosar şi i-am promis că vom analiza cu toată seriozitatea această posibilitate”, a afirmat Bogdan Aurescu, joi seară, la TVR. 

El a arătat că România a alocat din bugetul MAE 100.000 de euro pentru biroul procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru a uşura efortul privind investigarea crimelor produse în Ucraina. 

"La vizita de la Kiev am evocat în discuţia cu preşedintele Zelenski, domnul prim-ministru cu preşedintele Zelenski, inclusiv posibilitatea de a trimite experţi, dacă va fi necesar, pentru a sprijini investigaţia din Ucraina pe acest subiect”, a explicat ministrul.

Aurescu a precizat că în urma vizitei pe care a făcut-o la Kiev şi în alte localităţi din Ucraina - Irpin şi Borodeanka - îi este "clar că avem de a face cu încălcări grave ale dreptului internaţional, ale dreptului internaţional umanitar, inclusiv crime de război şi, aşa cum probabil că vor dovedi anchetele internaţionale şi alte tipuri de crime internaţionale, genocid sau crime împotriva umanităţii”.

Bogdan Aurescu a condus echipa de experţi români care în anul 2009 a obţinută câştigat în faţa Ucrainei, la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga un litigiu privind 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă în apropierea Insulei Şerpilor. Echipa condusă de Bogdan Aurescu a probat în cursul procesului de la Haga că Insula Şerpilor care este teritoriu al Ucrainei era în realitate doar o stâncă. Dacă insula ar fi fost locuită sau locuibilă, zona maritimă din jur ar fi revenit Ucrainei. În februarie 2009 Curtea Internaţională de Justiţie a dat câştig de cauză României asupra celor 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă din Marea Neagră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite