Judecătoarea Elena Burlan, plasată în arest la domiciliu. Acuzaţia: ar fi luat mită de la un clan de interlopi periculoşi din Chitila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, plasarea în arest la domiciliu a judecătoarei Elena Burlan, acuzată de luare de mită după ce ar fi luat bani de la mai mulţi interlopi acuzaţi de tentativă de omor pentru a nu-i aruca după gratii.

UPDATE: Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, joi, cererea DNA de arestare preventivă a judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, acuzată de luare de mită, însă au dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă.

„Respinge ca nefondată propunerea de arestare preventivă a inculpatei Burlan Puşcaş Elena formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpata Burlan Puşcaş Elena pe o durată de 30 de zile începând cu data de 17.05.2018 şi până la data de 15.06.2018 inclusiv, constând în obligaţia inculpatei de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, pe durata arestului la domiciliu fără permisiunea organului judiciar”, se arată în hotărârea instanţei.

Decizia nu este definitivă.

UPDATE: Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş s-a prezentat la Curtea de Apel Bucureşti unde instanţa urmează să se pronunţe asupra cererii de arestare preventivă înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Aceasta a declarat că este nevinovată şi că referatul procurorilor nu susţine acuzaţiile ce i se aduc.

„În toţi cei 23 de ani de carieră nu am avut niciodată probleme. Dacă un simplu denunţ al unui condamnat, care încearcă să-şi uşureze situaţia, poate să îngroape cariera unui judecător înseamnă că aceasta este ţara în care trăim şi că ne merităm soarta”, a declarat judecătoarea Burlan.

***

Cu o zi înainte, pe 16 mai, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea de arestare preventivă. Membrii CSM nu au fost însă de acord cu reţinerea magistratului.

În referatul procurorilor se arată că, în dosarul înregistrat la D.N.A. în anul 2016,  au fost identificate date şi probe care arată că în timp ce judeca un dosar penal ce privea săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă, judecătoarea Burlan Puşcaş a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpaţii vizaţi de cercetarea judecătorească (din care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro. 

Conform unor surse judiciare se pare că dosarul este unul în care era acuzat interlopul Florică Nicolae poreclit “Superman din Chitila”.

“Banii respectivi au fost primiţi de magistrat pentru a dispune faţă de cei doi inculpaţi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a şi întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluţii au fost desfiinţate de instanţa superioară de control judiciar.

În acelaşi context, pentru aceeaşi sumă de bani, printr-o sentinţă din luna februarie 2010, judecătorul Burlan-Puşcaş Elena a pronunţat pedepse cu suspendarea executării faţă de toţi inculpaţii din dosarul respectiv", arată DNA în comunicat.

În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentinţă a fost desfiinţată în parte, Curtea de Apel Bucureşti pronunţând pedepse cu executare faţă de autorii infracţiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani şi 6 luni, mai susţin procurorii.

Elena Burlan-Puşcaş este cea care, printre altele, a judecat şi cazul chirugului Răzvan Trancă pe care l-a şi achitat pentru viol şi l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor calificat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite