Ionel Corbu, prim-procuror al Parchetului Militar: „Am cerut ordinul de intervenţie de la Prefectură. Îl aşteptăm. Violenţa forţelor de ordine nu se justifică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Corbu, prim-procuror al Parchetului Militar, a declarat miercuri că au fost înregistrate 192 de plângeri în urma acţiunii în forţă a jandarmilor de vineri seară. Acesta a precizat că s-au primit multe din documentele cerute de la autorităţile responsabile, dar şi că au mai fost cerute documente de natură tehnică. Magistratul a spus că, în opinia sa, violenţa forţelor de ordine nu se justifică atâta timp cât puteau fi luate şi alte măsuri.

„Am cerut încă de sâmbătă ordinul de intervenţie. Încă îl aşteptăm. Prefectura ne-a trimis la Jandarmeria Română, însă cred că trebuie să existe o copie a acestui ordin şi la instituţia Prefecturii”, a declarat presei procurorul Ionel Corbu.

Magistratul a precizat că au fost primite „mare parte” din documentele cerute, şi că în urma analizei acestora se impune cererea altor documente, de natură tehnică. 

În plus, acest acesta a susţinut că, „până în acest moment, documentele consultate arată că au fost peste 160 de jandarmi militari în piaţă”. Întrebat cu privire la gazele lacrimogene folosite de către forţele de orfine, magistatul a spus că „până în acest moment nu are date cu privire la cantitatea şi tipul de gaze folosite”.

„Din planul de operaţiune al Jandarmeriei rezultă indicii cu privire la amploarea evenimentelor care urmau să aibă loc însă, sub nicio formă, actele de agresiune exacerbată nu se justificau cât existau multiple modalităţi de estompare", a spus procurorul.

Acesta a declarat şi că „nu au fost identificate date” cu privire la informaţiile care au circulat în mass media înaintea acestui protest cu privire la încercările de răsturnare a guvernului. „Cu privire la existenţa unor grupuri care s-ar fi organizat pentru acest protest vă informez că am solicitat astfel de date de la strcturile speciale”, a adăugat Ionel Corbu. Acesta a precizat că nu există informaţii cum că ministrul de interne ar fi coordonat această intervenţie: „Misiunea a fost coordonată de dl. Inspector General”, a spus magistratul.

În ceea ce priveşte prezenţa în Piaţa Victoriei a procurorului militar Bogdan Pîrlog, procurorul care s-a sesizat din oficiu cu privire la intervenţia violentă a forţelor de ordine, Ionel Corbu a declarat că a rămas surprins de cele declarate de reprezentanţii MAI, cum că intervenţia jandarmilor ar fi fost condusă sub supravegherea unui procuror militar.

"Nu vă ascund faptul că am rămas surprins de cele declarate de conducerea MAI. Înţeleg că purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a făcut o asociere eronată vizavi de prezenţa lui acolo. Colegul nostru se afla în zonă în drum către domiciliu şi insist să se menţioneze acest lucru. El era de serviciu, fiind la permanenţă şi văzând ce s-a întâmplat acolo, s-a sesizat din oficiu, procesul-verbal  fiind înregistrat la data de 11 (august – n.r.)", a explicat Ionel Corbu.

Tot acesta a precizat că aspectul a fost denaturat, iar conducerea MAI a fost dezinformată, dar procurorul militar din Piaţa Victoriei a fost "un simplu observator" şi nu a făcut parte din Centrul Mobil de Comandă. 

„Acest aspect a fost denaturat şi, din păcate, constat că şi conducerea ministerului a fost dezinformată. Din acest punct de vedere, s-a extrapolat noţiunea de "aflat în zonă". Aflat în zonă putea să fie un simplu observator pe trotuar, lucru pe care l-am şi înţeles că s-a făcut, şi nicidecum în Centrul de Comandă. Centrul de Comandă este nucleul factorilor decizionali de intervenţie, ori vin şi pun o întrebare retorică – ce valenţă avea o decizie a unui procuror acolo, în a acţiona sau a nu acţiona. Repet, nu a făcut parte din Centrul Mobil de Comandă. Nu cunosc aspecte de acest gen", a mai adăugat acesta.

Şeful Parchetului Militar al Capitalei susţine că un ofiţer al Jandarmeriei Române a încercat atragerea la proteste a unui procuror, cu o zi înainte de protestul din 10 august.

„Am unele elemente ca un anume ofiter din Jandarmerie a incercat a atrage in zona un alt procuror militar, exact cu o zi inainte”, a declarat prim-procurorul Parchetului Militar al Capitalei, Ionel Corbu.

Sâmbătă  procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

 „Iniţial s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi urmează a fi extinsă şi pentru neglijenţă în serviciu, dat fiind faptul contextul în care cei 2 militari jandarmi au fost lăsaţi neizolaţi de către colegi”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar. Acesta a declarat că procurorii au solicitat documentele ce vizează modul de organizare a misiunii jandarmilor. „La acest moment s-au solicitat documente care vizeză modul de organizare a misiunii, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne şi cele care sunt conturate de prevederile legii”, a specificat magistratul.

Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetarilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmerie la protestul de vineri. Iohannis a solicitat Procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovaăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

440 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, la protestul din Piata Victoriei, iar 24 dintre acestea fiind jandarmi, potrivit ISU Bucuresti-Ilfov.  Potrivit sursei citate 65 de pacienti au avut nevoie de spitalizare.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite