Ioan Adam a demisionat din Camera Deputaţilor. Tudor Chiuariu refuză: „Nu m-a gândit să-mi dau demisia din Senat. Sunt nevinovat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chiuariu nu consideră că trebuie să demisioneze din Senat chiar dacă a fost trimis în judecată pentru corupţie. Ioan Adam a demisionat din Camera Deputaţilor
Tudor Chiuariu nu consideră că trebuie să demisioneze din Senat chiar dacă a fost trimis în judecată pentru corupţie. Ioan Adam a demisionat din Camera Deputaţilor

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a primit, vineri, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam, trimis joi în judecată, în dosarul „Retrocedărilor ilegale de păduri”. La doar câteva minute de la gestul lui Adam, Tudor Chiuariu, inculpat şi el în dosar alături de deputatul demisionar a declarat că nu are de gând să-şi dea demisia din Senat susţinând că este nevinovat.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a primit, vineri, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam, arestat preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi trimis în judecată, alături de Viorel Hrebenciuc şi fiul acestuia, Gheorghe Paltin Sturdza şi Tudor Chiuariu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a precizat, după şedinţa conducerii Camerei, că demisia lui Ioan Adam va fi înaintată plenului, în data de 2 februarie, pentru a se lua act de decizia acestuia.

Deputatul PSD de Braşov Ioan Adam a trimis Biroului Permanent demisia sa, într-un act autentificat la notariat.

Chiuariu refuză să demisioneze

Tudor Chiuariu nu intenţionează să plece însă din Parlament chiar dacă a fost trimis în judecată pentru corupţie. Cel puţin aşa a declarat vineri când a susţinut şi că este nevinovat şi că nu el a semnat contractul despre care vorbesc anchetatorii, nu l-a negociat şi nici nu a stabilit el suma pentru asistenţa juridică.

"Nu m-am gândit să-mi dau (demisia din Senat, n.r.)", a spus Tudor Chiuariu, înainte de începerea şedinţei de judecată a primului termen din dosarul retrocedării ilegale de păduri, în care senatorul este acuzat de trafic de influenţă.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu membrii grupului organizat care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor, Tudor Chiuariu a spus că nu.

Despre contractul de asistenţă juridică despre care procurorii spun că a fost semnat pentru a ascunde faptul că ar fi primit o sumă mare de bani pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, Chiuariu a spus că era un contract de asistenţă juridică la fel ca oricare altul, în care nu el a stabilit valoarea.

"Nu am stabilit eu valoarea şi nu-mi mai aduc aminte, sunt evenimente de acum cel puţin doi ani. Am fost surprins, mai ales că urmărirea penală în acest dosar este de peste un an de zile şi eu am fost chemat acum o săptămână. M-am întâlnit cu Paltin Sturdza. Este un contract de asistenţă juridică şi am încercat să vedem dacă el mai este în vigoare, pentru că era încheiat de mandatarul domnului Sturdza", a precizat Chiuariu.

Referitor la acuzaţia procurorilor că şi-ar fi lăsat telefoanele în maşină când a avut întâlniri cu Paltin Sturdza, Chiuariu a spus: "Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranţă nu mi-am lăsat telefoanele".

"Eu sper să fie ridicată măsura controlului judiciar, pentru că nu este niciun motiv să fie luată. Nu mă simt vinovat. În niciun fel nu mă simt vinovat. Totul s-a desfăşurat în baza unui contract de asistenţă juridică pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu şi există un metru cub de acte, dosare de instanţe, corespondenţe cu autorităţile. Ceea ce trebuie să înţelegem este că exista şi există în continuare o hotărâre irevocabilă şi executorie. După părerea mea, nu poţi să faci trafic de influenţă ca să pui în executare o hotărâre judecătorească. În orice stat de drept, o hotărâre judecătorească trebuie pusă în executare", a mai spus Tudor Chiuariu.

Senatorul a explicat şi care a fost obiectul dosarului de asistenţă juridică, pentru care, susţin procurorii, ar fi cerut trei milioane de euro. "Până la acest moment, şi cu atât mai mult acum doi ani, exista o hotărâre judecătorească executorie pe care toată lumea trebuia să o respecte şi să o pună în executare. Ăsta a fost obiectul contractului de asistenţă juridică de care am vorbit", a spus Chiuariu.

Astăzi are loc şi primul termen 

Primul termen în dosarul retrocedărilor de păduri are loc vineri, când sunt verificate, în procedură de cameră preliminară, măsurile preventive dispuse faţă de unii dintre inculpaţi. Ulterior, judecătorii vor verifica rechizitoriul şi actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecaţi şi vor emite citaţiile. După aceste proceduri, magistraţii vor stabil un prim termen de fond al procesului.

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

În acest dosar vor fi judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas sunt arestaţi preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite