Spitalul Judeţean Baia Mare, dat ca exemplu la nivel naţional în ceea ce înseamnă medicina de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judetean Baia Mare, dat ca exemplu in medicina de urgenta FOTO:Arhiva
Spitalul Judetean Baia Mare, dat ca exemplu in medicina de urgenta FOTO:Arhiva

Spitalul Judeţean din Baia Mare este un exemplu de implementare al Programului Naţional de Terapie Intensivă”. Afirmaţia îi aparţine şefului Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, prezent în aceste zile la Baia Mare pentru 5 ani de SMURD în Maramureş.

Lucrările primei conferinţe de medicină de urgenţă din Baia Mare au fost deschise oficial la primele ore ale dimineţii zilei de 23 ianuarie în prezenţa ministrului secretar de stat prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, a vicepreşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Alin Costache Sergiu, şi a şefului Centrului Operaţional Naţional IGSU, lt-col Cristian Radu. 

Evenimentul care marchează aniversarea a cinci ani de SMURD în Maramureş a debutat joi, 22 ianuarie, pe pârtia Şuior, acolo unde s-a desfăşurat un exerciţiu demonstrativ de salvare a unei victime blocate în telescaun. Rolul turistei rămasă suspendată deasupra solului a  fost luat de ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean, care a urmat toţi paşii necesari pentru salvarea ei de către echipa de salvamontişti montani. SMURD  a avut un rol extrem de important în bunul mers al acestui exerciţiu, fiind verificaţi timpii de răspuns de la raportarea incidentului şi primul ajutor acordat ”victimei”.

Sorina Pintea: ”Dorim ca această primă conferinţă să devină o tradiţie în Maramureş”

La conferinţă participă personalităţi de marcă din lumea medicală, iar aniversarea unui astfel de moment, în care se doreşte omagierea celor care ne acordă primul ajutor în cazul unui incident a fost onorată şi de personalităţile locale şi judeţene, de manageri de spitale din nord-vestul Transilvaniei, dar şi de manageri sosiţi din alte judeţe ale ţării. 

Lucrările conferinţei sunt moderate de doctorul Călin Man, medic al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare şi medic în cadrul UPU. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Gheorghe Pop de Băseşti” a fost reprezentat de lt.col. Ioan Daniel Mureşan, inspector şef al ISU Maramureş, dar şi alţi reprezentanţi în rezervă şi în funcţie ai instituţiei. Ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a precizat că îşi doreşte ca această primă conferinţă medicală să devină o tradiţie în Maramureş. 

”Este un mod de a ne arăta aprecierea faţă de medicii, paramedicii şi toţi cei care activează în medicina de urgenţă, faţă de cei care salvează vieţile noastre şi luptă pentru fiecare secundă de viaţă”, a declararat managerul Sorina Pintea. 

Ministrul secretar de stat Dorel Săndesc a subliniat faptul că implementarea Programului Naţional de Terapie Intensivă s-a dovedit a fi un real succes în Baia Mare, Spitalul Judeţean ”Dr. Constantin Opriş” fiind un exemplu din acest punct de vedere. ”S-a observat, aici, o creştere extraordinară a calităţii actului medical. Şi tot în Baia Mare s-a înregistrat cea mai spectaculoasă procedură de recoltare de organe de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală, fapt care dovedeşte calitatea actului medical şi a managementului bine aplicat”, susţine secretarul de stat, prof. dr. Dorel Săndesc. 

Managerul Sorina Pintea a primit asigurări că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Casa Naţională vor aloca, pe mai departe, fonduri pentru ca toate proiectele demarate în cadrul instituţiei medicale să poată fi duse la bun sfârşit.

Peste 85% din intervenţiile de urgenţă sunt cazuri medicale
 

Şeful Centrului Operaţional Naţional IGSU, lt-col Cristian Radu a arătat că, la nivel naţional, peste 85% dintre situaţiile de urgenţă sunt intervenţii medicale, motiv pentru care, în acest moment, peste 10.000 de paramedici activează în structurile ISU, în România. 

”Cererea de specializări este o permanentă provocare pentru noi. Dispunem de 13 centre de pregătire medicală la nivel naţional, unde paramedicii participă la cicluri de instruire privind protocolul de prim ajutor, cursuri care durează câte patru săptămâni”, a conchis lt.col. Cristian Radu. Acesta a arătat că serviciile ISU-SMURD se află într-un continuu proces de îmbunătăţire, pentru ca timpii de răspuns în cazul necesităţii unei intervenţii să fie tot mai rapizi. Rareş Pop, director al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş a precizat că exerciţiul demonstrativ de vineri, de la Şuior, a arătat timpii de intervenţie în situaţia în care un turist aflat la o staţiune din Maramureş ar rămâne blocat în telescaun. 

”Ştim ce s-a petrecut în Poiana Braşov, cu aproximativ o lună în urmă, când mai mulţi turişti au rămas blocaţi în aer. Încercăm să evităm astfel de incidente, însă dacă vor avea loc, echipele noastre şi-au dovedit eficienţa”, a precizat Rareş Pop. 

Citeste si: Mesajul disperat al medicilor de la Urgenţe către ministrul Sănătăţii: ” Suntem puţini, extenuaţi şi există riscul de malpraxis. Abia mai facem faţă”

Zona de nord a judeţului Dâmboviţa a rămas fără medic pediatru
 

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite