Instanţa supremă a retrimis la Parchetul Militar dosarul torţionarilor lui Gheorghe Ursu
0Instanţa supremă a decis să retrimită la Parchetul Militar rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată un fost şef al Securităţii, un fost ministru de Interne şi doi foşti ofiţeri de Securitate, care l-ar fi torturat pe disidentul Gheorghe Ursu în 1985, anchetatorii având la dispoziţie cinci zile să remedieze rechizitoriul, sau să ceară restituirea dosarului pentru continuarea cercetărilor.
„Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Pârvulescu Marin, Hodiş Vasile, Postelnicu Tudor şi Homoştean George. Constată neregularitatea rechizitoriului din data de 29.07.2016 (...) Dispune ca procurorul să precizeze detaliat, explicit şi distinct, faptele ce se circumscriu în concret fiecăreia dintre variante, cu indicarea actelor materiale ce corespund elementului material al laturii obiective, vătămarea produsă şi legătură de cauzalitate”, se arată în dispozitivul instanţei, citat de News.ro.
De asemenea, instanţa supremă a dispus ca procurorul să precizeze „toate elementele necesare configurării neechivoce a situaţiei premisă, caracterul atacului (sistematic sau/şi generalizat) şi probele care furnizează datele factuale pe baza cărora a fost reţinută existenţa situaţiei premisă”.
În aceste condiţii, în termen de cinci zile de la comunicare, procurorul trebuie să remedieze neregularităţile din rechizitoriu şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a celor patru inculpaţi ori solicită restituirea cauzei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de procurorii militari.
Pe 1 august 2016, torţionarii lui Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată de procurorii militari din Parchetul instanţei supreme. Maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, au fost acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, iar fostul ministru al Internelor George Homoştean şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, pentru complicitate la aceste infracţiuni.