Pricopie: Cazurile de corupţie trebuie raportate către inspectorate pentru a acorda asistenţă şcolilor respective

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei a fost prezent la un eveniment dedicat Zilei Internaţionale Anticorupţie                     FOTO: David Muntean/Adevărul
Ministrul Educaţiei a fost prezent la un eveniment dedicat Zilei Internaţionale Anticorupţie                     FOTO: David Muntean/Adevărul

Şcolile care se confruntă cu diferite cazuri de corupţie trebuie să le raporteze ''urgent'' către inspectorate pentru a beneficia de asistenţă, a declarat pentru Agerpres, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, adăugând că solicitarea le-a fost transmisă inspectorilor generali.

"Ceea ce am încercat să facem, inclusiv prin aprobarea Strategiei Anticorupţie, este să tragem semnale de alarmă foarte clare şi să construim mecanisme prin care odată apărut un astfel de caz să fie analizat imediat. Cel mai bun mecanism este aplicarea legii. Am discutat, chiar şi astăzi cu inspectorii generali şcolari să existe o comunicare rapidă pe canalele interne ale Ministerului Educaţiei şi imediat cum apare un astfel de caz să fie semnalat inspectoratului care are deja un jurist, mai multe resurse şi legătura cu autorităţile locale pentru ca astfel să acordăm asistenţă fiecărei şcoli", a declarat Pricopie, luni, prezent la un eveniment dedicat Zilei Internaţionale Anticorupţie organizat de Direcţia Generală Anticorupţie.

El a admis că există cazuri de corupţie în şcoli şi a punctat că subiectele referitoare la acest fenomen nu trebuie evitate, ci discutate, relatează Agerpres.

"Primul lucru pe care cred că trebuie să-l luăm în calcul este să nu ne ferim să discutăm despre aceste subiecte. Sunt lucruri care se întâmplă. Sigur că ne interesează şi avem date. Am văzut la bacalaureat anul acesta, acum doi ani, acum trei ani. În fiecare an, de fiecare dată când apar examene, avem exemple că elemente de corupţie există. Problema este la ce dimensiune şi a doua problemă, pe care trebuie să o clarificăm, este legată de atitudinea noastră. Ascundem sub preş sau încercăm să acţionăm ferm şi dăm un mesaj foarte clar că orice element de corupţie va fi penalizat în momentul în care este identificat. În vară, am avut două cadre didactice care au primit mită la examenul de bacalaureat şi acest lucru a fost înregistrat pe camera video", a precizat ministrul Educaţiei.

7 cazuri de corupţie de la Bacalaureat în 2013

Pricopie a subliniat că pe parcursul anului în curs au fost şapte cazuri de corupţie în unităţile de învăţământ.

"Nu trebuie să punem o notă negativă pe tot ce s-a întâmplat anul acesta la examene. La bacalaureat am avut două sesiuni, sute de mii de copii implicaţi în examen, mii de cadre didactice, iar cazurile de corupţie identificate sunt şapte. Nu mă bucură. Aş fi preferat să nu fie niciunul, dar, subliniez, sunt şapte pe tot anul, iar din cele şapte, cinci au fost identificate de către oameni din Ministerul Educaţiei, iar două de către alte instituţii ale statului. Sistemul de educaţie are anticorpi. Acţionează şi ştie să se protejeze împotriva celor care nu respectă lucrurile elementare privind conduita cadrelor didactice. Să nu uităm că, din păcate, în cele şapte cazuri de corupţie avem şi două eleve de la o şcoală postliceală care au fost reţinute pentru tentativă de mită. Riscurile sunt de toate părţile", a completat ministrul Educaţiei.


Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Parchetul recunoaşte că au existat greşeli de comunicare în ziua audierii elevilor

După incidentele de vinerea trecută, atunci când mai multe echipaje de poliţie au mers cu două autocare la liceul „Dimitrie Bolintineanu“ pentru a-i lua pe elevi la audieri, Parchetul punctează marţi, într-un comunicat, erorile făcute de procurori în timpul operaţiunii, identificând carenţe de comunicare. Ei au omis totuşi să explice de ce nu au dus la bun sfârşit operaţiunea audierii tuturor celor 112 elevi, aşa cum era programat.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Audierile de marţi de la Poliţia Capitalei s-au încheiat. Alţi 12 elevi au dat declaraţii în faţa procurorilor

Audierile de la Poliţia Capitalei au continuat şi marţi în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“:12 liceeni au fost audiaţi. Luni, 39 de elevi de la acest liceu au dat declaraţii în faţa procurorilor. În total ancheta ar putea viza peste 250 de absolvenţi care au dat Bac-ul la Bolintineanu.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: 39 de elevi au fost audiaţi luni la sediul Poliţiei Capitalei

Audierile de luni în cazul fraudării examenului de bacalaureat s-au sfârşit. 39 din cei 46 de elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, care au fost citaţi pentru a da luni declaraţii în cazul fraudării examenului de bacalaureat, au fost deja audiaţi la sediul Poliţia Capitalei.

VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite