INHGA anunţă risc de inundaţii locale în toată România. Debitele vor în creştere pe majoritatea râurilor. Ce se întâmplă cu Dunărea

0
Publicat:

Potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul 29 septembrie - 5 octombrie 2023, inundaţii locale se pot produce în toată România. Ploile abundente duc la creşterea debitelor pe majoritatea râurilor.

Debitele în creştere ale râurilor pot duce la inundaţii locale. Foto arhivă
Debitele în creştere ale râurilor pot duce la inundaţii locale. Foto arhivă

Debitele râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, existând riscul producerii unor inundaţii locale şi depăşiri ale Cotelor de Apărare. Cel mai mare risc de inundaţii există în continuare mai ales pe râurile din sudul şi estul ţării, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul 29 - 5 octombrie 2023, scrie Agerpres.

„În primele zile ale intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în creştere pe majoritatea râurilor. Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu posibile efecte de inundaţii locale şi depăşiri ale Cotelor de Apărare, cu probabilitate mai mare pe râurile din sudul şi estul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ şi propagării.

În a doua parte a intervalului, debitele vor fi, în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare”, avertizează hidrologii.

Potrivit sursei citate, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din sud - vestul şi sudul ţării, în special în ultimele două zile ale intervalului, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării.

Ce debit va avea Dunărea

În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), acesta va fi în creştere în primele trei zile până la valoarea de 7.600 mc/s, apoi staţionar cu tendinţă de scădere în ultimele zile ale intervalului de prognoză, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creştere, exceptând ultimele trei zile când pe sectorul Gruia - Bechet debitele vor fi relativ staţionare.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite