Infringement pentru România, pe axa Videanu-Udrea, în dosarul "Greenfield"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elena udrea si adriean videanu

Avizul de urbanism pentru cartierul Greenfield din Băneasa a fost obţinut ilegal, în mandatul primarului Adriean Videanu. După constatarea ilegalităţilor,  ministrul Elena Udrea nu a dat curs rapoartelor de control şi nu a dispus sesizarea Parchetului. În această situaţie, Comisia Europeană a declanşat măsura de infringement împotriva României.

«Comisia Europeană a deschis un dosar de infringement împotriva statului român în urma unei afaceri imobiliare cu ilegalităţi tolerate de autorităţi.  Proiectul Greenfield, din zona Băneasa, al firmei Impact, este în mijlocul acestui scandal, în urma căruia România riscă să fie sancţionată.

Sesizarea a fost făcută de bucureşteanul Florian Ioniţă, proprietar de teren în aceeaşi zonă, după ce s-a trezit că nu mai poate construi nimic, deoarece lotul său figura în acte ca fiind „pădure", într-un PUZ al firmei Impact SA. După mai multe sesizări, Ioniţă şi un alt vecin au dat peste o poveste în care apar ca personaje fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, dar şi fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu.

Firma Impact SA primea în 2007 avizul de urbanism pentru dezvoltarea cartierului Greenfield din Băneasa. Pentru căile de acces în cartier, Impact SA avea nevoie de un drum forestier de aproximativ 1,3 kilometri.  Drumul aparţine Regiei Naţionale a Pădurilor, iar pentru a deveni cale de acces a cartierului au fost măsluite documente şi s-au folosit relaţii la nivel înalt.

Un drum cu dus şi-ntors: Videanu-Impact-Titan Mar

Prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti 112/2007, acest drum a fost „furat" de la Direcţia Silvică Ilfov şi trecut ca stradă de acces pentru cartierul Greenfield.

Hotărârea a fost dată pe vremea când primar general al Capitalei era Adriean Videanu, care se bucura de o majoritate favorabilă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. La un an după această decizie, firma Titan Mar, controlată de acelaşi Adriean Videanu, a primit un contract de la firma Impact. Sediul Construdava Impact a fost „îmbrăcat" în marmură, valoarea contractului fiind de peste 400.000 de lei (100.000 de euro). „Contractul nu a fost unul mare, undeva la 400.000 - 500.000 de lei. Era nevoie de o firmă de specialitate în lucrul cu astfel de materiale, aşa că s-a apelat la această firmă. S-a achiziţionat marmură şi s-a plătit şi montajul", a recunoscut un membru din conducerea Impact SA.

Nu ştiu să fi avut vreo relaţie contractuală cu firma respectivă (Impact SA, n.r.). Dar de ceva ani buni eu nu mă mai ocup de managementul companiei Adriean Videanu

Corpul de Control al premierului a reacţionat

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a deschis un proces în instanţă, nemulţumită că drumul său din pădure a devenit o stradă publică. În mai 2008, Tribunalul a dat câştig de cauză Romsilva şi a anulat parţial Hotărârea CGMB.
Faptul că CGMB nu avea nicio competenţă în administrarea drumurilor forestiere este constatat şi de Corpul de Control al Primului Ministru, care a făcut verificări în cazul Greenfield. Mai mult, inspectorii au constatat şi alte nereguli legate de PUZ-ul firmei Impact.

„S-a constatat că în documentaţia PUZ  «str. Pădurea Neagră - Pădurea Băneasa» a fost aprobată cu încălcarea prevederilor Legii 350-2001, fără avizele prevăzute de reglementările tehnice în vigoare", se arată în raportul întocmit în 2009 de Corpul de Control al Primului Ministru. În acelaşi raport se precizează că de la dosar lipsea şi avizul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, privind autentificarea planului topografic.

Legătura dintre Impact şi Elena Udrea

Proiectul Greenfield al firmei Impact SA a obţinut în 2008 aviz şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), minister condus de Elena Udrea. Acelaşi proprietar care s-a trezit că nu mai are acces la terenul său din Băneasa şi că, în acte, pe teren să se afle o pădure, a făcut şi la MDRT o plângere.

Şi Corpul de Control al ministerului condus de Elena Udrea a constatat ilegalităţile ce au stat la baza avizului şi a celorlalte aprobări pentru proiectul Greenfield. Mai mult, prin raport s-a propus anularea avizului dat firmei Impact. Raportul a ajuns pe masa ministrului Elena Udrea, care a semnat raportul, dar nu s-a luat nicio măsură.

Fostul ministru al MDRT, Elena Udrea, susţine că a vrut să afle adevărul despre proiect după ce a primit o petiţie, dar că nu a existat un al doilea control, deci nici un nou raport în 2011. „Cazul mi-a fost adus la cunoştinţă în 2010, printr-o petiţie care semnala nereguli în eliberarea de către minister a unui aviz în anul 2008 (an în care personal nu aveam nicio funcţie publică (...) Am trimis Corpul de Control să verifice cele semnalate", declară pentru  „Adevărul" Elena Udrea.

Fostul ministru mai susţine că, în conformitate cu „legislaţia în vigoare, răspunderea pentru datele prezentate în documentaţie aparţine în exclusivitate solicitantului (dezvoltatorul-n.n) şi celor care au întocmit respectivele înscrisuri, iar direcţia avizatoare din MDLPL/MDRT nu avea şi nu are competenţe în verificarea informaţiilor cuprinse în aceste documente. Punctul de vedere al Direcţiei Juridice a MDRT a fost că, în acest context, ministerul însuşi nu poate anula avizul emis în 2008", a detaliat Elena Udrea.

Un raport pierdut

greenfield

Un an mai târziu, Corpul de Control al Ministrului Udrea a început noi verificări, iar raportul ar fi fost din nou înaintat Elenei Udrea pentru avizare. Din nou, inspectorii insistau pe anularea avizului obţinut în baza unor date falsificate, însă, din martie 2011, raportul nu a primit semnătura ministrului şi nu se ştie ce s-a mai întâmplat cu el.

Despre acest raport se ştie doar că a fost înaintat la Cabinetul Ministrului cu numere de înregistrare. „Vă comunicăm prin prezenta că, urmare a sesizărilor primite, a fost întocmit «Raportul de control privind verificarea sesizării domnilor Ioniţă Florian şi Daghie Lucian» înaintat spre aprobare cu nr. CCM 102/15.03.2011 şi nr. MDRT 22047-16.03.2011, la Cabinetul Ministrului", se arată în răspunsul privind pe cei doi petenţi. Ministrul de atunci, Elena Udrea, neagă însă existenţa noului raport, deşi el are număr de înregistrare. „La nivelul conducerii MDRT nu s-a dispus în 2011 efectuarea unui alt control, astfel că un nou raport de control nu putea să fie adus la cunoştinţa ministrului", susţine Udrea.

Ministerul Mediului a avertizat

Cazul Greenfield a ajuns în 2011 şi pe masa ministrului Mediului de atunci, Laszlo Borbely. Direcţia de inspecţie şi control de la Mediu a făcut verificări la Direcţia Silvică Ilfov, cea care deţinea drumul forestier „furat" de Consiliul General al Capitalei. Inspectorii au descoperit o grămadă de nereguli la Romsilva Ilfov, care ar fi trecut cu vederea încălcări penale presupuse a fi comise de cei de la Impact, dar şi alte ilegalităţi.

În 2007, Impact a cerut permisiunea de la Direcţia Silvică să poată folosi drumul forestier din Pădurea Băneasa, dar s-a lovit de un refuz ferm din partea instituţiei. Impact a insistat însă şi a ameninţat cu daune de un milion de euro dacă nu i se permite accesul auto şi pietonal până la finalizarea procesului deschis împotriva Direcţiei Silvice. Atunci, între cele două părţi s-a încheiat o convenţie prin care se permitea accesul la drumul forestier, dar contra unei cauţiuni şi fără ca drumul să sufere modificări. Convenţia a fost prelungită de mai multe ori, iar cauţiunea totală s-a ridicat la 25.000 de euro, dar din care s-a încasat doar aproximativ 10.000 de euro.

În plus, pe drumul forestier s-a turnat piatră, ceea ce ar fi trebuit să conducă la rezilierea convenţiei cu Impact pentru că s-a modificat natura solului, aşa cum remarcă inspectorii de la Ministerul Mediului. Totuşi, Direcţia Silvică a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea o plângere penală, aflată încă în lucru la procurori.

Familia Udrea-Cocoş a cumpărat casă de Impact

Ca şi în cazul Videanu, şi în cazul Elenei Udrea apare o relaţie contractuală cu firma Impact, tot ca o coincidenţă. În 2004, fostul ministru a cumpărat în rate o vilă construită de Impact SA în cartierul rezidenţial Class din Tunar, dar pe care a reuşit să o achite în 2009. „Nu este posibil să faceţi vreo relaţionare a acestui demers cu situaţia de astăzi. În 2004 am preluat contractul şi ratele de la o persoană fizică, deci nu am avut contacte anterioare cu dezvoltatorul. În acel moment nu aveam nicio funcţie publică, de atunci încoace nu am avut nicio relaţie cu respectivul dezvoltator în afară de cele menţionate în contractul de vânzare-cumpărare şi în declaraţiile mele de avere, şi nu m-am găsit niciodată în situaţia de a aviza sau aproba proiecte ale respectivei companii", a răspuns Elena Udrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite