Încep interviurile cu candidaţii pentru şefia marilor Parchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualul procuror general, Bogdan Licu şi-a depus candidatura pentru unul dintre posturile de procuror-şef adjunct în Ministerul Public.
Actualul procuror general, Bogdan Licu şi-a depus candidatura pentru unul dintre posturile de procuror-şef adjunct în Ministerul Public.

Cei 18 procurori înscrişi susţin, începând de astăzi, interviurile cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi comisia condusă de acesta. Marţi şi miercuri au loc interviurile cu cei opt candidaţi înscrişi pentru numirea în funcţia de Procuror General, joi urmează să fie audiaţi cei cinci procurori care şi-au depus candidatura pentru a prelua şefia DNA, iar vineri, cu procurorii ce îşi doresc conducerea DIICOT.

Astfel, pentru şefia Parchetului General s-au înscris procurorii Ionel Corbu, Florin Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu Drilea, Daniel Horodniceanu, Sorin Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu. Dintre aceste nume se remarcă Ionel Corbu, procurorul militar care a început ancheta în dosarul intervenţiei violente a Jandarmeriei de la 10 august, dar şi Gabriela Scutea, fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kövesi în timpul mandatului acesteia în fruntea Ministerului Public, şi cea care a avut un rol-cheie din funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei în amânarea intrării în vigoare a prevederilor OUG13. Daniel Horodniceanu, fostul şef DIICOT în perioada 2015-2018, timp în care a instrumentat dosare importante precum Black Cube sau cel al medicului Lucan, iar în calitate de şef al DIICOT a avut mesaje ferme împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE la legile Justiţiei, şi-a depus candidatura atât pentru şefia Parchetului General, dar şi a DIICOT. Un alt nume cunoscut este cel al lui Răzvan Horaţiu Radu, demis în 2018 din funcţia de agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea.

De remarcat că, actualul procuror general, Bogdan Licu nu a intrat în această cursă, el depunându-şi candidatura pentru unul dintre posturile de procuror-şef adjunct în Ministerul Public.

Pentru şefia DNA s-au înscris cinci procurori, printre care şi Nistor Călin, actualul şef interimar al instituţiei. Alături de acesta s-au mai înscris procurorii Crin Bologa, şeful DNA Cluj, Camelia Elena Grecu, de la DNA Constanţa, procuror care a fost respins în trecut de Tudorel Toader pentru această poziţie şi Ionuţ Botnaru, fost procuror-şef al DIICOT Ploieşti. Pe listă se află şi Mariana Alexandru, procuror cu o vechime de 30 de ani în magistratură, timp în care a instrumentat dosare grele, în care au fost condamnaţi, printre alţii, Adrian Năstase, Elena Udrea, Cătălin Voicu şi Monica Iacob Ridzi. În anul 2014, procurorul Mariana Alexandru s-a pensionat în urma unor presiuni ale conducerii DNA, chiar când instrumenta dosarul Gala Bute – ea fiind cea care a infirmat soluţia iniţială dată în cauză.

Pentru şefia DIICOT s-au înscris, pe lângă Daniel Horodniceanu, şi actuala şefă interimară Giorgiana Hosu, cea care a condus direcţia de Combatere a Terorismului din cadrul Parchetului anti-mafia. Alături de cei doi s-au mai înscris procurorii Ioana Albani, fost şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT, decorată de către fostul şef FBI David Comey şi Viorel Badea, anchetatorul din dosarul hackerului Guccifer şi al fratelui lui Nicu Gheară, dar şi procurorul Teodor Niţă, cel care a instrumentat recentul dosar cu peştele otrăvit pescuit în Italia şi Spania şi vândut în România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite