CSAT a avizat proiectul Legii Apărării Naționale. O altă inițiativă este în analiza Guvernului
0Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a reunit, miercuri, de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Ședința a fost convocată de Ilie Bolojan, preşedintele interimar al României, iar unul din subiectele de pe ordinea de zi a fost Legea Apărării Naționale a României.

UPDATE: Președintele interimar a anunțat formarea unui grup de lucru pentru accesarea creditului prin planul european de reînarmare.
„În această după-amiază s-a terminat ședința CSAT, pe ordinea de zi fiind mai multe subiecte în domeniul apărării. (...) Un proiect important este cel privind creșterea capacității de apărare al României. Ministrul Apărării a fost mandatat ca în negocierile și discuțiile tehnice care vor privi Summitul NATO de la Haga, din luna iunie, să își asume în numele țării creșterea etapizată a bugetului de Apărare”, a anunțat președintele interimar.
Un alt subiect de pe ordinea de zi a fost programul european de reînarmare, readiness 2030. Potrivit președintelui interimar, pentru accesarea creditului pus la dispoziție de către Comisia Europeana, „s-a format un grup de lucru care va fi condus de cancelaria prim-ministrului, care va pregăti aplicația României pentru accesarea acestui credit”.
Creditul va avea o durată de rambursare de peste 40 de ani și o perioadă de 10 ani de grație.
„În felul acesta România își poate îmbunătăți capabilitățile militare în anii următori, fără să punem presiune foarte mare pe bugetul național”, a subliniat președintele interimar Ilie Bolojan.
De asemenea, România va prezenta o listă de proiecte pe care va solicita finanțare în cadrul programului Readiness 2030.
Completarea legislației în domneniul apărării
Președintele interimar a anunțat și avizarea unui nou proiect de lege aprivind Apărarea României, care vine în completarea altor două inițiative care au trecut deja de Parlament. Ilie Bolojan a informat că este vorba despre un pachet de patru legi.
„Două legi au fost deja votate de Parlament și în cursul lunii mai vor fi promulgate, iar avizarea acestei legi permite introducerea ei în circuitul parlamentar. A patra lege este în fază de analiză la Guvern. Sper că în luna iunie toate cele 4 legi vor fi promulgate”, a mai explicat Ilie Bolojan.
Al treilea subiect important de pe ordinea de zi a fost actualizarea planului național privind mobilitatea militară, a mai informat președintele interimar.
Acord pentru finalizarea hidrocentralelor din România
Ilie Bolojan a mai menționat că s-a ajuns la un acord de principiu pentru „ca finalizarea lucrările la hidrocentralele din România să fie considerat un proiect de siguranță națională”.
„În condițiile în care puterea instalată a acestor hidrocentrale ar însemna creșterea cu 10% a întregii puteri instalate în hidrocentralele din România, acest lucru înseamnă pentru economia României un plus de energie de câteva procente, o energie ieftină, o energie curată și o energie constantă și sigură care ar permite ca în anii următori, alături de celelalte lucrări care au drept scop creșterea producției de energie în România, cum sunt cele pe nuclear sau cele prin care centralele pe cărbune sunt trecute pe gaz, înseamnă o independență energetică a României, înseamnă o siguranță pentru țara noastră și înseamnă foarte probabil condiții mai bune, ceea ce înseamnă un preț mai mic a energiei, înseamnă mai puține întreruperi și înseamnă deci o competitivitate mai bună a economiei naționale, și CSAT a fost de acord ca acest proiect să fie considerat de siguranță națională.
Ca urmare, proiectul urmează să intre în circuitul de avizare și, în condițiile în care se va ajunge, estimăm în luna mai, la o formă finală, urmează să intre în procedura parlamentară, în așa fel încât, odată cu aprobarea lui, să putem reîncepe într-un termen cât mai scurt lucrările de finalizare acestor hidrocentrale, în așa fel încât, în doi ani, maximum în trei ani de zile, cele zece hidrocentrale care sunt în stadii foarte avansate de lucrări, dar care nu pot fi terminate din aceste motive, să poată să intre în producție și să putem să avem un mix energetic mai bun”, a mai explicat președintele interimar.
Știrea inițială
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030; proiectul de Lege a apărării naţionale a României; Planul naţional privind mobilitatea militară; Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate naţională în domeniul hidroenergiei; Viziunea strategică naţională în domeniul spaţial.
„În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, arată comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat, recent, într-un interviu la Prima TV că şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu are legătură cu alegerile prezidențiale. El a menţionat că nu există informaţii cu privire la posibile implicaţii străine în alegerile din România.
„În acest moment nu există nişte semnale că ar fi nişte perturbaţii majore nici în zona, să spunem, de online, nici altfel, dar întotdeauna, în ultimii ani, în Europa de Est, nu doar în campaniile electorale, ci şi în afara campaniilor electorale, există această formă de război hibrid, în care nu mai trebuie să intri într-o ţară cu tancurile, cu armata, ci astăzi lucrurile se fac mai sofisticat, mai puţin la vedere, generând scăderea încrederii în instituţii, în instituţiile statului respectiv”, a afirmat Ilie Bolojan, potrivit News.ro.
Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 28 martie, când s-a discutat despre situaţia din Ucraina, despre întârirea apărării pe Flancul Estic al NATO şi s-a convenit asupra creşterii etapizate a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare.
Membrii CSAT au decis atunci că România va cumpăra o navă nouă, de tip corvetă uşoară, Ministerul Apărării fiind desemnat să realizeze demersurile necesare.