HARTĂ Speranța de viață pe țări: Monaco, pe primul loc. Unde se situează România

0
0
Publicat:

Potrivit perspectivelor ONU privind populația mondială, publicate în 2024, Monaco este țara cu cea mai mare speranță de viață la naștere, iar România se află la mijlocul clasamentului.

Harta speranței de viață FOTO Visual Capitalist
Harta speranței de viață FOTO Visual Capitalist

Speranţa de viaţă la naştere reprezintă numărul mediu de ani pe care îi are de trăit un nou-născut, dacă ar trăi tot restul vieţii în condiţiile mortalităţii pe vârste din perioada de referinţă a tabelei de mortalitate, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

În Monaco, țara care se află pe primul loc în clasament, speranța de viață este de 87 de ani.

Cu toate acestea, Japonia (locul 4), Coreea de Sud (locul 5) și Australia (locul 10) sunt cele trei țări din top 10 țări cu cele mai mari speranțe de viață (84+) atunci când se ia în considerare o populație de peste 20 de milioane de persoane, scrie Visual Capitalist.

La nivel regional, țările din Europa de Vest au cele mai mari speranțe de viață la naștere. Țări precum Andorra (7), Elveția (9), Italia (11), Liechtenstein (13) și Spania (14) au o speranță de viață medie de 84 de ani.

De cealaltă parte, persoanele din țările din Europa de Est au speranțe de viață puțin mai mici. România se află pe locul 114 în clasament, cu o speranță medie de viață de 76 de ani.

1 PNG

În ciuda performanțelor Japoniei și Coreei de Sud, majoritatea asiaticilor au speranțe de viață cuprinse între 70-80 de ani. Pakistan, Afganistan și Papua Noua Guinee sunt sub pragul de 70 de ani.

Mai multe țări africane au o speranță de viață sub 60 de ani, o durată de viață proiectată cu 20 de ani mai scurtă decât a locuitorilor din Europa de Vest. Nigeria are cea mai scăzută speranță medie de viață la naștere, de 55 de ani.

Speranța de viață este un subiect greu de măsurat, deoarece se modifică de-a lungul vieții unei persoane și este măsurată pentru grupuri întregi născute într-un an. De exemplu, în țările cu o speranță de viață proiectată mai scăzută, aceasta nu înseamnă neapărat că adulții nu trăiesc la fel de mult.

O rată ridicată a mortalității infantile pentru o anumită cohortă de copii născuți într-un an ar putea reduce durata de viață proiectată a întregii cohorte. Cu toate acestea, odată ce un copil din acel an supraviețuiește până la vârsta adultă, poate foarte bine să ajungă la 70 de ani.

WhatsApp Image 2025 05 23 at 09 27 22 fad59195 jpg
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite