România, în topul țărilor cu cele mai ieftine gaze din Europa. Unde sunt cele mai mari prețuri

0
0
Publicat:

România și Croația oferă cele mai mici prețuri la gazele naturale din Uniunea Europeană, în timp ce Italia și Portugalia conduc topul celor mai scumpe piețe, arată datele Eurostat pentru a doua jumătate a anului 2024.

România și Croația oferă cele mai mici prețuri la gazele naturale FOTO: Shutterstock
România și Croația oferă cele mai mici prețuri la gazele naturale FOTO: Shutterstock

Potrivit celui mai recent raport publicat de Eurostat, România și Croația au cele mai mici prețuri la gazele naturale din Europa. 

Diferențele de preț între țările europene sunt considerabile. Conform datelor Eurostat, în Suedia, pentru 100 kWh de gaze naturale, consumatorii plătesc 18,93 euro. În Olanda, prețul este de 16,71 euro, în timp ce în România se achită 5,41 euro, iar în Croația doar 4,56 euro. În Turcia, prețul scade chiar și mai mult, ajungând la 2,13 euro.

Totuși, specialiștii atrag atenția că, în interpretarea acestor cifre, trebuie luată în calcul și puterea de cumpărare a populației, care variază semnificativ între statele europene. Astfel, un preț mic nu înseamnă neapărat o povară mai mică pentru cetățeni, dacă veniturile sunt scăzute.

De ce au crescut prețurile în unele țări

Creșterea generală a prețurilor la gaze în a doua jumătate a anului 2024 se explică, potrivit Eurostat, prin reintroducerea taxelor suspendate anterior în timpul crizei energetice provocate de războiul din Ucraina.

„Creșterea se datorează în mare măsură faptului că taxele au revenit la nivelurile lor obișnuite în multe țări ale UE, după ce scutirea de taxe datorită crizei energetice provocate de Rusia a fost revocată”, a explicat Eurostat.

Strategii inteligente în energie

România, cât și Croația au reușit să mențină prețurile scăzute datorită unor strategii energetice inteligente și ambițioase și prin reducerea dependenței de gazul rusesc.

Acestea sunt două state membre care au reușit să își reducă dependența de Rusia, menținând în același timp prețurile scăzute datorită strategiilor lor energetice inteligente și ambițioase, notează Profit.ro.

România este deja una dintre cele mai independente energetic țări din Uniunea Europeană și are planuri clare să devină complet autonomă în privința gazelor naturale.

Neptun Deep – proiectul care poate schimba jocul

Un proiect crucial pentru România este Neptun Deep, care prevede extracția de gaze din Marea Neagră. Acesta ar urma să devină operațional în 2027 și este estimat să dubleze producția națională de gaze naturale.

Croația, la rândul ei, a lansat încă din 2021 un terminal important de gaze naturale lichefiate pe insula Krk, și intenționează să își crească livrările cu 82% în următorii trei ani.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite