Gheorghe Nichita, audiat ca martor în dosarul în care fostul ministru al Energiei Constantin Niţă este acuzat de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iaşi, a fost audiat astăzi în dosarul în care fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă (PSD), este acuzat de trafic de influenţă. Nichita, condamnat la rândul lui pentru fapte de corupţie, a declarat instanţei că fostul ministru i-a făcut cunoştiinţă cu omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul firmei UTI, spunându-i că „avem nevoie de astfel de oameni, avem o campanie de dus”.

Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita a fost audiat astăzi la Curtea Supremă în calitate de martor în dosarul în care fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă este acuzat de trafic de influenţă: Acesta este acuzat că ar fi facilitat câştigarea unei licitaţii organizate de primăria Iaşi, pentru punerea instaurarea unui dispecerat de manegement al traficului, de către firma omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, martor denunţător.

„DNA mi-a cerut să fac denuţuri împotriva lui Victor Ponta, Liviu Dragnea sau a unui alt ministru greu”

Întrebat de către apărătorul lui Constantin Niţă dacă au existat presiuni din partea procurorilor DNA în acest caz, fostul primar al Iaşului a declarat că aceştia i-au cerut dovezi împotriva unor ministrii grei, precum Victor Ponta sau Liviu Dragnea.

„După data de 18 dec 2015, mi s-a sugerat de către procurorul DNA de caz, să fac denunţ împotriva lui Victor Ponta şi cumnatului său, sau a altor miniştrii, precum Olguţa Vasilescu, Liviu Dragnea, dacă nu, oricum un ministru greu”, a declarat Gheorghe Nichita, care la rândul lui este condamnat la închisoare pentru corupţie. „Prima condiţie era însă să-mi recunosc faptele”, a specificat acesta.

Fostul primar al Iaşului are o condamnare la patru ani de închisoare într-un alt dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Niţă mi-a spus că avem nevoie de astfel de oameni, că avem o campanie electorală de dus

Gheorghe Nichita a povestit instanţei cum i-a cunoscut pe reprezentanţii firmei UTI, cea care avea să câştige licitaţia pentru sistemul de control al traficului. Acesta a povestit cum inculpatul Constantin Niţă, în anul 2012 i-a făcut cunoştiinţă cu Dl Urdăreanu. „Când am intrat în biroul lui Niţă, acolo mai erau două persoane pe care inculpatul Niţă Constantin mi le-a prezentat ca fiind reprezentanţii firmei UTI, dl Urdăreanu şi cred că dl Tănăsescu. Cu această ocazie inculpatul Niţă Constantin a spus că „sunt o companie foarte puternică, atât în România cât şi în străinătate, şi că sunt interesaţi să facă investiţii în Iaşi”. Dl Urdăreanu s-a prezentat, a spus că doreşte să mă cunoască personal, că doreşte să-şi prezinte firma, şi că îşi doreşte foarte mult să mă invite să vizitez inspectoratul central din Bucureşti, prin care se conduce traficul din capitală, proiect ce, în opinia lui, era un proiect de bună practică, şi că doreşte să se înscrie la licitaţia care o organiza primăria muncipiului Iaşi, referitoare la sistemul”.

Fostul primar al Iaşului a precizat că discuţiile cu cei doi au avut loc în prezenţa lui Constantin Niţă, şi că „după plecarea celor doi reprezentanţi ai UTI am rămas în birou cu inculpatul Niţă Ctin, care mi-a spus că sunt o firmă puternică, că sunt oameni serioşi, şi că sunt oameni puternici. Mi-a spus că avem nevoie de asemenea oameni, pentru că avem campanie electorală de dus”.

Acesta a explicat că, în limbaj politic acest lucru,„ această expresie folosită de Niţă Constantin, se traduce prin faptul că astfel de oameni au influenţă în societate, sunt formatori de opinie, şi că pot convinge pe alţii să voteze un anume program electoral, prin lobby-ul pe care-l fac. De asemenea, cu experienţa mea  în politică 2004, 2012, precizez că dânşii – astfel de oameni, ca dl Urdăreanu, sau firma acestuia, pot finanţa campanii electorale în mod legal, donând banii la partid pentru campanie, iar suma respectivă este trecută în Monitorul Oficial. Deci exista o transperenţă clară. Persoanele fizice puteau dona legal o sumă reprezentând echivalentul a 20 de salarii minime pe economie, iar firmele, cred că puteau până la 100 de salarii”.

Apărătorul lui Constantin Niţă a invocat protocolul dintre Curtea Surpemă şi SRI

Avocatul fostului ministru al Energiei a cerut instanţei să depună la dosar protocolul încheiat între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, pe lângă cererile devenite deja obişnuite de clarificare a probelor obţinute pe baza protocolului dintre Parchetul General şi SRI. Procurorul de caz s-a declarat de acord cu formularea uneir cereri către DNA prin care să specifice instanţei modul în care SRI a participat la administrarea probelor din dosar, solitând în schimb „respingerea depunerii unui protocol încheiat între ICCj şi SRI, oportunitatea acestui fapt nu a fost justitificată de către inculpat. Se depăseşte sfera interesului personal, depunerea acestui protocol nu are cum să intereseze situaţia inculpatului pe fondul cauzei, nimeni nu a invocat vreo intervenţie a unei autorităţi în primă instanţă. Ca atare, neavând nicio legătură cu sitauţia inculpatului şi vă solicităm să respingeţi cererea”, a afirmat procurorul.

Istoricul procesului

Procesul se află în faza de apel, după ce fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat, în mai 2017, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Instanţa a mai decis atunci confiscarea de la Constantin Niţă a sumei de 303.000 lei, fiind menţinut sechestrul asigurător.

Constantin Niţă este acuzat că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia - UTI cu Primăria Iaşi.

În iunie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Constantin Niţă, pe care îl acuză de trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2013, Constantin Niţă, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdăreanu, denunţător în cauză, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia cu Primăria Iaşi.

Anchetatorii susţin că Niţă a cerut suma în cuantum de 5% din valoarea contractului după iniţierea procedurii privind acel proiect, precum şi după ce primarul de municipiu a solicitat, cu titlu de mită, 10% din valoarea contractului, respectiv în prima parte a anului 2013.

“Potrivit înţelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niţă Constantin în două forme: parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului”, au scris procurorii în rechizitoriu.

În 21 iulie 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 euro de la Urdăreanu, în timp ce era într-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti.

“De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, au precizat procurorii.

Suma solicitată nu ar fi fost achitată integral, ci doar două tranşe, de 30.000 de euro, respectiv 303.118 lei, susţin anchetatorii.

“Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au instituit sechestru asigurător pe imobile aflate în proprietatea lui Constantin Niţă, până la concurenţa sumei de 435.823 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite