FOTO Manifestaţiile antişist, contra vântului. Vremea şi „vremurile”, inoportune mitingiştilor
0În peste 60 de localităţi din ţară şi din străinătate au avut loc duminică proteste faţă de exploatarea gazelor de şist, deşi vremea a fost potrivnică. La fel este şi contextul internaţional, în care gazele de şist sunt văzute ca o soluţie la dependenţa la gazul rusesc.
Cei mai mulţi manifestanţi s-au strâns în judeţele Vaslui şi Arad.
Protestatarii au cerut Parlamentului şi Guvernului interzicerea prin lege a fracturării hidraulice ca metodă în explorare şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist.
Protestele au loc în contextul în care Occidentul îşi pune tot mai acut problema înlocuirii gazelor ruseşti cu cele obţinute prin fracturarea hidraulică.
Arad La miting au participat aproximativ 1.500 de persoane. Despre efectele exploatării gazelor de şist a vorbit Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici. Alături de el, pe scenă, s-a aflat şi fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, dar şi primari din judeţ.
Vaslui Peste 500 de persoane au protestat faţă de gazele de şist şi în Piaţa Civică a municipiului. Manifestanţii au scandat împotriva guvernanţilor, a politicienilor locali precum şi împotriva Chevron, societate care lucrează la amplasarea sondei pentru explorarea gazelor de şist la Pungeşti.
S-a strigat „Vrem natură, nu fractură!“
Bârlad Cei 150 de protestatari, adunaţi în faţa primăriei, au manifestat paşnic, au scandat lozinci anti-fraking şi antiguvernamentale. Printre aceştia s-a aflat şi medicul Tudor Ciuhodaru, deputat de Bârlad, precum şi câţiva lideri politici locali din opoziţie.
Neamţ Circa 50 de participanţi au fost prezenţi în faţa Teatrului Tineretului cu pancarte şi mesaje împotriva exploatării gazelor de şist. O parte dintre aceştia veniseră din comuna Războieni, unde, la începutul anului, au avut contre cu echipele de la Prospecţiuni SA trimise în zonă de Romgaz să facă explorări ale subsolului în căutare de hidrocarburi.
Timişoara Procedura fracturării hidraulice a fost condamnată de protestatarii din Timişoara şi din localităţile judeţului unde au fost deja efectuate mai multe prospecţiuni în ultima perioadă. În prim planul protestatarilor (peste 100 de oameni) s-a aflat chiar şi şeful Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin: „Bojine, nu fractura Timişul“.
Galaţi 30 de oameni au protestat la Galaţi, unde, din cauza ploii şi a puţinilor oameni de pe străzi, scandările manifestanţilor au fost auzite doar de forţele de ordine.
Sibiu Înarmaţi cu un steag uriaş, cu o chitară şi cu tobe, circa 50 de oameni au mărşăluit prin centrul oraşului scandând lozinci precum: „Astăzi fracturaţi, mâine decedaţi“, „Fără cianură în natură“ şi „Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist!“.
Cluj Aproape 50 de clujeni, printre care şi solistul trupei Luna Amară, Mihnea Blidariu, au ieşit să protesteze în centrul oraşului împotriva exploatării gazelor de şist.
Bucureşti Aproape 200 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a protesta la adresa fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor de şist.
Braşov Aproximativ 50 de persoane au manifestat la Braşov pe strada Republicii împotriva exploatării gazelor de şist.
Buzău Vremea mohorâtă a dat peste cap planurile organizatorilor din Buzău ai protestului faţă de exploatarea gazelor de şist. Astfel că, la acţiunea programată pe platoul de la poarta Parcului Crâng s-au prezentat aproximativ 25 de buzoieni, de patru, cinci ori mai puţini decât aşteptau iniţiatorii.
Constanţa Sute de constănţeni s-au adunat duminică, 6 aprilie, de Ziua Naţională Împotriva Gazelor de Şist, în faţa City Park Mall din Constanţa şi au plecat într-un marş împotriva „fracking-ului”.
Pe aceeaşi temă:
George Maior, despre gazele de şist: E o greşeală să închizi ochii atunci când ai asemenea resurse
FOTO Violenţe la Pungeşti: Autocamioanele Chevron, atacate cu pietre de localnici
Guvernul Poloniei scuteşte de impozite industria gazelor de şist, până în 2020