FOTO Ploaia le-a cam dat peste cap planurile protestatarilor care se opun exploatării gazelor de şist
0Chiar şi aşa, 30 de oameni au ieşit azi în stradă şi au protestat faţă de intenţiile guvernanţilor de a continua demersurile pentru autorizarea şi începerea proiectelor de explorare/exploatare în mod netransparent şi în lipsa unei legislaţii care să reglementeze extragerea gazelor de şist.
Ploaia măruntă de duminică le-a stricat socotelile celor care ar fi trebuit să ajungă la protestul de Casa de Cultură a Sindicatelor. Aşa se face că la “Păpădie” s-au strâns doar vreo 30 de oameni hotărâţi să strige lozinci împotriva guvernanţilor, despre care spun că ignoră voinţa cetăţenilor, continuând demersurile pentru autorizarea şi începerea proiectelor de explorare/exploatare în mod netransparent şi în lipsa unei legislaţii care să reglementeze extragerea gazelor de şist, resursă neconvenţională ce nu se regăseşte în Legea Petrolului (nr. 238/2004).
Protestatarii au stat câteva minute la “Păpădie” după care au pornit într-un marş pe străzile oraşului. Aveau asupra lor bannere, trompete, iar de la o portavoce se auzeau tot felul de îndemnuri. Din păcate, din cauza ploii mărunte, pe străzi nu prea erau oameni, aşa că strigătele lor au fost auzite doar de… forţele de ordine de la Jandarmerie, Poliţie şi Poliţie Locală.
Protestele împotriva fracturării hidraulice au intrat într-o nouă etapă. În timp ce la Pungeşti se pregăteşte primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist. Metoda fracturării hidraulice, în cea mai agresivă formă, începe să fie implementată pe ascuns atât la exploatările clasice de petrol şi gaze, pentru creşterea productivităţii, cât şi la explorările din largul Mării Negre, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătăţii şi mediului.
Frenezia extragerii resurselor condamnă Romania la poluare ireversibilă, iar autorităţile, în loc să-şi îndeplinească atribuţiile, sunt mai degrabă complice. Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom şi OMV Petrom primează, iar cetăţenii sunt singurii care pot să tragă un semnal de alarmă, pentru protejarea mediului, dar şi pentru respectarea principiilor democratice şi a drepturilor omului.
Tehnologia fracturării a fost interzisă în multe localităţi şi ţinuturi din 18 state din SUA şi ţări europene precum Franţa şi Bulgaria iar, în România, protestele au început în urmă cu doi ani. (http://stopfracturare.ro/ultima-ora) In această situaţie HG-urile de aprobare a Acordurilor Petroliere sunt lovite de nulitate. În acelaşi timp, în ciuda raportului publicat de Avocatul Poporului care apreciază ca disproporţionate măsurile luate de M.A.I. la Pungeşti, lucrările Chevron se continuă, sub paza Jandarmeriei şi sub privirile înspăimântate ale sătenilor.