Fostul manager de la Malaxa, Florin Secureanu, trimis în judecată pentru delapidare şi luare de mită. Spitalul vrea de la medic suma de 9,1 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul manager de la Malaxa, Florin Secureanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru delapidare (5 fapte din care una cu consecinţe deosebit de grave) şi luare de mită. Unitatea sanitară s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 9.144.053,4 de lei.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Margareta Preda, director financiar-contabil al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti, pentru 2 infracţiuni de complicitate la delapidare, Traian -Alexandru Nica, specialist IT în cadrul Spitalului, pentru complicitate la delapidare şi  fals în înscrisuri sub semnătură privată, Paul Stoica, şef al Serviciului Tehnic - Administrativ din cadrul Spitalului şi Ştefan-Lucian Nicolae, angajat al în funcţia de tehnician administrativ în cadrul aceleiaşi unităţi spitaliceşti, ambii acuzaţi de complicitate la delapidare şi fals intellectual.

Eugen Răsoiu, Eugenia Dumitru şi Simona Trandafir, administrator ai unor societăţi, sunt judecaţi pentru complicitate la delapidare, iar afaceriştii Mihai Mesner şi Cristian Ioniţă, pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

Acuzaţiile DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, Adrian Florin Secureanu a deţinut funcţia de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti, în perioada 1 aprilie 2007 până la data de 29 noiembrie 2016.

„După numirea în funcţia de manager, respectiv din anul 2009 şi până la data demiterii acestuia din funcţie (29 noiembrie 2016), inculpatul Secureanu Florin-Adrian a conceput şi pus în aplicare mai multe mecanisme prin care şi-a însuşit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum total de 9.144.053,4 lei”, acuză DNA.
Bani care ar fi fost luaţi direct din casierie

Procurorii arată că modalităţile concrete prin care Secureanu ar fi acţionat în scopul sus-menţionat au fost diverse. Pe de o parte, Secureanu şi-ar fi însuşit sume de bani în numerar din casieria Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, activitate concretizată în perioada 4 mai 2009 – 23 noiembrie 2016, cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri şi servicii evidenţiate ca fiind livrate/prestate de două societăţi comerciale cu comportament fiscal neadecvat.

„În realitate, aceste două societăţi comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului. Din probatoriul administrat în cauză s-a reţinut că, în perioada menţionată, în acest mod, inculpatul Secureanu Florin Adrian şi-a însuşit suma totală de 1.944.537,45 lei”, susţin procurorii.

Servicii şi bunuri fictive

Pe de altă parte, Secureanu ar fi folosit şi alte metode, mai complexe, finalizate cu însuşirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat instituţia spitalicească şi care s-au dovedit a fi fictive în totalitate.

Astfel, la iniţiativa şi sub controlul managerului, la nivelul Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” ar fi fost create şi utilizate mai multe circuite comerciale fictive de prestări servicii şi livrări de bunuri cu mai multe societăţi comerciale.

„Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituţiei publice sumele de bani astfel delapidate, inculpatul Secureanu Adrian Florin a beneficiat de ajutorul celorlalţi inculpaţi, angajaţi ai spitalului, menţionaţi mai sus, care au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidenţă contabilă care să justifice banii scoşi fără drept din patrimoniul spitalului (operaţiuni care nu aveau la bază relaţii comerciale reale)”, susţin procurorii DNA.  

În una dintre situaţii, Cristian Ioniţă, în calitate de asociat şi/administrator al unor societăţi comerciale, ar fi facturat în mod fictiv bunuri şi servicii către Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” în sumă totală de 6.181.863,45 lei, achitată de spital prin virament bancar în conturile bancare ale firmelor sale. Ulterior, sume în cuantum de 5.155.164,83 lei ar fi fost retrase în numerar de către Ioniţă Cristian, după care ar fi fost remise lui Mihai Mesner (mai puţin un comision de 5-10%). La rândul său, acesta din urmă ar fi restituit banii beneficiarului final, lui Secureanu.

Cadourile managerului

Procurorii DNA arată că o altă particularitate s-a constatat cu privire la modul de utilizare a fondurilor băneşti ale spitalului în relaţiile cu societăţile comerciale administrate de Răsoiu Eugen, Dumitru Eugenia şi Trandafir Simona.

„Astfel, deşi sumele de bani achitate acestora au reprezentat contravaloarea unor bunuri si servicii de care a beneficiat inculpatul Secureanu Florin Adrian (bijuterii din aur, coşuri de cadouri, ş.a.), pentru sine sau pentru apropiaţii săi, societăţile comerciale au facturat fictiv către spital, tot la solicitarea expresă a inculpatului, livrări de bunuri şi prestări de servicii”, acuză procurorii.  Ulterior ar fi fost întocmite, tot fictiv, documentele justificative care să creeze aparenţa de legalitate şi realitate a operaţiunilor comerciale respective.

Serviciile de turism

Procurorii DNA mai arată că în perioada 20 mai 2011 - 24 noiembrie 2016, pentru a menţine relaţiile contractuale dintre Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” şi o societate comercială care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale către unitatea de spital, Secureanu ar fi pretins şi a obţinut de la societatea comercială în cauză foloase care nu i se cuvin, respectiv achitarea contravalorii unui număr total de 754 prestaţii de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion, etc.) în valoare totală de 1.279.402 lei.

De pachetele turistice ar fi beneficiat în cea mai mare parte Secureanu, dar şi apropiaţi ai săi, prieteni, membri de familie, medici şi alţi angajaţi ai Spitalului clinic N. Malaxa.

„Toate pachetele turistice au fost achiziţionate prin intermediul aceleiaşi agenţii de turism, inculpatul Secureanu Florin-Adrian fiind cel care decidea conţinutul pachetului, când şi unde urma a fi efectuată deplasarea, persoanele participante.  Serviciile turistice au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, ş.a., iar destinaţiile au fost variate, atât în ţări din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia,), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelandă, dar şi în oraşe din România”, susţin procurorii.

Sechestru pe avere

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucureşti s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 9.144.053,4 lei.  În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor:

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.






 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite