Fost şef al Serviciului Logistic din cadrul RATB, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Viorel Jianu a fost şeful Serviciului Logistic din cadrul RATB
Radu Viorel Jianu a fost şeful Serviciului Logistic din cadrul RATB

Mai multe persoane au fost trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printre acestea fiind şi Radu-Viorel Jianu, fostul şef al Serviciului Logistic din cadrul Regiei Autonome de Transporturi Bucureşti (RATB), care este acuzat de trafic de influenţă.

Au mai fost trimişi în judecată şi Marian Brebeanu şi Mehmet Gani Kiyak, asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale, la data săvârşirii faptei, suspectaţi de cumpărare de influenţă în formă continuată.

În faţa instanţei vor ajunge, în acest caz, şi Florian Cociu, Florin Feraru, Virgil Papan şi Vasile Minea, administratori ai unor societăţi comerciale, la data săvârşirii faptei. Aceştia sunt acuzaţi de mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului, în luna septembrie 2011, în contextul organizării unei licitaţii pentru vânzarea unor mijloace de transport în vederea valorificării ca deşeuri, Radu-Viorel Jianu, în calitate de şef al Serviciului Logistic din cadrul RATB, ar fi pretins de la Marian Brebeanu şi Mehmet Gani Kiyak, suma de 60.000 de dolari, plătibilă în mai multe tranşe, pentru a interveni pe lângă membrii comisiei de „evaluare pentru vânzarea prin negociere directă” din cadrul Regiei în scopul atribuirii contractului către două firme administrate de ultimii doi.

„Aceşti bani, reprezentând 30 USD/tonă de metal, la o cantitate de minimum 2000 tone de deşeuri, ce urmau să rezulte din valorificarea şi dezmembrarea unui număr de 232 vehicule casate, au fost ceruţi de către  inculpatul Jianu Radu – Viorel pentru ca firmele celorlalţi 2 inculpaţi să câştige licitaţia respectivă”, se arată documentul citat.

Anchetatorii au precizat că, anterior, cei doi ar fi stabilit cu Jianu ca acea cantitate de deşeuri, ce urma a fi evidenţiată scriptic, să fie doar de 1.400 tone, restul până la 2.000 tone urmând a fi însuşit de cele două firme câştigătoare.

Concret, în intervalul noiembrie 2011 - mai 2012, în baza înţelegerii iniţiale, inculpatul  Jianu Radu Viorel a primit direct sau indirect, printr-un intermediar,  suma totală de 173.000 lei (în patru  tranşe de câte: 80.000 lei, 33.000 lei, 40.000 lei şi 20.000 lei). Din aceste sume de bani, cel puţin două tranşe au fost date şi în considerarea necesităţii încheierii unui act adiţional, la acelaşi contract.

Pentru a retrage din casieriile firmelor sumele de bani menţionate mai sus, inculpaţii Brebeanu Marian şi Kiyak Mehmet Gani au creat un circuit financiar fictiv, folosindu-se de societăţile comerciale administrate în drept de inculpaţii Cociu Florian, Feraru Florin, Papan Virgil şi  Minea  Vasile, pe care de fapt le controlau tot ei.

Cu ocazia audierilor, aceştia din urmă au făcut afirmaţii mincinoase,  precizând că au derulat întotdeauna relaţii comerciale cu caracter real, cu firmele inculpaţilor Brebeanu Marian şi Kiyak Mehmet Gani.

În acest caz, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile ce aparţin lui Radu Jianu şi lui Marian Brebeanu, precum şi asupra unor sume de bani ridicate de la Brebeanu şi Kiyak.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite