Falsul medic italian Matteo Politi contestă arestul preventiv. Avocatul parcagiului: „Nu e un pericol, nu merge să opereze pacientele prin metrou”
0Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti vor lua miercuri în discuţie contestaţia la arestul preventiv depusă de avocatul falsului medic italian Matteo Politi. Deşi acesta a încercat să fugă din ţară, apărătorul său spune că trebuie lăsat în libertate pe motiv că „nu merge să opereze pacientele prin metrou”.
Daniel Ionaşcu, apărătorul italianului acuzat că a profesat medicina fără drept, a declarat la Tribunalul Bucureşti, unde are loc judecarea contestaţiei la arestul preventiv, că Matteo Politi nu reprezintă un pericol dacă e lăsat în libertate, deoarece nu „merge să opereze pacientele prin metrou”.
„Dacă pacientele nu se duceau la clinică, în mod evident nu aveau nici un pericol. Pe de altă parte, lăsarea în libertate a lui Matteo Politi nu reprezintă vreun pericol pentru vreo pacientă, pentru că nu el merge să opereze prin metrou şi când vede o pacientă, este cu bisturiul pe ea. Ele s-au dus la clinică la el”, a declarat avocatul Daniel Ionaşcu, avocatul lui Matteo Politi.
Tot mai multe victime ale falsului chirurg
Italianul care opera în România fără a fi făcut nici măcar liceul a obţinut de la Ministerul Educaţiei în mandatul lui Valentin Popa un atestat prin care i se recunosc studiile făcute la Universitatea din Pristina. În acelaşi timp, zilnic apar tot victime ale falsului chirurg care se plâng că au fost mutilate de acesta.
Apar noi detalii despre cazul halucinant al parcangiului italian de 38 de ani care se dădea drept medic estetician reuşind să opereze în mai multe clinici din Capitală, deşi avea doar 8 clase. O femeie de 60 de ani, care a ajuns sub bisturiul lui Matteo Politi pentru un lifting facial şi ridicare de pleoape se plânge ca a fost mutilată. „Nasul meu arată ca un şniţel bătut pe tocător”, le-a explicat femeia jurnaliştilor de la Libertatea. Ea a subliniat că a fost operată de impostorul italian într-o clinică de stomatologie. Alertată de faptul că apar tot mai multe victime ale falsului medic, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, care i-a şi dat undă verde italianului să opereze, atribuindu-i cod de parafă „din milă”, a lansat o linie telefonică specială pentru pacienţii lui Politi.
Voia să se angajeze ca asistent manager într-un SRL
Pe de altă parte, avocatul italianului susţine că bărbatul nu are nimic de ascuns, că deţine studii medicale şi că diploma sa a fost recunoscută de Ministerul Educaţiei, instituţie la nivelul căreia s-a extins ancheta pornită de la Ministerul Sănătăţii. Şi Avocatul Poporului s-a autosesizat joi în acest caz.
Concret, Matteo Politi deţine un atestat de recunoaştere a studiilor medicale, eliberat chiar de Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CRED), pe 11 aprilie 2018, pe care l-ar fi solicitat nu pentru a profesa ca medic, ci pentru a se angaja ca asistent manager la o firmă.
Andronescu: „Cine a greşit va plăti cu funcţia”
În documentul citat, obţinut de realitateasuceava.net, se menţionează că diploma sa de licenţă „a fost eliberată de Universitatea din Pristina, Republica Serbia, în 2013”. Totuşi, atestatul primit de la Ministerul Educaţiei în timpul mandatului lui Valentin Popa nu poate fi utilizat în exercitarea profesiei de medic şi nu este valabil în scopuri academice. „Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaştere îşi asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora”, se mai arată în hârtia ce a ajuns în posesia lui Politi.
„Trebuie să verificăm autenticitatea diplomei. În caz că e falsă, cine a greşit, îşi riscă poziţia în Ministerul Educaţiei”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu. Aceasta a precizat că se poartă o corespondenţă cu Universitatea din Pristina pentru a verifica autenticitatea documentului oficial.
La rândul său, Gianina Chirazi, directorul CNRED, a precizat că diploma nu prezenta suspiciuni de fals, solicitarea pentru recunoaşterea studiilor fiind depusă cu o lună înainte ca acesta să obţină atestatul de echivalare al studiilor, în timpul mandatului lui Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava.
Are sau nu are liceul făcut?
Problema cea mai mare, afirmă specialiştii, dar şi ziariştii italieni care au relatat pe larg cazul italianului condamnat la închisoare în Peninsulă pentru infracţiuni similare, e faptul că el nu ar avea liceul terminat, ceea ce ar face imposibilă înrolarea într-un program universitar de orice fel. Politi ar fi făcut un singur an de medicină, la Facultatea de Medicină din Verona, unde s-a înscris cu o diplomă de Bacalaureat falsă, pentru că avea doar opt clase. Deci şi acel an a fost făcut ilegal.
„Părerea mea este că nu a terminat liceul. Când se dădea doctor în Italia, la 30 de ani, nu terminase liceul, deci nu mă aştept să-l fi terminat după. Faptul că a ales o universitate cum e cea din Pristina nu e întâmplător. Lucrurile sunt atât de neclare acolo, nici nu se ştie în ce ţară se află universitatea de acolo, e ambiguu. Este destul de greu de verificat dacă diploma este reală sau nu, dar chiar şi dacă diploma este reală, asta nu înseamnă că a fost obţinută în condiţii de legalitate”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice Române (SAR).
Îndoieli are şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Gheorghe Borcean. „Este ambiguu chiar şi acel atestat. Vorbeşte despre studiile lui universitare, dar nu şi despre calitatea lui de chirurg, care trebuia şi ea confirmată pe diplomă şi care să ateste că a făcut rezidenţiat. Certificatul de medic chirurg trebuie să cuprindă curricula pe care ai îndeplinit-o în ţara de origine. E o discuţie lungă în legătură cu provenienţa diplomei sale”, a explicat Borcean pentru „Adevărul”.
Alţi doi medici străini cu semnul întrebării
Cazul falsului chirurg a mai scos la iveală şi alte două nume ale unor medici care nu s-au regăsit în registrul medicilor români, a completat şeful medicilor. E vorba de doi doctori, Piero Fullone şi Iris Moscovici, care, potrivit TVR, apar pe site-ul clinicii Euromedical, cu care a colaborat şi Politi.
„Nu ştiu cine sunt”, a spus medicul Borcean, care susţine că echipe mixte formate din personal de la Colegiul Medicilor Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii verifică în aceste zile valididatea actelor medicilor străini care profesează în Capitală.