Elena Udrea, mogul de presă sub acoperire. Cine sunt cei patru părtaşi la patronajul mascat al fostei şefe PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea neaga acuzatiile DNA Foto: Mediafax
Elena Udrea neaga acuzatiile DNA Foto: Mediafax

Un milionar care a renunţat la cetăţenia română, doi patroni de trusturi media şi un consultant politic sunt cele patru personaje-cheie ale celui mai recent dosar de corupţie în care este implicată Elena Udrea.

Faptele de care este acuzată Elena Udrea ar fi fost făcute în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, atunci când politiciana a ocupat fotoliile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ancheta  priveşte o mită de 5.000.000 de dolari, care ar fi fost primită de la milionarul Bogdan Buzăianu prin intermediul a doi patroni de presă şi modul în care Elena Udrea ar fi achiziţionat – prin intermediul lui Tudor Breazu, de la o firmă de stat, la preţ subevaluat, vila Săbărel din Eforie Sud.

„Băiatul deştept“

Bogdan Buzăianu (47 de ani), proprietarul Energy Holding,  e cel care i-ar fi dat 5 milioane de dolari Elenei Udrea. Milionarul are cetăţenie elveţiană şi este finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. În 2008, a renunţat  la cetăţenia română. În perioada 2004-2012, Energy Holding, dar şi alte firme controlate de acesta au beneficiat de energie ieftină în cantităţi uriaşe, indiferent de producţia obţinută de Hidroelectrica în toţi aceşti  ani. În aprilie 2014, procurorii DIICOT, conduşi atunci de Alina Bica au deschis o anchetă privind activitatea Hidroelectrica în ultimii 14 ani, şi au fost puşi sub acuzare mai mulţi directori. Era vizat şi modul în care s-a făcut, în anii 2000, retehnologizarea Hidrocentralei Porţile de Fier, printr-o firmă reprezentată de Buzăianu.

În octombrie 2014, Elena Udrea, Alina Bica şi Ana-Maria Topoliceanu au fost fotografiate la Paris - atunci au existat zvonuri în mass-media că cel care era în spatele fotografiilor paparazzi ar fi fost Buzăianu. De altfel, milionarul a fost implicat la un moment dat, printr-o societate, în trustul de media Cancan. În noiembrie 2014, Bica a fost arestată în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP. În rechizitoriul DNA de trimitere în judecată a Alinei Bica, din decembrie 2014, se arată că una dintre disjungerile cazului era pentru cumpărare de influenţă, în raport cu Bogdan Buzăianu.

Consultantul – patron

Dan Andronic (45 de ani), este fost ziarist, consultant politic şi patron al publicaţiilor „Evenimentul Zilei“ şi „Capital“. Este finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, şi al afaceristului Dumitru Nicolae. În anii ’90-2000, a  ocupat funcţii de conducere la mai multe publicaţii şi televiziuni. Devenit consultant politic, s-a ocupat de imaginea PSD - pe vremea guvernării Adrian Năstase, apoi a „migrat” spre PNL - Călin Popescu Tăriceanu, ulterior pentru PDL- Elena Udrea şi PMP. Deţine, din 2011,  90% din acţiunile „Editura Evenimentul Zilei şi Capital”. Procurorii DNA spun că în spatele firmei ar fi de fapt Elena Udrea, iar modul în care s-a făcut transferul unei creanţe prin intermediul acestor acţiuni ar fi ascuns o parte din  şpaga dată de Buzăianu.

Administratorul de la Nana

Tudor Breazu (41 de ani) este consultant politic şi administratorul moşiei Elenei Udrea de la Nana. Este administrator al mai multor firme şi era cel care ţinea legătura cu publicaţiile pentru a-i face reclamă Elenei Udrea. El a fost iubitul Anei Maria Topoliceanu - fosta directoare a Companiei Naţionale de Investiţii. După începerea anchetei DNA din dosarul „Gala Bute“, cei doi s-au
certat. Breazu a fost arestat preventiv în „Gala Bute” şi a negat acuzaţiile de complicitate la luare de mită. Topoliceanu a recunoscut acuzaţiile. De altfel, în acest dosar, ea este denunţătoare. Elena Udrea ar fi cumpărat, pe una dintre firmele lui Tudor Breazu, o
vilă în Eforie Sud.

La mâna colegilor

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va decide, vineri, la ora 11.30, în privinţa solicitărilor DNA cu privire la începerea urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă a deputatei Elena Udrea. Luni se va stabili data votului din Plen, care va fi cel mai probabil miercuri. Dosarul anchetei care a sosit la Parlament are 1.867 de pagini în şapte volume. El poate fi studiat doar de persoanele autorizate din cadrul Comisiei Juridice şi de Elena Udrea sau avocaţii acesteia.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), a subliniat ieri că speră că nu vor fi probleme legate de realizarea cvorumului de şedinţă pentru vineri, aşa cum s-a mai întâmplat în Parlament, când, pentru a-şi salva colegii penali, aleşii absentau nemotivat din şedinţa Comisiei Juridice. Nica se laudă că a luat măsuri: „Nu voi da doar sms-uri. Iau pe fiecare coleg în parte la telefon şi îl rog să vină vineri pentru a finaliza raportul”. Indiferent dacă avizul Comisiei va fi negativ sau pozitiv, solicitările Justiţiei vor ajunge în Plen pentru votul final.

PSD şi PNL, cele mai mari partide din Parlament, au anunţat deja că vor vota pentru ridicarea imunităţii. „Nu avem nicio ezitare. PSD va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare“, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Liberalii nu s-au lăsat mai prejos şi au reacţionat, la rândul lor. „Cu siguranţă vom rămâne consecvenţi atitudinii pe care am avut-o în ultimul timp şi vom vota pentru încuviinţarea cercetării“, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu. (Radu Eremia)

Se laudă cu sursele din DNA şi SRI

Elena Udrea (42 de ani) a negat vehement acuzaţiile de corupţie aduse de procurorii DNA. „Nu am avut niciodată discuţii cu Buzăianu. L-am văzut o singură dată, în 2005. Nu am discutat niciodată cu el în sensul de a-l favoriza cu vreun oficial de la vreun minister, vreodată”, a declarat Udrea, la postul B1 TV. Ea a spus că anunţul făcut de procurori, de a cere aviz pentru începerea urmării penale, reţinere şi arestare nu a luat-o prin surprindere.

„Ştiam de o lună şi jumătate, de la surse din DNA şi din SRI, care m-au informat şi în februarie-martie de diverse lucruri, şi din zona să-i spunem de infomaţii că se reîncearcă rearestarea mea, sau întocmirea, crearea altor dosare”, a precizat Udrea. 

Deputata este trimisă în judecată pentru mai multe fapte de corupţie în dosarul „Gala Bute”. Din acest caz mai există o disjungere, privind posibile spălări de bani pentru campania electorală a PDL. Ea mai este cercetată la DNA în cazul  „Microsoft”.  Udrea a fost arestată preventiv, la începutul acestui an, timp de 72 de zile.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite