Eduard Hellvig: „SRI a alocat resurse importante în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi a evaziunii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig, directorul SRI FOTO Mediafax
Eduard Hellvig, directorul SRI FOTO Mediafax

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a declarat marţi, la bilanţul instituţiei, că în 2014 au fost alocate resurse importante pe „aspecte” care pot duce la afectarea structurală a statului, precum corupţia la nivel înalt, evaziunea fiscală şi modul de cheltuire a fondurilor europene.

„Având în vedere faptul că nimeni nu poate deţine astăzi cunoaşterea totală, Serviciul şi-a dozat eforturile pe un set de priorităţi legate de harta riscurilor la nivel naţional, le-a oferit beneficiarilor legali peste 8.000 de informări şi analize menite să fundamenteze procesul de luare a deciziei”, a declarat, marţi, Eduard Hellvig, citat de Mediafax.

Conform acestuia, resurse importante au fost alocate ca şi în anii precedenţi pe aspecte care puteau duce la afectarea structurală a statului şi a capacităţii lui de acţiune, legat de corupţia la nivel înalt, de funcţionarea justiţiei, de evaziune fiscală sau de vulnerabilităţi existente în gestionarea fondurilor europene. Hellvig a adăugat că informările SRI au ţinut de identificarea „unor ţinte mai importante, care aduc prejudicii majore bugetului de stat”.

Şeful SRI a explicat că instituţia pe care o conduce a înaintat către organele de aplicare a legii peste 3.300 de informări, cu 12% mai mult ca în 2013, şi a alimentat grupul de lucru inter-instituţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale cu 783 de informări.

El a mai spus că aceste informările au ajutat la luarea unor decizii privind începerea urmăririi penale, dispunerea arestării preventive, sechestru asupra bunurilor sau măsuri de recuperare a prejudiciului.

„E nevoie de legi care să reflecte echilibrul dintre binomul securitate şi viaţă privată”

Directorul SRI a mai spus că instituţia a redus la minimum, anul trecut, recurgerea la măsuri din categoria celor autorizate de lege pentru limitarea temporară a exercitării unor drepturi, subliniind că e nevoie de legi care să reflecte echilibrul „just” dintre binomul de securitate şi viaţa privată.

„Având în vedere imperativul absolut al exigenţei unui cadru legal modern adecvat provocărilor cu care ne confruntăm, este necesară găsirea unui echilibru just între binomul de securitate şi viaţa privată şi promovarea unui pachet legislativ care să reflecte acest echilibru, de natură să permită SRI îndeplinirea misiunii sale fundamentale de apărare a statului şi a cetăţeanului”, a declarat Hellvig.

„Ponderea mandatelor de securitate naţională aferente SRI în 2014 a fost de numai 5,58% din totalul actelor de autorizare puse în aplicare, faţă de 9,52% în 2013”, a completat şeful SRI, potrivit Mediafax.

În opinia acestuia, România rămâne unul dintre puţinele state care nu au fost afectate direct de flagelul terorismului. „Am acordat o atenţie deosebită susţinerii unui mix adecvat de măsuri de prevenire şi contracarare, care să permită menţinerea nivelului de albastru precaut. Inclusiv ca urmare a eforturilor SRI, România rămâne una din puţinele ţări care nu au fost afectate direct de acest flagel”, a explicat Hellvig.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite