E oficial: România cumpără temutele drone de atac Bayraktar

0
Publicat:

Comisiile reunite de Apărare din Parlament au dat undă verde, prin vot unanim, pentru cumpărarea a 18 drone militare turcești Bayraktar, aparatele de zbor fără pilot cu care Kievul a reuşit să distrugă sute de blindate, sisteme de rachete, tunuri și garnituri de tren ale fostei Armate Roșii într-un timp foarte scurt.

Aparatele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore FOTO Wkipedia/Bayhaluk
Aparatele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore FOTO Wkipedia/Bayhaluk

Forțele Terestre Române vor fi dotate cu celebrele drone de luptă de fabricație turcească Bayraktar TB2, după ce comisiile reunite de Apărare din Parlament au dat undă verde pentru achiziția estimată la 300 de milioane de dolari, potrivit G4Media. Ministerul Apărării a cerut la 1 septembrie acordul Parlamentului pentru achiziția a 3 sisteme Bayraktar TB2 cu câte 6 baterii.

Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării.

MApN mai susține că sistemele vor ajunge la Forțele Terestre Române și că vor fi extrem de eficiente în misiunile de luptă. „Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.

Distrugătorul de echipamente rusești

În războiul din Ucraina, aparatele de zbor fără pilot de fabricaţie turcească Bayraktar TB2 ale Kievului au reuşit să distrugă sute de blindate, sisteme de rachete, tunuri, maşini de aprovizionare sau chiar garnituri de tren ale fostei Armate Roșii într-un timp foarte scurt. Şi nu vorbim de raportări ale autorităţilor militare de la Kiev, ci de distrugeri documentate şi probate cu imagini foto sau video de către cei care administrează portalul oryxspioenkop.com. Trebuie precizat că în efortul de a atrage cât mai puţină atenţie asupra operaţiunilor sale cu drone, Ucraina a făcut public un număr limitat de imagini cu loviturile reuşite de Bayraktar TB2. Prin urmare, cantitatea de echipamente ruseşti distrusă de TB2 este probabil să fie semnificativ mai mare decât cea înregistrată în prezent de oryxspioenkop.com.

Performanțele

Aparatele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore, o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră şi un plafon de zbor la 5.500 de metri. Bayraktar TB2 pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament şi atac la sol. Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri şi poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg.

TB2 are patru puncte de prindere pentru armament. Comparativ cu dronele de fabricaţie occidentală, Bayraktar TB2 au un cost extrem de redus dacă avem în vedere raportul calitate/preţ. O dronă de fabricaţie turcească are un preţ unitar de 5 milioane de dolari, în timp ce o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, de producţie americană, mai performantă, este adevărat, costă 32 de milioane de dolari.

Aparatele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore și o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră.

Armata vrea să cumpere două elicoptere militare Airbus H215M cu capabilități de luptă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a cerut Parlamentului să aprobe achiziția a două elicoptere militare Airbus H215M cu 150 de milioane de euro, potrivit G4Media. Instituția de apărare arată că elicopterele trebuie să fie dotate cu capabilități de luptă la suprafață (armament și tehnică de luptă). Reamintim că România nu a cumpărat încă niciun elicopter Airbus, deși compania franceză are o unitate de producție lângă Brașov.

Elicopter multirol H215M Foto: Arhivă
Elicopter multirol H215M Foto: Arhivă

Site-ul specializat HelicopterSpecs arată că prețul unui astfel de elicopter este de 15-18 milioane de dolari.

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, anunțase încă din luna iulie că planul de achiziţie al Armatei Române include submarine franceze Scorpène şi elicoptere franceze. Dîncu a anunţat că a fost semnată o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării în acest sens.

Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al Apărării pentru un viitor proiect şi am început în Parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpène şi elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenţie făcută cu guvernul francez şi noi vrem să implementăm acest proiect”, a declarat Dîncu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite