E oficial! România cere ajutor internaţional pentru medicamentul Tocilizumab şi pentru concentratoare de oxigen de 10 litri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin această hotărâre se propune solicitarea de asistenţă internaţională constând în produsele medicale, respectiv imunomodulatorul Tocilizumab şi concentratoare de oxigen de 10 litri. FOTO: Mediafax
Prin această hotărâre se propune solicitarea de asistenţă internaţională constând în produsele medicale, respectiv imunomodulatorul Tocilizumab şi concentratoare de oxigen de 10 litri. FOTO: Mediafax

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat în şedinţa de luni o hotărâre privind aprobarea solicitării de asistenţă internaţională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID -19 prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre. Prin această hotărâre, se solicită imunomodulatorul Tocilizumab şi concentratoare de oxigen de 10 litri.

„Se aprobă solicitarea de asistenţă internaţională constând în produsele medicale imunomodulatorul Tocilizumabum şi concentratoare de oxigen de 10litri de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).

Transportul medicamentelor şi echipamentelor puse la dispoziţie prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre se va asigura, după caz, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General de Aviaţie sau Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ori de către Ministerul Apărării Naţionale la solicitarea Departamentului.

Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă”, se arată într-un comunicat al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Autorităţile anunţă că unităţile sanitare publice „se confruntă cu nevoia acută de asigurare a medicaţiei necesare pentru tratarea pacienţilor cu forme critice şi severe de COVID-19 şi în special a imunomodulatorului Tocilizumabum”.  

Decizia a mai fost luată „ţinând cont de situaţia stocurilor la nivel global a imunomodulatorului Tocilizumabum precum şi de numărul insuficient de concentratoare de oxigen existent la nivelul unităţilor sanitare care sunt necesare în asigurarea aportului de oxigen pentru pacienţii cu forme severe şi critice de COVID-19, în contextul asigurării parţiale, până la această dată, a materialelor, echipamentelor şi medicamentelor prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă şi raportat la urgenţa nevoii de asigurare a medicaţiei necesare pentru tratarea pacienţilor cu forme critice şi severe de COVID-19”. 

Totodată, continuă livrarea de Tocilizumabum, medicament necesar pentru tratarea formelor critice şi severe de COVID-19, a anunţat ministerul.

„Din stocul total de 2.000 fl de 400 mg si 6.434 de flacoane de 80 de mg Tocilizumabum achiziţionat printr-un acord-cadru, au fost distribuite către Direcţiile de sănătate publică un număr 1.620 flacoane de 400 mg şi 5.100 de flacoane de 80 mg, iar astăzi vor fi livrate alte 259 flacoane de 400 mg şi 848 flacoane de 80 mg. Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti alocă medicamentul către spitalele din zona lor de responsabilitate, care tratează pacienţi cu forme critice şi severe, ventilaţi mecanic sau care necesită aport de oxigen", se mai arată în informare.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea a altor 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru şi un contract subsecvent cu Ministerul Sănătăţii, a anunţat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situaţia de stock-out a produsului la nivel global. 

Tocilizumab, un medicament folosit pentru artrită, reduce riscul de deces la pacienţii cu forme grave de Covid-19

Tocilizumabul, un medicament ce se administrează intravenos şi este folosit în tratamentul artritei reumatoide, dă rezultate foarte bune şi în tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-COV-2, mai ales în combinaţie cu dexametazona, un corticosteroid, reducând riscul de deces în rândul pacienţilor cu forme severe şi le scurtează perioada de recuperare.

Beneficiile tocilizumab se adaugă acum celor ale steroizilor, potrivit cercetătorilor: în asociere cu un steroid precum dexametazona - singurul tratament care şi-a dovedit până în prezent eficacitatea în reducerea mortalităţii cauzate de COVID-19 - impactul asupra mortalităţii „este substanţial”, spun cercetătorii.

Datele „sugerează că la pacienţii cu COVID-19 care prezintă hipoxie (care necesită oxigen) şi o inflamaţie semnificativă, tratamentul care asociază un corticosteroid, cum ar fi dexametazona, cu tocilizumab reduce mortalitatea cu aproximativ o treime la pacienţii necesitând oxigen prin intermediul unei simple măşti faciale şi cu aproape jumătate la cei care au nevoie de ventilaţie mecanică invazivă (ventilator)”, au spus specialiştii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite