Dragnea, reacţie la criticile PG şi DNA: Parlamentul este ameninţat din toate părţile să voteze într-un fel sau altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca reacţie la criticile procurorilor PG şi DNA, că „Parlamentul României este ameninţat din toate părţile, este presat din toate părţile să voteze într-un fel sau altul sau să nu voteze într-un fel sau altul”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca reacţie la criticile procurorilor PG şi DNA, că „Parlamentul României este ameninţat din toate părţile, este presat din toate părţile să voteze într-un fel sau altul sau să nu voteze într-un fel sau altul”.

„Până la urmă, noi suntem în situaţia în care Parlamentul României este ameninţat din toate părţile, este presat din toate părţile să voteze într-un fel sau altul sau să nu voteze într-un fel sau altul. Când Parlamentul sau altcineva a făcut presiuni asupra altei instituţii să nu adopte o decizie într-un fel sau altul?”, a afirmat Liviu Dragnea.

El a fost întrebat cum răspunde criticilor venite din partea procurorilor Parchetului General şi DNA.

„E momentul să răspund şi la aceste critici, numai că vreau să le citesc cu atenţie. Parlamentul are nişte atribuţii foarte serioase în arhitectura statului român, anume atributul fundamental al legiferării. Aceste amendamente care au fost aprobate, după ce se aprobă aici trec prin filtrul constituţional, o să treacă sigur şi prin trimiterea la Parlament, o să se mai analizeze încă o dată”, a adăugat liderul PSD.

DNA a criticat propunerea privind abuzul în serviciu, precizând că adoptarea ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancţionate de legea penală, consecinţa fiind că procurorii vor fi obligaţi să închidă numeroase dosare ca urmare a prescripţiei.

„Există nişte indicii foarte serioase că acest text de lege, în măsura în care el ar fi adoptat, ar fi neconstituţional. Că ar leza articolul 11 din Constituţie, în măsura în care nu ar asigura o protecţie efectivă cetăţenilor, aşa cum ne-am angajat noi prin Convenţia de combatere a corupţiei din 2003, de la New York. Prin urmare, statul român trebuie să îşi îndeplinească, cu bună credinţă, angajamentele pe care le-a luat şi să asigure şi o protecţie efectivă cetăţenilor împotriva corupţiei. Este semnatar al acestei Convenţii”, a declarat miercuri procurorul general al României, Augustin Lazăr.

În plus, preşedintele Camerei Deputaţilor, a susţinut că actuala formă a Codurilor penale nu poate afecta "cu absolut nimic" buna colaborare dintre România şi partenerii externi.

"M-am consultat cu juriştii. Forma actuală a Codurilor penale nu poate afecta cu absolut nimic buna colaborare dintre România şi partenerii externi în ceea ce priveşte infracţionalitatea economico-financiară, în ceea ce priveşte combaterea terorismului, a traficului de droguri, combaterea traficului cu fiinţe umane. Nu există niciun fel de temere sau prevedere din aceste Coduri penale care să afecteze această colaborare", a afirmat Dragnea, la Parlament.

Comisia Europeană a reacţionat dur după modificarea Codului penal, anunţând miercuri într-un comunicat că va interveni cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a asigura compatibilitatea legilor din România cu legislaţia comunitară. „Urmărim cu atenţie reforma sistemului judiciar din România. Vom examina textele finale ale legii şi compatibilitatea cu legislaţia europeană. Ca un garant al tratatelor internaţionale, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru respectarea lor”, arată Comisia Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite