Două săptămâni de la tragedia din clubul Groazei: 54 de morţi şi 96 de persoane în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care au pierdut lupta cu viaţa după ce au fost grav răniţi în urma incendiului din Colectiv ajunsese joi la 54, după ce alte trei persoane au decedat în noaptea de miercuri spre joi. Aproape 30 de persoane se zbat între viaţă şi moarte, în total în spitale fiind acum peste 90 de victime

Au trecut două săptămâni lungi de la incendiul din clubul Colectiv, iar joi bilanţul tragediei care a zguduit România la propriu ajunsese la 54 de decese. Joi după-amiaza s-a stins din viaţă Claudiu Bogdan Istrate care avea numai 22 de ani. În noaptea de miercuri spre joi la Spitalul Floreasca din Capitală au decedat şi prietena solistului Goodbye to Gravity, Mădălina Strugaru (29 de ani), şi Dan Alexandru Aliman (28 de ani). Cu doar o seară înainte a închis ochii pentru totdeauna şi basistul trupei Goodbye to Gravity, Alex Pascu (33 de ani). Sute de prieteni şi nu numai au lăsat mesaje de rămas-bun pe paginile de Facebook ale celor trei tineri care au plecat mult prea devreme dintre noi.

L-AU READUS LA VIAŢĂ DE TREI ORI ÎN TREI ZILE

Joi după-amiază a murit şi Claudiu Bogdan Istrate (22 de ani), care era internat la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ în stare gravă, intubat, având arsuri pe corp şi arsuri de căi respiratorii. Tânărul absolvise Academia de Studii Economice din Bucureşti şi era foarte implicat în lumea de business având vise mari să devină un antreprenor de succes. Pe 8 noiembrie, mama acestuia a postat un mesaj pe Facebook prin care mulţumea că fiul ei este în viaţă. „Astăzi, îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că Bogdan este în viaţă, echipei medicale care a salvat viaţa lui Bogdan de trei ori în trei zile şi vouă, celor care nu aţi încetat să vă rugaţi nici o clipă pentru viaţa lui... Mă rog ca Domnul să îl întărească pe Bogdan, să îi dea puterea să lupte, să le dea medicilor sănătate, rezistenţa şi înţelepciunea de a lua cele mai bune decizii la timpul potrivit, mă rog ca aparatele să funcţioneze normal şi să nu intervină nimic neprevăzut...”, scria mama lui pe Facebook.

image

FOTO: Facebook

MĂDĂLINA ERA PRIETENA SOLISTULUI ALEX GĂLUŢ

Tânăra Mădălina Strugaru era pasionată de paraşutism şi a fost bună prietenă cu fotograful Teodora Maftei, care a murit luni în urma arsurilor grave suferite în incendiul din Colectiv. Prietenii şi familia o mai alintau „Mâtz, Mâtz“ fiindcă Mădălina iubea foarte mult pisicile. Pe pagina sa de Facebook, sora ei a lăsat un mesaj de adio emoţionant: „Dragii mei, cu mare durere în suflet vă anunţ că Mădălina Strugaru a decis să plece de lângă noi azi-noapte la ora 1.00. „Mâtz, Mâtz, te iubesc din tot sufletul şi-ţi multumesc pentru că ai fost în viaţa mea, mă simt binecuvântată că eşti şi ai fost sora mea! Te iubesc pe veci Mâtz, Mâtz!!“.

madalina strugaru colectiv

FOTO: Facebook

BASISTUL TRUPEI A AVUT UN COŞMAR ÎNAINTE SĂ MOARĂ

„Unde ai plecat suflet bun? Odihniţi-vă în pace alături de îngerii lui Dumnezeu“, „Dumnezeu să te aibă în pace! Şi vinovaţii sunt în libertate...“, „Ce durere imensă pentru părinţi, ce oameni frumoşi s-au grăbit să plece...“.  Acestea sunt câteva dintre mesajele de doliu scrise pe pagina de Facebook a basistului trupei Goodbye to Gravity.

Alex Pascu a fost transferat miercuri cu o aeronavă SMURD în Franţa. Familia lui a cerut mutarea tânărului într-o clinică din străinătate încă de la începutul săptămânii, însă doctorii s-au opus fiindcă starea basistului era critică. Marţi făcuse febră 41, el suferise arsuri interne, dar şi externe, pe partea superioară a corpului şi tocmai fusese stabilizat după două zile în care a suferit de convulsii. Miercuri, zborul a putut fi aprobat după ce starea lui se mai îmbunătăţise. Nu a apucat însă să ajungă pe mâinile medicilor francezi. A supravieţuit doar zborului. Imediat după ce a fost coborât din avion s-a stins din viaţă. Era fiul vicepreşedintei Federaţiei Internaţionale de Scrimă, Ana Pascu. O poveste cutremurătoare a fost relatată de un apropiat al familiei pentru „Gazeta Sporturilor“. Se pare că miercuri dimineaţă, înainte să fie transferat în Franţa, Alex Pascu a avut un coşmar. „A deschis ochii şi a început să strige «Foc! Foc! Fugiţi, oameni!» Am înţeles că nici medicii nu şi-au putut explica această întâmplare, ştiind că pacienţii aflaţi sub sedative puternice şi morfină nu visează. Ana mi-a povestit totul în hohote de plâns. Am simţit că nu mai poate“, a mărturisit pentru Gazetă o persoană apropiată Anei Pascu.

alex pascu basist goodbye gravity foto teo maftei

FOTO: Teodora Maftei/Facebook

67 DE PERSOANE, INTERNATE ÎN ŢARĂ

În spitalele din Capitală mai erau internate joi, la 13 zile după incendiul din clubul Colectiv, 66 de persoane rănite, dintre care 15 în stare critică şi gravă, potrivit Ministerului Sănătăţii. Dintre răniţi, 14 erau internaţi la Spitalul de Arşi, 12 la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ , şase la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ , patru la Spitalul „Sfântul Ioan“, şase la Spitalul Elias, şase la Spitalul Militar Central, doi la Spitalul „Sfântul Pantelimon“, trei la Spitalul Floreasca, opt la Spitalul Universitar de Urgenţă, doi la Spitalul „Dimitrie Gerota“, doi la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu“, iar la Institutul „C.C. Iliescu“ este un pacient transferat marţi de la Spitalul Elias.

Ministerul Sănătăţii a precizat că 20 de persoane rănite în urma incendiului din clubul Colectiv au fost externate şi alţi 37 de răniţi au fost transportaţi spre spitale din străinătate. Dintre cei transferaţi în străinătate, opt au decedat: trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia şi unul în Franţa.

În spitalele din Belgia sunt internate opt persoane, toate în stare stabilă şi programate la intervenţii chirurgicale. Şi la ei au apărut primele semne de evoluţie medicală pozitivă. Cei şase pacienţi din Marea Britanie sunt în stare stabilă. La fel şi cei şase internaţi în Olanda. Cei doi răniţi din Israel sunt în continuare în stare gravă, iar cei doi din Austria în stare stabilă. Tot în stare stabilă este şi pacientul din Norvegia. La spitale din Germania au ajuns cinci răniţi, trei au plecat pe cont propriu, printre care şi un cetăţean german, iar alte două persoane au fost transferate.

Eliberarea din arest a lui Piedone, verificată

Considerat principalul vinovat pentru corupţia din Sectorul 4 al Capitalei care a dus la tragedia din Colectiv, pentru care 20.000 de oameni i-au cerut demisia la protestele din stradă, fostul edil Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din arest preventiv după doar patru zile. Cazul a scandalizat opinia publică, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi acum verifică modul în care acesta a fost eliberat din arest. Piedone le-a cerut clemenţă judecătorilor, deoarece suferă de afecţiuni cardiace, care l-ar împiedica să suporte regimul de detenţie, iar magistraţii i-au acordat-o. Potrivit DNA, în calitate de primar, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, „constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a autorizat desfăşurarea activităţii SC Colectiv Club SRL“.

Doar 22% din şcoli sunt obligate să aibă autorizaţie

Deşi în România avem în total 18.799 de şcoli în sistemul preuniversitar de stat, doar 4.074 dintre ele sunt obligate prin lege să aibă autorizaţie, adică 21,7%. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declarase anterior că 6.866 de şcoli funcţionează cu autorizaţia în regulă. Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), din totalul şcolilor obligate prin lege să aibă autorizaţie de protecţie în caz de incendiu, doar 2.318 de clădiri o au. În total, 1.756 de şcoli care ar fi trebuit să aibă autorizaţie prin lege, nu o au. Numărul mic de şcoli din România care deţin autorizaţie de securitate la incendii reprezintă rezultatul legislaţiei existente de-a lungul timpului, oficiali din cadrul IGSU precizând că doar clădirile construite după 1998 sau cele la care se fac diverse lucrări trebuie să aibă autorizaţii. „În prezent, obligativitatea obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu este aplicabilă construcţiilor cu destinaţia de învăţământ noi sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinaţiei, şi pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislaţia prevedea această obligaţie”, precizează reprezentanţii IGSU. Ovidiu Chirca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, a adăugat că “obligativitatea obţinerii autorizaţiei se aplică imobilelor cu destinaţie de învăţământ construite după 1998 sau celor construite înainte de această dată la care se execută diverse lucrări”.

"Muzica contemporană nu-l mai eliberează pe tânăr din legăturile trupeşti"

După ce mai mulţi profesori de Religie au dat fel de fel de interpretări tragediei din Colectiv, cum ar fi că “rockerii sunt satanişti”, aflăm că un auxiliar de Religie cu mesaje tulburătoare circulă prin şcoli. Este vorba de auxiliarul de la clasa a IX-a, de la editura Sf. Mina, aceeaşi editură care a scos şi controversatul manual în care copiilor li se spunea că dacă mint sau fac rele vor fi călcaţi de maşină. Concret, la capitolul Muzica în viaţa tinerilor din auxiliar se arată că muzica modernă îi învaţă pe tineri numai lucruri rele. “Din păcate, muzica contemporană nu-l mai eliberează pe tânăr din legăturile trupeşti, ci dimpotrivă, îl leagă de ele. Drept exemplu despre ceea ce poate face muzica din om, avem America anilor ‘60, când are loc o adevărată revelaţie a drogurilor, a sexului şi anticreştinismului. Acestea l-au determinat pe celebrul John Lennon până la a exclama: Creştinismul e pe moarte, se topeşte”, stă subliniat în carte.

Mai mult, într-un alt capitol, întâlnim o pildă parcă scoasă din Evul Mediu. “În Munţii Apuseni a trăit o femeie desfrânată şi vrăjitoare vestită în partea locului. O chema Minerva, trăia în comuna Izvorul Ampoului, judeţul Alba. Această femeie, nefiind căsătorită, a născut trei copii cu trei bărbaţi, a făcut multe avorturi şi a păcătuit mult, nepurtând grijă în sufletul ei. Ba s-a ocupat foarte mult de vrăjitorie. Din noiembrie 1998 s-a îmbolnăvit foarte rău, trupul i s-a umflat de răni, carnea a început să-i putrezească, încât o mâncau viermii de vie. Dar nici în ultimele clipe ale vieţii n-a vrut să se spovedească şi să se împărtăşească. La 9 iunie 1999 a murit în chinuri groaznice, în vârstă de 70 de ani.

Îndată ce a murit, chipul i s-a transformat cu totul şi a luat o înfăţişare înfricoşătoare, încât rudele au acoperit-o cu o pânză, pentru că lumea se speria de ea”, se mai arată în auxiliarul din care învaţă elevii de liceu.

Cu privire la toate acestea, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România, Toma Pătraşcu, spune că nu sunt doar nişte accidente, aşa cum încearcă Biserica să se scuze. “De fiecare dată când iese ceva de genul acesta în presă, Ministerul Educaţiei şi şcolile spun că e vorba de un accident, dar, în realitate, vedem că aceasta este norma. Sunt foarte mulţi profesori de Religie care propagă astfel de mesaje în şcoli, gândiţi-vă câte cazuri au ieşit la iveală în ultimele zile doar în Bucureşti”, a spus Pătraşcu referindu-se la plângerile din mai multe şcoli, unde elevii au raportat grozăviile pe care le-au auzit la ora de Religie vizavi de tragedia din Colectiv.

Terapia pentru pacienţii cu arsuri, explicată de un psiholog

Psihologul Victoriţa Dumitrache (foto), din judeţul Ialomiţa, a dezvoltat o terapie inedită prin care poate ajuta oamenii care au suferit arsuri. Inovatoarele idei promovate de ea au ajutat o fetiţă de doar 6 ani care, în urma unui accident, s-a ales cu corpul ars în proporţie de 80%, să treacă peste traumele suferite. La şase luni de la tragedie, micuţa zâmbeşte din nou.

Dincolo de complicaţiile medicale care pot apărea în cazul pacienţilor care au suferit arsuri, apar şi cele de ordin psihologic. Victoriţa Dumitrache, psiholog, psihoterapeut şi preşedinte al Colegiului Psihologilor din Ialomiţa, a reuşit să dezvolte o terapie prin care poate alina suferinţa oamenilor traumatizaţi de accidentele în urma cărora au suferit arsuri. Primul pas al terapiei este acela de a-i învăţa pe pacienţi să-şi accepte suferinţa.

„În primul rând trebuie să nu le ocolim suferinţa acestor oameni. Să nu le spunem: «Haide, fii tare, haide că poţi să treci peste asta». Trebuie să le oferim o relaţie de alinare şi de vindecare. Trebuie să le spunem: «Ţine-mă de mână şi haide să plângem împreună, haide să ne imaginăm cum am putea să ne exprimăm furia şi să găsim căi de vindecare»“, susţine psihologul Victoriţa Dumitrache.

Un rol esenţial în această terapie îl reprezintă şi jocurile de imaginaţie. Unui pacient cu arsuri trebuie învăţat să-şi imagineze în permanenţă cum poate discuta cu părţile corpului care dor şi să-şi amintească senzaţiile plăcute simţite de piele înainte de traumele suferite. „Evident, totul trebuie făcut în funcţie de nevoile oamenilor. Cel mai important este ca pacienţiI să poată comunica cu organele care dor, pentru a curma durerile. De asemenea, este foarte important să ne imaginăm cum putem mângâia pielea arsă şi cum putem contura forma ei înainte ca ea să fi suferit vătămări, precum şi a organelor vătămate“, explică psihologul.

MICUŢA SALVATĂ PRIN TERAPIE

Toate aceste metode de vindecare a oamenilor arşi au fost descoperite de psihologul Victoriţa Dumitrache în timpul terapiei făcute cu o fetiţă de 6 ani. Micuţa a suferit în urmă cu mai bine de jumătate de an arsuri de peste 80% din suprafaţa corpului, în urma unui accident. Aflându-se în curtea bunicilor, ea a căzut într-un cazan cu zer fierbinte. Impresionată de cazul micuţei, terapeuta Victoriţa Dumitrache a acceptat cazul pro bono şi a lucrat intens pentru  a o ajuta pe micuţă să depăşească traumele suferite. „Am învăţat-o pe fetiţă să vorbească cu părţile corpului ei ca să nu o mai doară. Am învăţat-o să-şi exteriorizeze furia din interior provocată de durere. Am învăţat-o să se joace sărind în pat şi în acelaşi timp să-şi exteriorizeze furia. Apoi ne-am imaginat împreună cum poţi să iei pielea sănătoasă şi să o aşezi pe cea bolnavă. Iar acum rezultatele sunt bune. Fetiţa dă semne că poate depăşi trauma“, susţine psihologul Victoriţa Dumitrache.

Mai mult, copila îşi doreşte să meargă la spitalele unde victimele incendiului din clubul Colectiv sunt internate şi să le explice singură cum a fost salvată. „Ne-am propus amândouă, pentru când va merge la spital la control, să viziteze persoanele din saloanele de arşi şi să le arate că ea e bine şi să le spună câteva secrete de însănătoşire. Cum să se joace cu baloane ca să nu le fie frică de atingere, să-şi amintească pielea cu senzaţii bune şi cum să ia cu degetul culoare din pielea nearsă şi să o transfere către părţile corpului cu cicatrici“, mai spune psihologul Victoriţa Dumitrache. (Mădălin Sofronie)
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite