Dosarul „Rompetrol” a împărţit 35,6 ani de închisoare la 11 inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Sorin Roşca Stănescu, PNL, şi-a petrecut noaptea după gratii. Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât, marţi, că acesta se face vinovat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare la un grup infracţional organizat în dosarul „Rompetrol“, condamnându-l definitiv la 2,4 ani de închisoare cu executare.

Alături de acesta au ajuns în penitenciar cinci inculpaţi în acest caz. Alte şase persoane au fost condamnate la închisoare cu executare, un singur învinuit scăpând cu achitare. 

Printre cei condamnaţi la închisoare se numără şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş care însă se află deja în puşcărie după ce a fost condamnat la 7 ani în dosarul „ICA”. 

Acesta a fost găsit vinovat de manipularea pieţei şi sprijinire a unui grup infracţional organizat  şi a primit 2,8 ani de închisoare cu executare. Practic, 11 dintre cei 12 inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi că au participat la prejudicierea statului cu 85 de milioane de euro.  

Vicepreşedintele Rompetrol, cea mai mare pedeapsă

Cea mai mare pedeapsă din acest dosar a primit-o fostul vicepreşedinte al The Rompetrol Group Olanda Alexandru Bucşa. Acesta a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru complicitate la delapidare şi spălare de bani, dar şi pentru constituire de grup infracţional organizat. Mai mult, instanţa a stabilit ca Alexandru Bucşa şi fostul director al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice  Petrică Grama, condamnat şi el la doi ani şi patru luni în acest caz, dar şi compania Rompetrol să returneze statului suma de 58 de milioane de euro.

Cât despre omul de afaceri Dinu Patriciu, judecat şi el ani buni în dosar, magistraţii au constatat decesul acestuia şi au decis încetarea procesului penal în ceea ce-l priveşte. 

Sentinţa de marţi vine la mai bine de nouă ani de la debutul dosarului „Rompetrol“ şi după achitări pe linie date de magistraţii Tribunalului Bucureşti după procesul pe fond.

„Am aflat că sunt condamnat penal. Fără suspendare“

Decizia l-a luat prin surprindere pe senatorul Sorin Roşca Stănescu, care la prânz anunţa că în cursul după-amiezii urmează să fie în studioul unei televiziuni de ştiri. La câteva minute de la pronunţarea sentinţei, parlamentarul a postat un mesaj pe blogul personal în care face o scurtă radiografie a dosarului „Rompetrol”.

Mesajul se încheie cu o promisiune: „

Astăzi am aflat că sunt condamnat, astfel Încât mă pregătesc pentru a ma

rosca stanescu caricatura vali ivan

duce la penitenciar. Începând de mâine, voi fi dincolo. Şi voi încerca să mă adresez de acolo, când şi cum voi putea, opiniei publice

”, spune acesta în încheiere.

Câteva ore mai târziu, parlamentarul era căutat la locuinţa sa de către poliţiştii din Ilfov care aveau misiunea să-i confişte armele pe care acesta le deţinea. 

Parlamentarul nu a fost găsit acasă, comunicându-le prin intermediari oamenilor legii că se va preda în scurt timp la sediul IPJ Ilfov. Ceea ce a şi făcut. De aici, Roşca, alintat de foştii săi angajaţi de la ziarul „Ziua” Naşul, a fost transferat la Penitenciarul Rahova unde îşi va petrece următoarele 21 de zile de carantină. 

După această perioadă, conducerea penitenciarului va decide în ce regim îşi va ispăşi acesta pedeapsa şi în funcţie de asta va fi transferat sau nu la o altă închisoare.

Dosarul Rompetrol, nouă ani de tergiversări

Dosarul Rompetrol a fost deschis în martie 2005, când DIICOT  a declanşat cercetarea penală a lui Dinu Patriciu pentru delapidarea unei creanţe din străinătate recuperată de Rompetrol. Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, administratorul Rompetrol SA şi-a  însuşit suma de 85 milioane de dolari, viraţi companiei petroliere de către Libia, în baza acordului EPSA. Acordul se referea la exploatarea zăcământului libian de la Murzuk şi prevedea că profitul va fi împărţit pe jumătate cu statul român, a cărui companie petrolieră îl descoperise.  

Dinu Patriciu ar fi încercat să piardă urma banilor din Libia prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrul grupului Rompetrol.

Patriciu, acuzat şi de manipularea Bursei

În acelaşi dosar, Patriciu a fost acuzat că a  organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de Rompetrol Rafinare SA. Scopul  a fost influenţarea şi menţinerea unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare a acţiunilor. Patriciu i-ar fi implicat în aceste manevre şi pe Sorin Roşca Stănescu şi pe Sorin Pantiş, cărora le-a dezvăluit termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti.  

Pe 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată, alături de Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Anghelache.

Dosarul, tergiversat în justiţie

Pe 22 octombrie 2007, Tribunalul Bucureşti a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă, pentru refacerea urmăririi penale, pe motiv că procurorii ar fi încălcat mai multe proceduri în derularea anchetei. Parchetul General a făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care a admis acţiunea şi a întors dosarul la Tribunal. 

Ulterior, pe 27 mai 2009, după trei ani de când dosarul a fost trimis în instanţă, magistraţii au trecut la judecarea pe fond a procesului. După alţi trei ani, pe 28 august 2012, Tribunalul Bucureşti a dat prima sentinţă. Procurorii au făcut apel, iar în octombrie 2013  Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa în soluţionarea cauzei în favoarea Curţii Supreme, pentru că unul dintre inculpaţi, Sorin Roşca Stănescu, are funcţia de senator. 

Pe 10 ianuarie 2014 însă, dosarul s-a întors la Curtea de Apel, după ce avocaţii inculpaţilor au cerut declinarea de la Instanţa Supremă. Aceştia au arătat că deşi Sorin Roşca Stănescu este senator, iar cazul ar trebui judecat la instanţa supremă potrivit legii, se încalcă alte normative judiciare ce ar determina judecarea la Curtea de Apel.  

De ce au fost găsiţi vinovaţi inculpaţii

  • Sorin Pantiş (fost ministru al Comunicaţiilor) – a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru manipularea pieţei şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
  • Sorin Roşca Stănescu (senator PNL) – 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi aderare la un grup infracţional organizat.
  • Alexandru Bucşă (fost vicepreşedinte The Rompetrol Group Olanda) – 6 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la delapidare, complicitate la spălare de bani, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat.
  • Florin Iulian Aldea (agent de servicii de investiţii financiare) – 5 ani de închisoare cu executare pentru aderare la unui grup infracţional organizat.
  • Claudiu Simulescu (agent de servicii de investiţii financiare) – 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, respectiv aderarea la grup infracţional. 
  • Petrică Grama (fost director în Ministerul Finanţelor Publice) -  2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. 
  • Gabriela Victoria Anghelache (fost preşedinte CNVM) – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.
  • Cerasela Rus (agent de servicii de investiţii financiare) – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru aderarea la un grup infracţional organizat. 
  • Irina Mihaela Popovici (fost vicepreşedinte al CNVM) – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. 
  • Paul Gabriel Miclăuş (fost vicepreşedinte CNVM) – 2 ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.
  • Victor Eros (fost membru CNVM) – 2 ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.
  • Elena Albu (fosta şefă a Corpului de Control al CNVM) a fost achitată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/sorin-ro-ca-st-nescu" target="_blank">View the story "Sorin Roşca Stănescu, condamnat la închisoare " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite