Dosarul „Partida Romilor”. Deputatul Nicolae Păun află pe 8 martie dacă rămâne sau nu la Beciul Domnesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Păun a fost arestat preventiv pe 27 februarie FOTO Eduard Enea
Nicolae Păun a fost arestat preventiv pe 27 februarie FOTO Eduard Enea

Deputatul Nicolae Păun ar putea afla pe 8 martie dacă va rămâne sau nu în arest preventiv. Asta după ce Curtea Supremă a decis ca marţi să se judece contestaţia acestuia la măsura prin care a fost trimis în Beciul Domnesc. Păun este urmărit penal în dosarul „Partida Romilor” pentru mai multe fapte de corupţie privind derularea unor proiecte cu fonduri europene.

Nicolae Păun a fost arestat preventiv pe 27 februarie, asta după ce magistraţii Curţii Supreme au admis cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). 

Decizia nu a fost însă definitivă, fiind atacată de Păun.

Procurorii îl acuză pe Păun de evaziune fiscală, în formă continuată, de folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în formă continuată, de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă şi influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată.

Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, urmăriţi penal

Alături de Păun mai sunt cercetaţi şi Mădălin Voicu pentru trafic de influenţă şi deturnare de fonduri, dar şi mai mulţi colaboratori şi angajaţi ai Asociaţiei Partida Romilor „Pro- Europa”, dar şi preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu. 

Potrivit declaraţiilor făcute de martori în acest dosar, sute de romi au fost implicaţi fictiv în două programe derulate de Asociaţia Partida Romilor, coordonată de Nicolae Păun, şi finanţate din bani europeni. Este vorba de proiectele „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”.  

În acest caz, prejudiciul adus Comunităţii Europene este de 24.220.396 de lei, iar bugetului de stat – care a fost cofinanţator,  de 3.030.312 de lei. În esenţă, proiectele urmăreau ca  6.000 de romi sau şomeri din zone defavorizate să participe la cursuri de calificare în diverse meserii (florar, bucătar, lucrător construcţii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerţ, frizer, manichiurist, pedichiurist etc.). De asemenea, ONG-ul urma să ajute la crearea unor locuri de muncă. 

Numai că iniţiatorii proiectului au tocat fondurile europene, susţin anchetatorii. Cea mai mare parte din bani a fost direcţionată către colaboratorii ONG-ului, sub formă de salarii. La rândul lor, angajaţii întorceau Asociaţiei o parte din banii primiţi, sub formă de donaţii. 

Romii şi „antreprenoriatul social“

Potrivit documentelor de la dosar, mai mulţi romi s-au trezit că figurează în actele oficiale că ar fi urmat cursuri de formare profesională, deşi în realitate nu au semnat formularele de participare şi nici nu auziseră de Asociaţia Partida Romilor. Ei au arătat în declaraţiile date la DNA că nici măcar nu aveau cum să semneze solicitările, deoarece sunt analfabeţi. De altfel, romii au semnat mărturia dată în faţa procurorilor cu amprenta. 

Iulian Paraschiv, managerul proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, îi vorbea lui Nicolae Păun într-o discuţie telefonică despre aceste detalii: „Că nici ei nu înţeleg şi că erau ăştia îmbrăcaţi prin fuste pe acolo şi întreba de antreprenoriat social. Şi ea le-a zis, dom’le, da întrebaţi de antreprenoriat social pe ăştia? Păi, ăştia nu ştiu, se sperie dacă le spuneţi asta. Păi, dacă ăia nu ştiu să se iscălească...!”, confirma şi Păun. 

Au fost şi romi care şi-au dat seama că la mijloc este o escrocherie. Unul dintre liderii lor l-a sunat pe Nicolae Păun să-i spună că soţia sa figurează ca angajată la Partida Romilor, deşi nu este adevărat, şi i-a cerut bani pentru a nu vorbi public despre asta. Reacţia lui Nicolae Păun a fost virulentă. „Atât de nesimţit şi de obraznic! Ciorile astea nesimţite, nu ai văzut aşa ceva! Zici că să stai şi să le faci bine, şi să alergi să le faci bine, să le fie bine, şi uite!”, îi spunea Păun unei colaboratoare.

Sechestru pus pe 120 de milioane de lei

În vederea recuperării prejudiciului produs în acest dosar, procurorii au pus sechestru  pe 30 de milioane de lei, bani ce-i aparţin deputatului Nicolae Păun, dar şi pe 411.541 de lei ce-i aparţin lui Mădălin Voicu.

  • Nicolae Păun - până la concurenţa sumei de 30.470.708,72 lei 
  • Mădălin Voicu - până la concurenţa sumei de 411.541 lei
  • Carmen Olteanu, soţia lui Mădălin Voicu - până la concurenţa sumei de 194.241 lei 
  • Gheorghe Ivan - până la concurenţa sumei de 12.384.208,72 lei 
  • Vasilică Grigore - până la concurenţa sumei de 676.255 lei 
  • Valentin Pepenel - până la concurenţa sumei de 459.244 lei
  • Iulian Costel Paraschiv - până la concurenţa sumei de 14.866.500 lei
  • Irina Valeria Radu - până la concurenţa sumei de 27.250.708,72 lei
  • Florentina Rotariu - până la concurenţa sumei de 27.250.708,72 lei

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi a popririi asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea societăţii Niky Sscorpion Alcom S.R.L., până la concurenţa sumei de 3.220.000 de lei.

  

Pe aceeaşi temă:

Mădălin Voicu, despre procurorii DNA: Eu o să rămân acasă, ca să mă cheme bulangiii ăştia, să văd ce vor de la mine. Cumetre, dacă-i „bal“, „bal“ să fie

Deputatul Nicolae Păun, arestat preventiv în dosarul „Partida Romilor“. „Eu sunt ţiganul din Ferentari, Mădălin Voicu este din familia Cantacuzino”

Dosarul Partida Romilor. Deputatul Nicolae Păun, reţinut de DNA

Mădălin Voicu scapă definitiv de controlul judiciar şi de cauţiunea de 500.000 de lei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite