Dosarul „Microsoft”. Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae rămân în arest preventiv. Decizia este definitivă
0Fostul ministru Gabriel Sandu, primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru vor fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv. Decizia Curţii Supreme este definitivă.
Magistraţii Înaltei Curţi au analizat marţi contestaţiile depuse de Sandu, Ştefan, Cocoş şi Dumitru, însă au anunţat că vor anunţa decizia miercuri. Astfel, astăzi judecătorii de drepturi şi libertăţi au stabilit ca cei patru să rămână în arestul preventiv.
În motivarea sentinţei de arestare preventivă, de pe 29 octombrie, instanţa a arătat că aceştia nu reprezintă „elemente care să conducă la diminuarea pericolului pentru ordinea publică pe care l-ar prezenta lăsarea lor în libertate, pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal”.
Mai mult, instanţa a decis că nicio altă măsură preventivă nu este proporţională pentru gravitatea acuzaţiilor care le sunt aduse celor patru suspecţi.
Magistraţii mai explică în motivare că infracţiunile comise în acest caz au avut „o puternică rezonanţă socială negativă”.
„În acest context, al gravităţii deosebite a infracţiunilor ce formează obiectul urmăririi penale, dată de natura lor (infracţiuni de corupţie şi spălare de bani), de valoarea ridicată a sumelor de bani pretinse şi primite, dar şi de modalitatea laborioasă în care se presupune că au acţionat inculpaţii, faptele de care aceştia sunt acuzaţi au avut o puternică rezonanţă socială negativă, cu consecinţe nefaste asupra încrederii populaţiei în instituţiile statului, dar şi asupra stabilităţii de care trebuie să se bucure mediul economic şi de afaceri”, se arată în documentul citat.
Faptul că infracţiunile din acest dosar ar fi fost comise în 2004 (în cazul lui Dumitru Nicolae), respectiv în 2008-2009 (în cazul lui Sandu Gabriel, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan), iar în atenţia DNA au ajuns abia în anul 2013, urmând ca în toamna acestui an să ajungă în atenţia publicului, „nu se poate considera că pericolul pentru ordinea publică pe care îl reprezintă lăsarea în libertate a inculpaţilor s-ar fi diminuat, dimpotrivă, acesta fiind actual şi generând în rândul societăţii puternice reacţii negative şi în prezent, care persistă cu aceeaşi intensitate”.
Totodată, Curtea Supremă arată în documentul citat că, deşi nu au fost administrate anumite probe, la dosar sunt probe care să susţină acuzaţiile aduse de anchetatori.
„Este adevărat că, în speţă, până la această dată, nu au fost încă administrate anumite probe (audierea unor persoane, obţinerea unor informaţii oficiale de la instituţiile bancare cu privire la tranzacţiile financiare dintre societăţile implicate) care, în opinia inculpaţilor ar fi fost importante pentru stabilirea contribuţiei lor la comiterea faptelor ce formează obiectul acuzaţiei penale, însă judecătorul de drepturi şi libertăţi consideră că, în circumstanţele concrete ale cauzei, respectiva împrejurare nu reprezintă relevanţă în ceea ce priveşte aprecierea temeiniciei propunerii de arestare cu care a fost sesizată instanţa, din moment ce materialul probator deja administrat, deosebit de complex, relevă elemente de fapt esenţiale care fundamentează presupunerea rezonabilă că inculpaţii au comis infracţiunile reţinute în sarcina lor”, se arată în motivare.
Mai mult, instanţa a precizat că punerea în arest preventiv a acestora se impunea întrucât aceştia au comis infracţiuni „ce reprezintă un grad ridicat de pericol social, atât abstract, cât şi concret, activitatea frauduloasă în care se presupune că au fost implicaţi fiind una de amploare, cu ramificaţii transfrontaliere”.
O întâlnire de 15 milioane de euro
Procurorii îi acuză pe Dorin Cocoş, pe Dumitru Nicolae şi pe Gheorghe Ştefan de trafic de influenţă şi spălare de bani, în timp ce fostul ministru Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.
În actele aflate la dosar anchetatorii explică cum Cocoş, Ştefan şi Sandu s-au întâlnit în primăvara anului 2009 şi au discutat despre continuarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, în contextul în care contractul de închiriere de licenţe Microsoft pentru Guvernul României expira în 2009. Procurorii spun că tot atunci s-au stabilit şi comisioanele celor aflaţi faţă în faţă, la discuţii: 9 milioane de euro pentru Nicolae Dumitru, aproape 4 milioane de euro pentru Gheorghe Ştefan şi 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu.
Influenţă la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica
DNA mai susţine că Nicolae Dumitru şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft.
„Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers“, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere a lui Nicolae Dumitru.
Sandu: Funeriu şi Vreme au făcut toată porcăria
În referatul pe care l-au prezentat judecătorilor Curţii Supreme când au cerut arestarea celor patru anchetatorii redau şi o discuţie interceptată în care Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, se plângea unei persoane neidentificate de faptul că el se numără printre „vinovaţii de serviciu“ din dosarul „Microsoft” şi ar fi „ăla care-i cel mai belea“.
Circuitul şpăgilor prin firme offshore
Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu şi-au luat aproape toate măsurile de precauţie atunci când au primit mita, spun anchetatorii. Ei ar fi cerut firmei D-CON.NET. AG, care a câştigat licitaţia măsluită, să înfiinţeze o altă firmă, prin conturile căreia să fie „spălată“ mita. În octombrie 2009, firma special creată Barringwood Investment Ltd ar fi încasat 18 milioane de euro pentru un contract fictiv, iar de aici, în baza unui alt contract fictiv, ar fi fost livrate 4 milioane de euro către o firmă controlată de Gheorghe Ştefan.
Offshore-ul creat special ar mai fi transferat 2,7 milioane de euro în contul firmei ESSIM Partners, controlată printr-un prieten de ministrul de atunci Gabriel Sandu. Dorin Cocoş ar fi preferat însă banii în mână. Nouă milioane de euro ar fi fost scoşi din conturile offshore-ului de către Dinu Pescariu, aduşi în ţară de acesta şi înmânaţi lui Cocoş, arată procurorii.
Anchetatorii mai susţin că Nicolae Dumitru ar fi cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens pentru a interveni la Guvern în contractul licenţelor Microsoft.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“
Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae
Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu rămân cu imunitate până după alegerile prezidenţiale
Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”
Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire
Dosarul „Microsoft”. Fostul ministru Daniel Funeriu, urmărit penal pentru abuz în serviciu
Dosarul „Microsoft”. Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, audiat la DNA
INFOGRAFIE Afacerea Microsoft a demarat în Parlament cu frâna de mână trasă
Dosarul Microsoft: Cine sunt cei trei demnitari ocrotiţi de Parlament
Dosarul „Microsoft“. Cine este personajul care i-a jucat pe degete pe politicieni
Dosarul „Microsoft”, cartoful fierbinte din Parlamentul României
Fostul şef SIE Teodor Meleşcanu susţine că dosarul „Microsoft” de România a pornit de la FBI
Dosarul „Microsoft“. DNA: În acest moment, Victor Ponta „nu are calitate de suspect sau de inculpat“