Dosarul „Eminenţa Rozalie“. Planul lui Viorel Hrebenciuc de anihilare a Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin doi lideri importanţi ai PSD sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că negociau legi pentru a-i face scăpaţi de dosarele de corupţie pe politicieni. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului, au fost chemaţi luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Viorel Hrebenciuc este acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi de cumpărare de influenţă. 

Colegul său, Dan Şova, este acuzat de trafic de influenţă. Luni, procurorii au făcut percheziţii la locuinţa generalului Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, care i-ar fi dat lui Viorel Hrebenciuc informaţii din dosarele DNA prin intermediul unui angajat al instituţiei care a fost pus la rândul lui sub acuzare.

Lege pentru apărarea fărădelegilor

Acest nou dosar apare după ce Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale a 90.000 de hectare de pădure. Se întâmpla pe 15 octombrie 2014. La doar două zile după ce i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în acel dosar, Viorel Hrebenciuc a încercat să-şi asigure libertatea în cazul în care ar fi fost condamnat, susţin procurorii anticorupţie.

Astfel, Hrebenciuc s-a întâlnit cu senatorul Dan Şova pe 17 octombrie, căruia i-ar fi cerut să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Se referea, conform procurorilor, la articolul 13 din Legea specială 78/2000, privind faptele de corupţie, pe care Viorel Hrebenciuc îl dorea abrogat. În schimb, Dan Şova urma să beneficieze de sprijinul lui Hrebenciuc şi al celorlalţi membri PSD aflaţi sub influenţa vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor pentru a deveni preşedintele partidului, în dauna altor doi posibili candidaţi: Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea.

image

Procurorii au înregistrat discuţia dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan „Boss“ Şova (foto dreapta), prin care primul îl asigura pe purtătorul de cuvânt al PSD că va fi preşedintele partidului în schimbul iniţiativelor legislative care să îl scape de închisoare.

„Pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o“, se arată într-un comunicat DNA.

Viorel Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestiune o spune. Aia e legea făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef – nu şef... 

Dan Şova: De partid...

Viorel Hrebenciuc: ...de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul. 

Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul. 

Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor (…) 

Dan Şova: Da, da. 

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi. 

Dan Şova: Toţi! (...) 

Viorel Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.  

Dan Şova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători – că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce reglementaţi voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

Viorel Hrebenciuc: Exact. 

Dan Şova: Modificaţi legea. 

Viorel Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară. 

Dan Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă. 

Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău. 

Dan Şova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta. (…)

Viorel Hrebenciuc: Acuma îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă, că... 

Dan Şova: Amnistie şi graţiere obligatoriu! 

Viorel Hrebenciuc: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

Cârtiţa din DNA

image

Viorel Hrebenciuc ştia că telefonul său este supravegheat, fiind informat despre acest lucru de un ofiţer DNA, prin intermediul generalului Dumitru Iliescu (foto dreapta), fost şef al SPP. Cârtiţa din DNA era un ofiţer de poliţie care avea acces la actele procurorilor şi care l-a informat despre anchetele aflate în lucru. Poliţistul este urmărit penal în acelaşi dosar. 

Viorel Hrebenciuc: Mandatele (de ascultare a telefoanelor – n.r.) pe cât timp se dau? 

Dumitru Iliescu: Mandatul se dă în general pentru şase luni de zile. 

Viorel Hrebenciuc: Şase luni? Deci sunt încă pe mandat. 

Dumitru Iliescu: Dacă este un mandat pe siguranţă naţională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, naşule! 

Viorel Hrebenciuc: Păi la mine se prelungeşte în mod sigur.

Dumitru Iliescu: Pot să-l dea şi pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea şi pe trei luni, şi pe şase luni, şi pe un an, dar de regulă se dă pe şase luni de zile. 

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Şi el mi-a spus: Nu ştiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoane, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit şi alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: Documentează-te, vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe.

Viorel Hrebenciuc: Nu, nu.

Dumitru Iliescu: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu ştia ce să facă.

Viorel Hrebenciuc: Corect! Nu, nu, să nu facă niciun pas din ăsta care să-l mişte acum, Doamne fereşte, că-l am pe conştiinţă pe urmă.

(...)

Dumitru Iliescu: Acum să vedem despre ce este vorba. Pot să mă interesez şi la SRI, pot să mă documentez şi la DNA.

  

Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova îl „lucrau“ pe Dragnea

image

De când Victor Ponta şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale, lupta pentru putere în PSD s-a intensificat treptat. Liviu Dragnea (foto), cel care se considera urmaşul natural al lui Ponta în fruntea partidului s-a trezit că postul îi este pus în pericol de „lupii tineri“ din PSD: Dan Şova, Robert Negoiţă şi Nicolae Bănicioiu, toţi apropiaţi ai premierului, care s-au coalizat.  Astfel, pe timp de vară, Dragnea a convocat o parte dintre baronii locali ai PSD la o discuţie în Deltă. Printre cei care au răspuns prezent şi l-au asigurat pe Dragnea că îl vor susţine pentru şefia PSD s-au numărat Marian Oprişan, Bunea Stancu, Gheorghe Nichita şi Radu Mazăre. În plus, Dragnea, din postura de ministru al Dezvoltării, a avut grijă să le trimită apropiaţilor săi din teritoriu importante resurse financiare, invocând campania electorală. De partea cealaltă, Dan Şova a plecat şi el în turneu prin ţară, asigurându-şi sprijinul Olteniei, acolo unde dirijează lucrurile Olguţa Vasilescu împreună cu Claudiu Manda. Acum, cu apariţia stenogramelor DNA, vedem că Şova trăgea intens sfori pentru a-l învinge pe Liviu Dragnea. 

„În legătură cu epoca post-Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând“, îi spunea Şova lui Hrebenciuc. În urmă cu două luni, s-a vehiculat un al treilea doritor la şefia PSD: Valeriu Zgonea, politicianul ajuns al treilea om în stat datorită influenţei lui Viorel Hrebenciuc. De altfel, în discuţia cu Şova, Hrebenciuc îi reaminteşte de preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Boss, pentru mine, cum să-ţi spun, să nu fie Liviu. În rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...“, îi spunea Hrebenciuc lui Şova, care a simţit pericolul: „Dar ce facem cu Vali?“, întreabă Şova. Hrebenciuc îl linişteşte: „Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte!“. În schimbul susţinerii lui Hrebenciuc, Şova se angaja să iniţieze „cu inteligenţă“, un nou proiect de lege a aministiei şi graţierii. 

Cel vechi zace şi acum în sertarele Parlamentului, iar PSD a refuzat sistematic să-l pună pe ordinea de zi a plenului pentru a fi respins. 

Cine este Mitică Iliescu, omul de legătură cu cârtiţa din DNA

Fost ofiţer MApN, Dumitru Iliescu a fost secretar al UTC înainte de Revoluţie. Presa a relatat despre el că ar fi dat ordinul de reprimare sângeroasă a revoluţionarilor în Decembrie ’89, trecând cu blindatele peste manifestanţi în faţa Hotelului Intercontinental.

Cât timp a condus SPP, Dumitru Iliescu a fost avansat în funcţia de general de brigadă cu o stea, iar ulterior cu două stele. A trecut în rezervă în 1997 cu gradul de general de divizie. 

După revenirea la putere a lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a fost numit consilier de stat la Guvern, revenind în prim-plan. Tot fostul şef al statului Ion Iliescu l-a înaintat în grad până la general corp de armată cu 4 stele, fiind trecut în rezervă odată cu sfârşitul mandatului de preşedinte al României al lui Ion Iliescu.

Numele lui Dumitru Iliescu este legat şi de fostul senator Cătălin Voicu, şi el fost general SPP, condamnat între timp la 7 ani de închisoare pentru corupţie. Cei doi au înfiinţat firma Agenţia Naţională de Pază, Protecţie, Investigaţii şi Protocol SRL.

Cum rămâne Hrebenciuc fără imunitate

Vineri seară, Ministerul Justiţiei a trimis către Camera Deputaţilor solicitarea de arestare preventivă pe numele lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, pentru faptele acestora din dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. Sâmbătă la amiază, Biroul Permanent al Camerei s-a reunit şi, după o şedinţă-fulger, au trimis solicitarea la Comisia Juridică. Ieri, după ce pe numele lui Viorel Hrebenciuc s-a deschis un nou dosar penal pentru trafic de influenţă, în care este implicat şi Dan Şova, procurorii DNA au trimis către Camera Deputaţilor o completare la solicitarea de arestare preventivă, pentru că au adăugat noi probe la dosar. 

„Transmiterea noului document este justificată prin aceea că, la momentul întocmirii referatului de încuviinţare a arestării preventive a inculpatului Viorel Hrebenciuc, nu a fost cunoscut procurorilor DNA noua împrejurare, iar aceasta este considerată esenţială pentru soluţionarea cererii înaintate la data de 17 octombrie 2014 (n.r. –  vineri seară) către Camera Deputaţilor“, se arată în comunicatul DNA. Biroul Permanent al Camerei s-a întrunit ieri şi a trimis către Comisia Juridică noile documente. 

Marţ, deputaţii jurişti urmează să dezbată pe seama dosarului şi să trimită până mâine un raport pozitiv sau negativ. Să spună, de fapt, dacă sunt de acord cu arestarea preventivă a lui Hrebenciuc sau nu. Totuşi, Comisia Juridică mai poate tergiversa finalizarea raportului. „Legal, se poate depăşi termenul, dacă deputaţii jurişti vor cere date suplimentare“, a spus chiar Zgonea. Raportul Comisiei Juridice, atunci când va fi dat, va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, care decide dacă îi ridică imunitatea lui Viorel Hrebenciuc sau dacă îl scapă de arestare preventivă.

„L-am întrebat cum se simte“

Deocamdată, liderii PSD evită să spună cum vor vota. „Când voi avea raportul Comisiei Juridice veţi vedea cum votez. De doi ani tot mă întrebaţi cum votez. Eu nu fac o părere înainte de a vedea un raport şi a citi“, a spus, vizibil iritat, Valeriu Zgonea, omul care a ajuns în fruntea Camerei Deputaţilor chiar cu ajutorul lui Viorel Hrebenciuc. De altfel, întrebat dacă a mai vorbit cu mentorul său de când acesta are probleme penale, Zgonea a răspuns: „Da, e normal. Am discutat chestiuni personale. L-am întrebat, seara l-am sunat, că era normal, că e colegul meu, adică îl cunosc de 20 de ani, l-am întrebat cum se simte“. Victor Ponta nu şi-a amintit exact dacă a vorbit cu „eminenţa cenuşie“ a PSD: „Habar nu am. Probabil, nu mai ştiu. Vorbesc cu foarte multă lume“. 

Preşedintele PSD nu va merge nici la votul din Parlament pentru ridicarea imunităţii. „Nu particip şi nu am participat niciodată, pentru că din funcţia de şef al Guvernului trebuie să fiu implicat cât mai puţin în ceea ce ţine de relaţia între Justiţie şi Parlament“, s-a scuzat Ponta. Totuşi, PSD l-ar putea apăra pe Hrebenciuc de braţul Justiţiei chiar şi fără votul lui Ponta, aşa cum s-a întâmplat în cazurile membrilor PSD Vlad Cosma şi Titi Holban sau chiar în situaţia liberalilor Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian. 

Reacţii în PSD

Nu l-aş crede atât de naiv şi de neiniţiat pe Viorel Hrebenciuc să se angajeze cu asemenea chestii. O chestiune atât de serioasă cum este şefia PSD nu se rezolvă cu influenţe individuale ale unuia sau ale altuia. Ion Iliescu, fost preşedinte PSD
Personal, mă surprinde această înţelegere între Hrebenciuc şi Şova. Liviu Pop, senator PSD
Nu cunosc aceste lucruri, nu comentez nimic care ţine de dosarepenale. Oamenii care sunt bănuiţi de ceva trebuie să fie întrebaţi. Victor Ponta, preşedinte PSD

Dosarele penale ale sforarului din PSD

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor mai este urmărit penal în alte două dosare. Unul dintre ele este la Braşov, acolo unde procurorii anticorupţie îl anchetează pentru mai multe infracţiuni de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Este vorba despre dosarul în care sunt investigate retrocedări ilegale a 90.000 de hectare de păduri, alături de Hrebenciuc fiind urmărit penal şi deputatul PSD Ioan Adam pentru abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat.

La rândul lui, senatorul PSD Ilie Sârbu este acuzat în aceeaşi cauză de sprijinirea unui grup infracţional şi folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Totul s-ar fi făcut cu complicitatea a doi judecători care acum sunt cercetaţi sub control judiciar pentru că ar fi dat hotărâri de retrocedare a zeci de mii de hectare de pădure către un solicitant care 

nu ar fi avut dreptul.

Scandalul penal cu Giga TV

Un alt dosar în care apare numele lui Viorel Hrebenciuc este cel legat de licenţierea postului de televiziune Giga TV. Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, este urmărit penal pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, precum şi pentru folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid. 

Potrivit procurorilor DNA, la cererea lui Gheorghe Ştefan, care direct sau indirect controlează postul de televiziune Giga TV, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc „s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri” pentru a o determina pe Laura Georgescu, preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), ca instituţia pe care aceasta o coordonează să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune. 

„Suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte“, arată DNA. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite