Dosarul de corupţie al Sorinei Pintea: Avocaţii au obţinut sesizarea CCR, dar au pierdut „lupta” împotriva denunţătorului
0Tribunalul Bucureşti a admis, vineri, cererea avocaţilor fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, de a sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la unele aspecte ce ţin de competenţa instanţei, dar a respins cererea de suspendare a judecăţii cauzei. Decizia vine la o zi după ce Sorina Pintea a pierdut o contestaţie la Curtea de Apel.
„În baza art. 29 din Legea nr. 47/1992 republicată sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 50 alin. 3 şi art. 346 alin. 6 Cod proc.pen. ridicată de inculpata Pintea Sorina prin avocat ales”, arată minuta instanţei, citată de News.ro.
Articolul 50, alineatul 3 prevedere că „în cazul declinării pentru necompetenţă teritorială, probele administrate, actele îndeplinite şi măsurile dispuse se menţin”.
Articolul 346 alineatul 6 se precizează: „în cazul în care conducătorul parchetului menţine cererea de începere a judecăţii, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere începerea judecăţii”.
Totodată, magistraţii au respins ca inadmisibilă cererea de suspendare a judecării cauzei. Decizia privind sesizarea CCR poate fi atacată cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare. Următorul termen de judecată a fost stabilit la 7 octombrie.
Sorina Pintea a pierdut procesul împotriva denunţătorului ei
Decizia de vineri a Tribunalului Bucureşti vine la o zi după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat joi, 1 octombrie, hoărârea definitivă în procesul în care fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a contestat acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu procurorii de denunţătorul său, Mihai Coste, transmite Justnews.ro.
La data de 3.04.2020, Mihai Coste a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere de vinovăţiei, care a fost acceptat, pe 7.05.2020, de Tribunalul Bucureşti.
Potrivit legii, acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de inculpaţi cu procurorii trebuie să fie verificate de un judecător. Fostul ministru al Sănătăţii a atacat apoi cu apel hotărârea TMB, la 10 zile de la pronunţarea acesteia, în data de 20 mai 2020.
Manager, la data faptelor, al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, judeţul Maramureş, Sorina Pintea a fost reţinută pe 29 februarie 2020 de către procurorii DNA pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, iar dosarul său se află şi acum la Camera Preliminară de la Secţia I Penală a Tribunalului Bucureşti din 30 aprilie 2020.