Dosarul „Achiziţii de lux 1”. Necolaiciuc, din nou în faţa instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Judecătoria Sectorului 1 are astăzi loc un nou termen în dosarul „Achiziţii de lux 1” în care Mihai Necolaiciuc este acuzat că, în perioada în care era director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate din România (CNCFR), ar fi ordonat achiziţii ilegale în valoare de peste 18 milioane de euro, potrivit HotNews. Necolaiciuc a fost trimis în judecată  pe 1 martie 2008.

Fostul şef al Căilor Ferate Române a fugit din ţară în 2005 şi a fost prins de autorităţi, patru ani mai târziu, pe teritoriul Statelor Unite. Procedura de extrădare a demarat imediat şi pe 20 aprilie 2011 Necolaiciuc a ajuns în România.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001-2003, Necolaiciuc, în calitate de director general al CFR şi ordonator principal de credite, „a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei”.

Este vorba de panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 de kilometri de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, macazuri, motorină şi soluţie de ignifugare. 

„Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar Autoritatea Feroviară Română pentru livrarea de bunuri şi servicii către CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauză - fie firme fantoma, fără activitate, având sedii fictive. S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale”, mai spun anchetatorii.

De asemenea, contractele ar fi fost încheiate fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat. 

Procurorii susţin că prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de peste 580 de miliarde lei vechi (peste 18 miliarde de euro la cursul de schimb din respectiva perioadă) în dauna CNCFR. O parte din suma (respectiv 4.525.570 de euro) au provenit dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii, care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.

Potrivit investigatorilor, Necolaiciuc ar fi plecat din ţară în 2005, iar pe 16 martie 2007 Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandat de aretare preventivă, fiind emise în acelaşi timp şi un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării.

O instanţă din Florida a aprobat, în 2011, extrădarea

Fostul şef al CFR a fost arestat, în 2009, în Statele Unite ale Americii. În momentul reţinerii s-au găsit asupra lui acte de identitate venezuelene, iar în martie 2011, o instanţă din Florida a aprobat extrădarea sa în România. 

Avocatul lui Necolaiciuc a anunţat că clientul său renunţă la căile de atac pe care le mai are la dispoziţie, în condiţiile în care asta ar însemna să rămână încă o perioadă de câţiva ani în spatele gratiilor pe teritoriul american. 

Alături de Mihai Necolaiciu mai sunt cercetaţi şi fostul şef Serviciului Achiziţii din Direcţia Comercială a CNCFR Mihail Gabriel Misir,  fostul director al Direcţiei Economice Viorica Olaeru, fostul planificator principal în cadrul Serviciului Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale Ilie Vlăduţ, fostul şef al Serviciului Aprovizionare Dragoş Vasile Vlăduţ, fostul director al Direcţiei Comerciale Maria Ana Matei, fostul consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale Octavian Costea, fostul şef al Serviciului Cadastru Adrian Tolea şi foşti administratori ai SC General Invest SRL Cluj Napoca Nicula Ovidiu Lucian şi Marius Iliuşcă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite